Een illustratief beeld van een ongeval met een motorfiets.
Volledig scherm
Een illustratief beeld van een ongeval met een motorfiets. © Getty Images/iStockphoto

“Instinct neemt over”: dit is waarom bestuurders vluchtmisdrijf plegen

BinnenlandHoe kan het toch dat een bestuurder doorrijdt als hij betrokken is bij een ongeval? En zeker als er slachtoffers bij betrokken zijn? Het zijn vragen die velen zich stellen na de dodelijke aanrijding van zondag in De Panne, waarbij een moeder van twee met haar wagen een vrouw raakte en niet stopte. Het antwoord is complex, aldus hoogleraar Klinische Psychologie Ernst Koster van de Universiteit van Gent. “De eerste reactie van de aanrijder is puur instinctief”, vertelt hij. “Het echte besef komt pas later. Net als het schuldgevoel. En dan is het vaak te laat.”

 1. “Tijd voor vergeving en verzoening”: koning Albert en koningin Paola hebben prinses Delphine op paleis ontvangen
  Play
  Royalty

  “Tijd voor vergeving en verzoening”: koning Albert en koningin Paola hebben prinses Delphine op paleis ontvangen

  Koning Albert II (86) en koningin Paola (83) hebben afgelopen weekend een ontmoeting gehad met Delphine van Saksen-Coburg (52), die op 1 oktober officieel erkend werd als prinses. Dat meldt het koninklijk paleis. Een opvallend verzoenend gebaar, want de relatie tussen de voormalige vorst en zijn buitenechtelijke dochter raakte helemaal verzuurd tijdens de juridische strijd, waarbij Delphine erkend wilde worden als de dochter van Albert.
 2. "In plaats van feestje met mama, moet ik nu haar begrafenis regelen"
  PREMIUM

  "In plaats van feestje met mama, moet ik nu haar begrafenis regelen"

  Ze zou de 20ste verjaardag van haar dochter vieren gisteren. Maar het gezin van Samira Chebbah (44) moet nu haar begrafenis regelen. De poetsvrouw viel 's ochtends met haar bromfiets in het centrum van De Panne en werd overreden door een auto. Samira stierf ter plaatse, de bestuurder vluchtte weg en is nog spoorloos. Tot woede van de familie. "Of je nu in paniek was of iets te verbergen had, wij vragen: geef je aan, bezorg ons antwoorden."
 1. Vincent, de man die de Gouden Klassiekers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

  Vincent, de man die de Gouden Klassie­kers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

  Hij is de enige wielerliefhebber die blij is dat Parijs-Roubaix niet doorgaat. Vincent van Marrewijk sprong na de Ronde naar de koppositie van de Gouden Klassiekers en mag zich nu € 7.000 rijker rekenen. De Nederlander kon de eindzege zelfs pakken zonder winnaar Wout van Aert in de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. “Dankzij Fuglsang en de goedkope Vlasov ben ik van ver kunnen terugkomen.”
 2. Doodrijdster was bevriend met slachtoffer: “Ik dacht écht dat ik enkel stoeprand had geraakt”
  PREMIUM

  Doodrijd­ster was bevriend met slachtof­fer: “Ik dacht écht dat ik enkel stoeprand had geraakt”

  De vrouw die de 44-jarige Samira Chebbah zondag doodreed in De Panne en vluchtmisdrijf pleegde, heeft zich gisterochtend aangegeven. Ze was bevriend met het slachtoffer. Het gaat om een 32-jarige uitbaatster van een horecazaak in De Panne, een moeder van twee jonge kinderen. De vrouw beweert dat ze niet wist dat ze iemand overreden had. "Ik voelde wel dat ik iets geraakt had, maar dacht dat het de stoeprand was."