Een gasmeter in een meterkast van een woonhuis. Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Een gasmeter in een meterkast van een woonhuis. Illustratiebeeld. © ANP

Industrie verbruikte vorig jaar minder gas, gezinnen meer

De Belgische industrie heeft vorig jaar 5 procent minder aardgas verbruikt door de productiebeperkingen wegens de hoge gasprijzen. Gezinnen hebben meer gas verbruikt door het koude weer in het voorjaar. Dat schrijft De Tijd vandaag op basis van cijfers van netbeheerder Fluxys Belgium.

 1. 870 kilometer gereden om 14-jarige jongen “te helpen”: Duitse ‘groomer’ die 28 Vlaamse jongens in de val lokt, riskeert 6,5 jaar cel
  PREMIUM

  870 kilometer gereden om 14-jarige jongen “te helpen”: Duitse ‘groomer’ die 28 Vlaamse jongens in de val lokt, riskeert 6,5 jaar cel

  Hij stelde zich voor als de ridder die hen uit de problemen zou helpen of gaf zich uit voor cheerleader. Zo zou een 45-jarige Duitser in iets meer dan een jaar tijd liefst 28 Vlaamse jongens op sociale media overtuigd hebben om naaktbeelden van hen door te sturen. “En dat terwijl de beklaagde al veroordeeld werd in zijn thuisland”, foeterde de advocate van het slachtoffer. Matthias S. riskeert nu 6,5 jaar cel. Maar mogelijk zijn er nog veel meer dan 28 slachtoffers.
  Brugge, Roeselare
 1. INTERVIEW. Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen): “Als het aan mij ligt, verlagen we de btw alleen op elektriciteit en niet op gas”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Energiemi­nis­ter Tinne Van der Straeten (Groen): “Als het aan mij ligt, verlagen we de btw alleen op elektrici­teit en niet op gas”

  Als Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) alleen zou kunnen beslissen, dan zou ze de btw op elektriciteit permanent verlagen naar 6% en niet raken aan de btw op gas. Eenmaal de prijzen weer dalen, zou ze dan wel de accijns verhogen voor vervuilende energie. U weet wel, die accijns “die de heffingen vervangt en nu een regelaar is”, zoals ze dat op tv uitlegt. “Wie heeft er nu nooit eens een slechte dag? Volgens mij niemand.”
 2. Naast vaste en variabele bestaan er ook dynamische energiecontracten. Bieden zij het antwoord op de stijgende energieprijzen?
  PREMIUM

  Naast vaste en variabele bestaan er ook dynamische energiecon­trac­ten. Bieden zij het antwoord op de stijgende energie­prij­zen?

  Engie lanceerde vorig jaar als eerste energieleverancier op de Belgische markt een dynamisch energiecontract. Hoeveel je betaalt, hangt bij die formule af van de prijzen op de Belgische energiebeurzen. De prijs varieert van uur tot uur, zodat het zaak is om je verbruik actief af te stemmen op periodes met lage prijzen. Hoewel de formule voorlopig geen succes kent, beschouwt professor Ronnie Belmans (EnergyVille/KU Leuven) ze als de toekomst.
 3. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.