Jan Stroobants (58), hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim Antwerpen en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Spoedartsen.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Stroobants (58), hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim Antwerpen en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Spoedartsen. © ZNA

INTERVIEW. Hoofd Antwerpse spoedafdeling: “Eerste golf was explosief, tweede kan vele keren groter zijn”

Jan Stroobants (58), hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim Antwerpen en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Spoedartsen, vreest voor een drama als de maatregelen niet worden nageleefd. “Het virus heeft zich breder in de samenleving verspreid. Daarom is het zo belangrijk dat de maatregelen nageleefd worden. Anders staat er ons een drama te wachten dat de eerste golf vele malen zal overstijgen.” En toch had het misschien niet zover hoeven te komen: “Indien men in juni en begin juli de maatregelen had gerespecteerd, was er wellicht geen probleem geweest.” 

71 reacties

 • Jens Peeters

  1 jaar geleden
  met de nadruk op "kan". Een sterke stijging van ziekenhuisopnames is er niet te zien.
 • Freddy van der Westerlaken

  1 jaar geleden
  Misschien kan hij mijn lotto formulier invullen, mensen die in de toekomst kunnen zien zijn geld waard.
 • Chris Devlaeminck

  1 jaar geleden
  Ja, alles kan. Als je alle specialisten en virologen, alleen al in Europa, moet aanhoren ben je nog niet thuis. Volgens de ene zijn de mondmaskers heiligmakend, volgens anderen heeft een studie uitgemaakt dat ze niet veel verschil maken. Eén ding is zeker, vele mensen willen die mondmaskers om zich veilig te 'voelen'. Gevoelens zijn belangrijker dan de realiteit dezer dagen.
 • Danny Buyse

  1 jaar geleden
  @Jean Pierre Dekeersmaecker, er is zelfs geen enkele reden om in een lichte lockdown te gaan verre van alles 2 maanden dicht te doen. De maatregelen die u wilt nemen zijn buiten proportie. Als het virus een mortaliteit zou hebben van 100% dan kunnen we daar nog eens over klappen.
 • Richard Suy

  1 jaar geleden
  Eigenlijk een knap overzicht. Volgens sommigen is het de schuld van de wetenschappers en specialisten (vraag mij eigenlijk af hoe het met de wetenschappelijke onderbouw zit van sommige reacties) anderen verwijten het dan weer aan de politiek. Bekijk gewoon de cijfers. Bekijk gewoon wie er ziek wordt in uw omgeving. Respecteer gewoon de regels, maar das blijkbaar moeilijk voor sommigen. Grondrechten eindigen wanneer andere mensen hun recht op gezond leven in gevaar wordt gebracht.
 1. Rechter verbiedt uitzending ‘De Kasteelmoord’ (VTM): “Elisabeth Gyselbrecht vraagt eigenlijk dat we er nooit nog iets over zeggen”
  Play
  65

  Rechter verbiedt uitzending ‘De Kasteel­moord’ (VTM): “Elisabeth Gysel­brecht vraagt eigenlijk dat we er nooit nog iets over zeggen”

  VTM mag de vierdelige reeks ‘De Kasteelmoord’ - die vanavond in première zou gaan - voorlopig niet uitzenden. Dat kreeg de zender vanmiddag te horen na een eenzijdig verzoekschrift van de advocaat van weduwe Elisabeth Gyselbrecht. Volgens gerechtsjournalist Faroek Özgünes zou Gyselbrecht zeggen dat de programmamakers elementen uit het strafdossier hebben gehaald die haar privacy en die van haar kinderen schenden en dat er mogelijk inbreuken zijn gebeurd op de journalistieke code. Volgens Özgünes bevat de reeks echter geen nieuwe elementen en heeft Gyselbrecht de docureeks ook helemaal nog niet gezien.
 2. OVERZICHT. Opnieuw meer dan 3.000 coronapatiënten in ziekenhuis
  Play
  16

  OVERZICHT. Opnieuw meer dan 3.000 coronapa­tiën­ten in ziekenhuis

  Hoewel er in het weekend zoals bijna altijd dagelijks gemiddeld wat minder mensen met COVID-19 in het ziekenhuis werden opgenomen, bereikt het totale aantal hospitalisaties als gevolg van het coronavirus opnieuw de kaap van 3.000. Er lagen zondag 3.039 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 361 intensieve zorgen nodig hebben. Dat blijkt maandag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minster van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
 3. Ruim 4.300 jonge bestuurders riskeren boete tot 4.000 euro wegens negeren terugkommoment

  Ruim 4.300 jonge bestuur­ders riskeren boete tot 4.000 euro wegens negeren terugkommo­ment

  In 2021 zijn er 4.308 handhavingsdossiers opgemaakt voor jonge autobestuurders die het verplichte terugkommoment niet of pas na hun aanmaningsperiode hebben gevolgd. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Het gaat om 2.610 bestuurders die het terugkommoment nog steeds niet gevolgd hebben en om 1.698 bestuurders die het in de tussentijd wel gevolgd hebben, maar van wie de volledige termijn verstreken was. Zij riskeren allen een boete die kan oplopen tot 4.000 euro.