Sciensano pleit voor een globaal antitabaksplan, met drastische maatregelen om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen.
Volledig scherm
Sciensano pleit voor een globaal antitabaksplan, met drastische maatregelen om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen. © Shutterstock

“In wereld zonder tabak zouden Belgen twee jaar langer leven”

"Als we in een wereld zonder tabak zouden leven, dan zou de levensverwachting van de Belgen met twee jaar stijgen." Gemiddeld zouden we dan 83 jaar leven, in plaats van de huidige levensverwachting van 81 jaar. Dat zegt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, in een nieuwe studie. 

31 reacties

 • Tommy De Kinder

  2 jaar geleden
  Bij ons wordt er van de week een betonneke gegoten, en die vliegen buiten. Weg van de kleedkamers en refter. Da ga friskes zijn in winter. Algoe kunnen ze nog stoefen met hun heze stem tegen elkaar. (petit)
 • Chris Devlaeminck

  2 jaar geleden
  De medische kosten die roken teweegbrengt wegen niet op tegen de inkomsten ervan. De verkoop van rookartikelen heeft de schatkist in 2017 iets meer dan 3 miljard euro opgeleverd aan taksen. Laat die nicotinejunkies maar paffen. Anders moeten we met zijn allen meer belastingen betalen. 2 jaar langer leven is een gemiddelde waarin ook de niet-rokers worden meegerekend. Een roker leeft gemiddeld 8 jaar minder lang. dit is een goede zaak. Dan blijft er meer pensioen over voor de niet-rokers.
 • oswald billiet

  2 jaar geleden
  Dit zijn bewijzen uit het luchtledige. Waart staat het echte wetensschappelijke bewijs dat roken de levensduur twee jaar inkort en je geen leefbaar leven meer hebt? Het is toch eigenaardig dat steeds de tabak als des duivels wordt aanzien maar dat alle andere soorten van (levens)gevaarlijke drugs met de handschoen aan worden aangepakt. Is dit geen teken van machteloosheid? Ik schrijf dat omdat ik kettingroker was tot76ste jaar en toen stopte. Mijn longen zijn nog steeds goed.
 • Bernard Vermoere

  2 jaar geleden
  In een wereld zonder al die "professionele wereld verbeteraars" zouden de mensen wel vijf jaar langer leven.
 • danny janssens

  2 jaar geleden
  Nog een geluk dus dat er rokers zijn anders mochten we nog 2 jaar langer werken
 1. Eerste officiële rapport: vooral niet-gevaccineerden nog besmet (behalve bij 65-plussers) en in ziekenhuis opgenomen
  22

  Eerste officiële rapport: vooral niet-gevacci­neer­den nog besmet (behalve bij 65-plus­sers) en in ziekenhuis opgenomen

  Het blijken vooral niet-gevaccineerde mensen te zijn die nu nog besmet raken met het coronavirus en opgenomen worden in het ziekenhuis. Dat heeft coronacommissaris Pedro Facon gezegd bij de bekendmaking van een eerste rapport over de vaccinatiestatus van coronapatiënten. Enige uitzondering is te zien bij de 65-plussers. In deze groep raken meer gevaccineerde mensen besmet dan niet-gevaccineerde. Maar dat zou op zich niet vreemd zijn.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 1. Minister Verlinden (CD&V) vraagt om strenger op te treden bij geweld in en rond voetbalstadions

  Minister Verlinden (CD&V) vraagt om strenger op te treden bij geweld in en rond voetbalsta­di­ons

  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft de politie gevraagd strenger op te treden tegen iedere vorm van geweld. Dat meldt ze na het overleg dat ze vrijdag had met de Voetbalbond en de Pro League. Dat overleg kwam er onder meer nadat een supporter van Manchester City zwaargewond raakte na afloop van de Europese match, dinsdag, tegen Club Brugge. Pro League en Voetbalbond werken een actieplan uit, en er komt een mediacampagne om supporters op te roepen de matchen in “de beste en veiligste omstandigheden te laten verlopen”.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.