Met het boek 'Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat (als we het hoofd koel houden)' schreef filosoof Maarten Boudry een vurig pleidooi voor technologische innovatie in de strijd tegen de klimaatopwarming. Economische groei is voor hem niet de bron van het probleem, maar net de oplossing ervan.
Volledig scherm
PREMIUM
Met het boek 'Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat (als we het hoofd koel houden)' schreef filosoof Maarten Boudry een vurig pleidooi voor technologische innovatie in de strijd tegen de klimaatopwarming. Economische groei is voor hem niet de bron van het probleem, maar net de oplossing ervan. © Florian Van Eenoo Photo News

INTERVIEW. Filosoof Maarten Boudry: “Klimaatjongeren die ‘consuminderen’ en groeistop bepleiten, maken deel uit van het probleem”

Economische groei is niet de bron van het klimaatprobleem, maar net de oplossing. Klimaatjongeren die ‘consuminderen’ en een groeistop bepleiten, maken deel uit van het probleem. Dat betoogt filosoof Maarten Boudry (37) in zijn boek ‘Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat (als we het hoofd koel houden)’. De oorlog in Oekraïne heeft het vooruitgangsgeloof van deze optimist een knauw gegeven, maar dat luwt het vuur niet waarmee hij het langer openhouden van de kerncentrales bepleit. “We hadden twintig jaar geleden moeten inzetten op méér kerncentrales.”

81 reacties

 • patrick bilcke

  3 maanden geleden
  Groei vraagt alsmaar meer grondstoffen en energie. Beiden zijn eindig. Dus groei kan niet blijven doorgaan. Daarvoor moet je toch niet gestudeerd hebben. De welvaart moet alleen eerlijker verdeeld worden.
 • Liane Den abt

  3 maanden geleden
  Eerlijke verdeling nastreven en stop aan overdaad en extreme rijkdom van enkelen. Het kan voor elk van ons leefbaar zijn in een wijzigend klimaat als we in plaats van groei voor evenwicht kiezen en voor alles eerst de berekening impact op het milieu maken.
 • Magda De Munck

  9 maanden geleden
  Is die groeistop letterlijk te nemen bij de jongeren??
 • DIRK VAN DESSEL

  10 maanden geleden
  Natuurlijk, dat is de evidentie zelve !
 • André Decrock

  11 maanden geleden
  Door verder te regeren met Groen en Ecolo rijden de andere regeringspartijen zich dood bij de volgende verkiezingen, met spijt schrijf ik dat het kalf verdronken is voor deze partijen
 1. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.