Hydroloog Patrick Willems (KULeuven): "De overstromingen van vorige zomer en de droogte nu zijn het gevolg van hetzelfde fenomeen.”
Volledig scherm
PREMIUM
Hydroloog Patrick Willems (KULeuven): "De overstromingen van vorige zomer en de droogte nu zijn het gevolg van hetzelfde fenomeen.” © Photonews

INTERVIEW. Hydroloog Patrick Willems over de aanhoudende droogte: “Misschien moeten fabrieken in september productie afschakelen”

Waarom voelen we in ons land de droogte zo hard toeslaan? Waar is al ons grondwater gebleven? Wat staat ons nog te wachten als overvloedige regen uitblijft? Maar ook: welke maatregelen zijn nodig om extreme droogte in de toekomst te voorkomen? Hydroloog Patrick Willems (52) legt uit dat niet alleen maar de warme zomer het probleem is: “Regenwater moet niet in de riool, maar in de bodem. Dat zijn we vergeten.”

74 reacties

 • Wesley Kenis

  2 maanden geleden
  Ik stel mij vooral een vraag: als boeren nu eens iov te sproeien, ondergrondse irrigatie aanleggen dan verminderd hun verbruik toch ook doordat er minder verdampt...maar de belangrijkste vraag: in hoeverre werkt dd OVERHEID boeren TEGEN die dit soort initiatieven wil nemen. Een eigen windmolen mag niet want de "grote jongens" zouden verlies lijden weet u wel
 • Georges Baaths

  2 maanden geleden
  Weer een reden om water duurder te maken
 • Peter Nols

  2 maanden geleden
  Boeren die gedraineerde velden besproeien met grondwater, dit is het Vlaanderen van de boerenbond.
 • Johny vanderlinden

  2 maanden geleden
  België, het land van de experts, niets werkt, maar we hebben wel expertise.
 • Heinz Rumes

  2 maanden geleden
  Wat ik raar vindt, ik woon in Spanje met temperaturen van 30 tot 45 graden in de zomer en we hebben hier nog nooit een watertekort gekend, wij hebben ook geen droogte commissie nodig, wat de boeren hier wel doen is een grote watervoorraad aanleggen tussen de velden en die mag 1 keer per maand opgevuld, gratis, en hier wordt veel zeewater ontzilt, de oplossing voor België is vrij eenvoudig, doe zoals de Spanjaarden wees even slim.
 1. “Van uitslag, hoofdpijn en diarree tot longklachten, blazen rond de mond en zelfs verlamming”: daarom mag je niet zwemmen in een meer met blauwalgen
  PREMIUM

  “Van uitslag, hoofdpijn en diarree tot longklach­ten, blazen rond de mond en zelfs verlamming”: daarom mag je niet zwemmen in een meer met blauwalgen

  Nu we met schitterende temperaturen te maken krijgen, wordt een plons in die vijver in je buurt wellicht extra aanlokkelijk. Tenzij er een blubberige, blauwgroene laag op het water drijft. Waar komt die stinkende massa vandaan? En is het gevaarlijk om er toch een snelle duik in te nemen? Ellen Decaestecker, professor aquatische en evolutionaire biologie aan de KU Leuven (KULAK), licht toe. “Zwemmen of pootjebaden in water met blauwalgen is géén goed idee.”
 2. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.