Sciensano pleit voor een globaal antitabaksplan, met drastische maatregelen om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen.
Volledig scherm
Sciensano pleit voor een globaal antitabaksplan, met drastische maatregelen om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen. © Shutterstock

“In wereld zonder tabak zouden Belgen twee jaar langer leven”

"Als we in een wereld zonder tabak zouden leven, dan zou de levensverwachting van de Belgen met twee jaar stijgen." Gemiddeld zouden we dan 83 jaar leven, in plaats van de huidige levensverwachting van 81 jaar. Dat zegt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, in een nieuwe studie. 

31 reacties

 • Tommy De Kinder

  3 jaar geleden
  Bij ons wordt er van de week een betonneke gegoten, en die vliegen buiten. Weg van de kleedkamers en refter. Da ga friskes zijn in winter. Algoe kunnen ze nog stoefen met hun heze stem tegen elkaar. (petit)
 • Chris Devlaeminck

  3 jaar geleden
  De medische kosten die roken teweegbrengt wegen niet op tegen de inkomsten ervan. De verkoop van rookartikelen heeft de schatkist in 2017 iets meer dan 3 miljard euro opgeleverd aan taksen. Laat die nicotinejunkies maar paffen. Anders moeten we met zijn allen meer belastingen betalen. 2 jaar langer leven is een gemiddelde waarin ook de niet-rokers worden meegerekend. Een roker leeft gemiddeld 8 jaar minder lang. dit is een goede zaak. Dan blijft er meer pensioen over voor de niet-rokers.
 • oswald billiet

  3 jaar geleden
  Dit zijn bewijzen uit het luchtledige. Waart staat het echte wetensschappelijke bewijs dat roken de levensduur twee jaar inkort en je geen leefbaar leven meer hebt? Het is toch eigenaardig dat steeds de tabak als des duivels wordt aanzien maar dat alle andere soorten van (levens)gevaarlijke drugs met de handschoen aan worden aangepakt. Is dit geen teken van machteloosheid? Ik schrijf dat omdat ik kettingroker was tot76ste jaar en toen stopte. Mijn longen zijn nog steeds goed.
 • Bernard Vermoere

  3 jaar geleden
  In een wereld zonder al die "professionele wereld verbeteraars" zouden de mensen wel vijf jaar langer leven.
 • danny janssens

  3 jaar geleden
  Nog een geluk dus dat er rokers zijn anders mochten we nog 2 jaar langer werken
 1. N-VA-Kamerlid Freilich na hack politie Zwijndrecht: “Verlinden had beter moeten anticiperen”
  21

  N-VA-Kamerlid Freilich na hack politie Zwijn­drecht: “Verlinden had beter moeten anticipe­ren”

  Na het grote datalek bij de politie van Zwijndrecht, die VTM NIEUWS en HLN aan het licht brachten, reageert Kamerlid Michael Freilich van oppositiepartij N-VA dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) beter had moeten anticiperen en meer proactief te werk moet gaan rond cyberveiligheid. De partij zal ook parlementaire vragen stellen aan haar en premier Alexander De Croo (Open Vld). Er komt ook een wetsvoorstel. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vraagt ondertussen overleg met Verlinden en de lokale politiezones.