Een DNA-staal van een besmette patiënt wordt gecontroleerd.
Volledig scherm
Een DNA-staal van een besmette patiënt wordt gecontroleerd. © VTM Nieuws

Instituut voor Tropische Geneeskunde: “Oude pokkenvaccin beschermt tegen apenpokken”

Het oude vaccin tegen de pokken, ook wel variola genoemd, beschermt tegen het apenpokkenvirus. Dat zegt dr. Patrick Soentjens van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) vrijdag. De Deense farmaceutische producent Bavarian Nordic heeft sinds een paar jaar een effectief vaccin tegen de apenpokken, maar enkel de federale overheid kan een stock bestellen.

 1. Half jaar eerder vrij om overbevolking in gevangenissen aan te pakken: strafverkorting van zes maanden goedgekeurd

  Half jaar eerder vrij om overbevol­king in gevangenis­sen aan te pakken: strafver­kor­ting van zes maanden goedge­keurd

  De Kamercommissie Justitie heeft in eerste lezing haar goedkeuring gegeven voor een vervroegde voorwaardelijke invrijheidsstelling voor bepaalde gedetineerden, zes maanden voor het einde van hun straf. De maatregel maakt deel uit van een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), waardoor onder meer ook burgerlijk trouwen buiten het gemeentehuis wettelijk mogelijk wordt.
 2. Baby van vijf weken oud belandt in coma door drugsvervanger van papa: “Per ongeluk via vingers van vader binnen gekregen”
  KORTRIJK

  Baby van vijf weken oud belandt in coma door drugsver­van­ger van papa: “Per ongeluk via vingers van vader binnen gekregen”

  Een baby van vijf weken oud is in het ziekenhuis in coma beland nadat het jongetje een giftige stof binnen had gekregen. Het gaat om Subutex, een geneesmiddel dat de drang naar heroïne kan afremmen. De papa van het jongetje uit Kortrijk was namelijk verslaafd. De man belandde drie weken in de cel, maar is ondertussen weer vrij. Hij blijft verdacht van het onopzettelijk toedienen van een giftige stof.