In Willebroek moeten tuinen en opritten worden afgegraven: PFOS-waarden tien keer hoger dan in woongebied Zwijndrecht

Dat ze met een PFOS-probleem zaten, dat wisten ze al in Willebroek. Maar vanavond blijkt voor de inwoners van een tweehonderdtal huizen hoe erg hun probleem is. De PFOS-waarden zijn er zodanig hoog dat binnenkort een heel (nieuw) woongebied gesaneerd moet worden. Tuinen en opritten moeten worden afgegraven en het stof in de huizen geanalyseerd, blijkt uit informatie die onze redactie kon inkijken. “We gaan dit zo snel mogelijk opkuisen”, reageert Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA). 

 1. Meer dan 93.000 retroactieve zonnepanelenpremies aangevraagd
  3

  Meer dan 93.000 retroactie­ve zonnepane­len­pre­mies aange­vraagd

  Al bijna 93.500 eigenaars van zonnepanelen hebben tot nu toe een retroactieve investeringspremie aangevraagd. Dat blijkt uit gegevens van het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). De regeling kwam er nadat het Grondwettelijk Hof de virtueel terugdraaiende teller had vernietigd. Die gaf eigenaars van zonnepanelen ook met een digitale meter nog recht op het oude systeem met een terugdraaiende teller en een prosumententarief. Als compensatie voor de vernietiging werkte de Vlaamse regering de retroactieve investeringspremie uit.
 2. Tom (38) was eerste inwoner die klacht indiende tegen 3M en nu ook eerste die verhuist: “Ik wil mijn gezondheid niet op het spel zetten”
  PREMIUM
  Zwijndrecht

  Tom (38) was eerste inwoner die klacht indiende tegen 3M en nu ook eerste die verhuist: “Ik wil mijn gezondheid niet op het spel zetten”

  Tom Traets (38) steekt zijn hele hebben en houden in verhuisdozen. Hij ruilt na 13 jaar Zwijndrecht in voor de stille – en hopelijk meer gezonde – Kempen. Tom was de allereerste inwoner die dit jaar klacht indiende tegen chemiebedrijf 3M. Hij bleef anoniem tot hij deze week het resultaat te zien kreeg van zijn bloedstaal...