Bisschop Johan Bonny
Volledig scherm
PREMIUM
Bisschop Johan Bonny

INTERVIEW. Bisschop Johan Bonny beschaamd en boos over weigering Vaticaan om homokoppels te zegenen: “Helft van de bisschoppen denkt er hetzelfde over”

De Belgische bisschoppen keren zich tegen het Vaticaan. De beslissing dat priesters nog altijd geen holebikoppels mogen zegenen, vinden onze kerkvaders onbegrijpelijk. Later op de dag brengen ze een communiqué uit waarin ze uiting geven aan hun teleurstelling. Vanochtend had Johan Bonny (65), de bisschop van Antwerpen, in een open brief al geschreven dat hij beschaamd was. Maar hij is ook boos en ontgoocheld. “Dit kunnen we niet zomaar laten passeren.”

26 reacties

 • Anja Metten

  9 maanden geleden
  Ik zou mij schamen als ik u was. U heeft trouw gezworen. Ik ben heel gelovig en ik heb niks tegen mensen die op komen tegen hun aardsheid. Ieder zijn liefde. Maar God heeft man en vrouw geschapen. En alleen de Heer oordeelt hier over in het hiernamaals.
 • Leen Demeyer

  9 maanden geleden
  @Pmms Bonnyns, en ik ben beschaamd over jouw opmerking. God zou nooit mensen discrimineren. Homoseksualiteit bestaat nu eenmaal in de natuur. Deal ermee. Dat wil zeggen dat het zo bedoeld is.
 • Sinnaeve Daniel

  9 maanden geleden
  Ze mogen gerust de katholieke kerk vervolgen voor aansteken van haat en onverdraagzaamheid alsook voor mensen tegen elkaar op te steken. Ze zouden zich moeten schamen dat instutuut van gefrustreerde oude mannen. De kerk bestaat al eeuwen uit leugens in het voordeel van hunzelf om macht, geld,en uitbuiting te verwerven. Wat hebben ze al zelf de mensheid niet aan gedaan. Zo gezegd voor god. Een schijnheilig instutuut is dat.
 • Toon Van Kerckhove

  9 maanden geleden
  Als u niet akkoord kan gaan met het hoogste gezag in de Kerk, ja simpel mgr. Bonny: stap het af. Luther is u al voor gegaan. Hij had tenminste de moed om dat te doen. U staat wat te jammeren, onzin te verkopen en steun te zoeken voor bepaalde gemeenschappen in de pers en de radio, juist diegenen die u anders vergruizen. Doe zo verder, de leegloop in de Kerk zal niet meer te stoppen zijn.
 • rita steenmans

  9 maanden geleden
  als God de mens geschapen heeft waarom heeft hij dan ook gezorgd dat er homo's en lesbo's zijn als ze door Zijn kerk toch niet aanvaard worden ? God is goed voor alle mensen , daar zouden ze in het Vaticaan eens moeten over nadenken
 1. LETTERLIJK. Bisschop Bonny: “Mijn excuses aan iedereen die standpunt van Kerk over homoseksuele relaties onbegrijpelijk vindt”
  Opiniestuk

  LETTERLIJK. Bisschop Bonny: “Mijn excuses aan iedereen die standpunt van Kerk over homoseksue­le relaties onbegrijpe­lijk vindt”

  In een opiniestuk maakt de Antwerpse bisschop Johan Bonny duidelijk dat hij het niet eens is met de weigering van de Kerk om homoseksuele relaties te zegenen. Ze zijn te zondig, luidt de redenering. “Ik voel plaatsvervangende schaamte. Ik wil mij verontschuldigen tegenover iedereen voor wie dit pijnlijk en onbegrijpelijk overkomt”, aldus Bonny. Hieronder vindt u zijn letterlijk betoog.
 2. Bisschop Bonny boos over standpunt Kerk rond homoseksualiteit: “Ik voel plaatsvervangende schaamte”

  Bisschop Bonny boos over standpunt Kerk rond homoseksua­li­teit: “Ik voel plaatsver­van­gen­de schaamte”

  De Antwerpse bisschop Johan Bonny heeft in niet mis te verstane bewoording kritiek gegeven op de weigering van de Kerk om homoseksuele relaties te zegenen omdat ze “zondig” zouden zijn. Dat deed hij in een opiniestuk. “Ik voel plaatsvervangende schaamte voor mijn Kerk”, klinkt het. In De ochtend op Radio 1 voegde hij daar zelfs nog aan toe dat de redenering van de Kerk “nog niet het intellectuele niveau van het derde middelbaar” haalde.