Marc Van Ranst en Geert Molenberghs.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Van Ranst en Geert Molenberghs. © Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews

INTERVIEW. Marc Van Ranst en Geert Molenberghs over hoe het nu verder moet: "Kappers open? Zonder varianten had het gekund. Nu is het totaal niet haalbaar”

De Britse variant maakt momenteel 25% uit van de besmettingen in ons land. Tegenhouden is dus geen optie meer. Het wordt snel de nieuwe dominante stam. De oude variant dooft ondertussen uit. Viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs leggen uit hoe het nu verder moet. “De ene reus gaat slapen en de andere reus staat op. En degene die opstaat, is groter dan de vorige. Ingrijpen is nodig.”

 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. Is de Zuid-Afrikaanse variant gevaarlijker? En werken de vaccins er wel tegen? Virologen Steven Van Gucht en Piet Maes beantwoorden de belangrijkste vragen
  PREMIUM

  Is de Zuid-Afrikaanse variant gevaarlij­ker? En werken de vaccins er wel tegen? Virologen Steven Van Gucht en Piet Maes beantwoor­den de belangrijk­ste vragen

  In Oostende is de Zuid-Afrikaanse versie van het coronavirus goed aan het circuleren. Het is een variant waar we nog erg weinig over weten, maar waar we toch heel bang voor zijn. Hoe komt dat? Is deze mutant nóg besmettelijker dan de Britse? Klopt het dat ons immuunsysteem er minder goed tegen werkt? Virologen Steven Van Gucht en Piet Maes beantwoorden de belangrijkste vragen.