"Als ik kijk naar wat er doorgaans over opvoeden wordt geschreven, vind ik daar maar een stukje van het hele verhaal in terug." En dus schreef Bruno Vanobbergen, een decennium lang Kinderrechtencommissaris geweest, zelf een boek.
Volledig scherm
PREMIUM
"Als ik kijk naar wat er doorgaans over opvoeden wordt geschreven, vind ik daar maar een stukje van het hele verhaal in terug." En dus schreef Bruno Vanobbergen, een decennium lang Kinderrechtencommissaris geweest, zelf een boek. © Wannes Nimmegeers

INTERVIEW. Bruno Vanobbergen: “Een kind opvoeden is complexer dan 20 jaar geleden”

Hoe overleef ik een vliegtuigreis met mijn kind? Hoe zorg ik dat het zijn bord leeg eet? Ouders worden om de oren geslagen met handleidingen en adviezen, maar daar gaat Bruno Vanobbergen (49), algemeen directeur van het Vlaams agentschap Opgroeien en tien jaar lang Kinderrechtencommissaris, in zijn nieuw boek tegenin. “Opvoeden is niet zoals een das knopen: dat kan je niet leren met een YouTubefilmpje.” Hij schreef een handleiding die er geen wil zijn. Een gesprek over kinderen, maar ook over jongeren in tijden van corona.

11 reacties

 • christian van loon

  1 maand geleden
  Alles gaat sneller en ingewikkelder. Kinderen informeren ook.
 • Ronald Van Beneden

  1 maand geleden
  Zelf heb ik vier kinderen en vind alle experten moeten is goed kunnen zeveren. Vroeger was alles gemakkelijker? Grotere zever heb ik nooit gehoord. Vroeger hadden wij geen deeltijds, vroeger hadden we geen ouderschapsverlof, borstvoedingsverlof, sociaal verlof, flexibele werktijden, enz. Mijn vrouw werkte van 8 u tot 21 u als zelfstandige. Handleidingen zijn voor de vuilbak eens je kinderen hebt. Als top of the bill mocht mijn vrouw 2.5 jaar langer werken.
 • Vanessa Huysmans

  1 maand geleden
  Vroeger gebeurde opvoeding daar waar men was. Op school, straat, de buren..nu is mn enkel als ouder verantwoordelijk terwijl ouders gedwongen worden te werken en te investeren... vroeger kon men gaan werken op 14. Nu elk kind verplicht tot 18, ook ter verantwoordelijkheid vd ouder, vroeger speelde men vrij buiten heel de dag, nu is dat een schande en gevaar..alles duur, internet verplicht etc .zeg me aub niet dat het allemaal zoveel makkelijker is. Plus allecommentaar v buitenstaanders
 • Linda Wellekens

  2 maanden geleden
  De ouders zouden het een en ander moeten ( opnieuw ) leren !
 • pol van de velde

  2 maanden geleden
  Wat vroeger simpel was maakt men nu complexer. Bij alle elektrische toestellen is een dikke handleiding bij om zaken te weten die men nooit gebruikt. Als er iemand aan de deur belde nam je de hoorn van de haak en wist je wie aan de deur stond, duwde op een knop en de deur ging open. Nu heb je een menu met 20 verschillende mogelijkheden. Waarom is niet altijd duidelijk. Voor kinderen opvoeden koop het boek van Martin Gaus hoe je honden opleidt.