Alexia Bertrand (Open Vld), de nieuwe staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken.
Volledig scherm
PREMIUM
Alexia Bertrand (Open Vld), de nieuwe staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken. © Jan Aelberts

INTERVIEW. De vader van kersvers staatssecretaris Alexia Bertrand (Open Vld) behoort tot de 20 rijkste Belgen: “Maar ik heb absoluut niet in een jetsetwereld geleefd”

Nee, ze is geen jonkvrouw en ondanks haar rijke komaf is ze ook niet opgegroeid in de jetsetwereld. Nieuwbakken staatssecretaris Alexia Bertrand (Open Vld) beseft dat haar - naast het ontkrachten van enkele clichés over haar achtergrond - ook een ondankbare taak wacht op Begroting. “Mijn job is eigenlijk ‘shit proberen vermijden’, maar ik kan moeilijk zeggen dat de begroting zonder mij nog meer zou ontsporen.”

  1. Rusthuisfacturen en levensduurte dwingen kinderen hun bejaarde ouders in huis te nemen: “687 euro per maand opleggen, welk gezin kan dat?”
    PREMIUM

    Rusthuis­fac­tu­ren en levensduur­te dwingen kinderen hun bejaarde ouders in huis te nemen: “687 euro per maand opleggen, welk gezin kan dat?”

    Het gemiddelde pensioen in de privé? 1.462 euro bruto per maand. De gemiddelde prijs van een eenpersoonskamer in een woonzorgcentrum? 2.096 euro, zonder supplementen. Een blinde ziet het probleem. Twee gewone gezinnen vertellen u pijnlijk eerlijk wat het is om hun zorgbehoevende bompa Freddy (76) en mamy Olga (86) in huis te nemen, uit liefde én van moetens. “‘Pap, eet uw bord leeg! Drink uw glas leeg.’ Zeg dat maar ‘s tegen je volwassen vader.”