In Willebroek moeten tuinen en opritten worden afgegraven: PFOS-waarden tien keer hoger dan in woongebied Zwijndrecht

Dat ze met een PFOS-probleem zaten, dat wisten ze al in Willebroek. Maar vanavond blijkt voor de inwoners van een tweehonderdtal huizen hoe erg hun probleem is. De PFOS-waarden zijn er zodanig hoog dat binnenkort een heel (nieuw) woongebied gesaneerd moet worden. Tuinen en opritten moeten worden afgegraven en het stof in de huizen geanalyseerd, blijkt uit informatie die onze redactie kon inkijken. “We gaan dit zo snel mogelijk opkuisen”, reageert Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA). 

 1. Tom (38) was eerste inwoner die klacht indiende tegen 3M en nu ook eerste die verhuist: “Ik wil mijn gezondheid niet op het spel zetten”
  PREMIUM
  Zwijndrecht

  Tom (38) was eerste inwoner die klacht indiende tegen 3M en nu ook eerste die verhuist: “Ik wil mijn gezondheid niet op het spel zetten”

  Tom Traets (38) steekt zijn hele hebben en houden in verhuisdozen. Hij ruilt na 13 jaar Zwijndrecht in voor de stille – en hopelijk meer gezonde – Kempen. Tom was de allereerste inwoner die dit jaar klacht indiende tegen chemiebedrijf 3M. Hij bleef anoniem tot hij deze week het resultaat te zien kreeg van zijn bloedstaal...
 2. Weyts over verregaand GEMS-advies: “Laatste plek waar je het licht uit doet, is de school”
  Play
  275

  Weyts over verregaand GEMS-ad­vies: “Laatste plek waar je het licht uit doet, is de school”

  Het rapport dat de GEMS-expertengroep heeft afgeleverd, komt volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) neer op een "de facto lockdown". De minister begrijpt dat de experten "ingrijpende maatregelen bepleiten", maar hij hamert op de maatschappelijke kost van schoolsluitingen. "De laatste plek waar je verplicht het licht uit doet, is de school", aldus Weyts vandaag in het Vlaams Parlement.
 3. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.