De prijzen van huurwoningen met een E- en F-label mogen een jaar lang niet geïndexeerd worden. Voor woningen met een label C en D mogen verhuurders nog de helft van de gezondheidsindex doorrekenen. Voor A en B geldt geen beperking.
Volledig scherm
De prijzen van huurwoningen met een E- en F-label mogen een jaar lang niet geïndexeerd worden. Voor woningen met een label C en D mogen verhuurders nog de helft van de gezondheidsindex doorrekenen. Voor A en B geldt geen beperking. © Getty Images

Ingreep op huurindex dit weekend al van kracht

PolitiekHet Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor de onmiddellijke bevriezing van de huurprijzen van huurwoningen die onvoldoende energiezuinig zijn. Een spoeddecreet vanuit meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD daarover is zaterdagavond goedgekeurd.

61 reacties

 • karin verwimp

  2 maanden geleden
  Omdat de huurder de indexering van zijn loon meer dan nodig gaat hebben om de torenhoge energierekening te betalen mr Van Daele. Of heb je liever dat ze straks de huur helemaal niet meer kunnen betalen? Plus, de volledige blokkering geld enkel voor woningen met een D & F EPC. En zoals voorspeld zijn er al graaiers die rap de huur van de te verhuren woning verhoogd hebben. Eentje staat al maanden te huur. Hopelijk krijgt hij het nu helemaal niet verhuurd. Dan heeft de schrokker niks nul noppes.
 • Patrik De Weirdt

  2 maanden geleden
  Eigenaardig. Blijkbaar geldt deze regeling niet voor overheidsbedrijven. Ik huur bij CDSCA en niettegenstaande bovenstaande regels (ik heb onder meer nog nooit een EPC-label voor mijn woning gezien) werd mijn huur verhoogd met meer dat 75€.
 • Els Martin

  2 maanden geleden
  Lachwekkend deze regeling, de overheid schuift de verantwoordelijkheid af op een verhuurder en zal of je wil/kan of niet in de renovatiehoek worden geduwd. Belgische politici flippen compleet.
 • Frans Van Hoecke

  2 maanden geleden
  En waarom alleen in Vlaanderen en wat de 7 andere provincies
 • Etienne De Kesel

  2 maanden geleden
  Als het een ander is die de besparing moet betalen, is alles vlug geregeld, zelfs in het weekend. Als de besparing door de overheid moet bekostigd worden, wacht je er beter niet op .
 1. Kan je weigeren een hoger voorschotbedrag te betalen? De meest gestelde vragen over energie: dit is alles wat u wil weten over uw energiefactuur
  PREMIUM

  Kan je weigeren een hoger voorschot­be­drag te betalen? De meest gestelde vragen over energie: dit is alles wat u wil weten over uw energiefac­tuur

  Het HLN Energiepanel beantwoordde vandaag 6 uur lang live uw energievragen. Meer dan 200.000 mensen volgden onze livestream op de voet. Onze 7 experts kregen meer dan 5.000 vragen, waaronder uiteraard heel wat vragen over de energiefactuur. De meest gestelde en opvallendste vragen én antwoorden over dat specifiek onderwerp leest u hieronder.
 2. Eerste winnaar van Euromillions-groepspot van ruim 142 miljoen euro in Olmen vertelt wat hij met geld gaat doen
  Play

  Eerste winnaar van Euromilli­ons-groeps­pot van ruim 142 miljoen euro in Olmen vertelt wat hij met geld gaat doen

  De grote Euromillions-pot van 142.897.164 euro is gevallen in krantenwinkel De Pershoek in Olmen. Eerder werd gemeld dat 160 klanten van de winkel aan de groepsspeelpot hadden deelgenomen, maar volgens de Nationale Loterij gaat het om 165 winnaars. Zij hebben nu elk bijna 870.000 euro gewonnen. “Het is voor iedereen een overrompeling”, reageerde de eigenaar van de krantenwinkel vanmorgen bij JOE.