Ondanks dat Marc Van Ranst (rechts) ons leerde hoe we mondmaskers moesten dragen, was het soms even zoeken. Links: minister Koen Geens raakt danig in de knoei met een maskertje. Midden: minister De Block bezorgde fotografen de beelden van hun leven met haar opvallende masker.
Volledig scherm
PREMIUM
Ondanks dat Marc Van Ranst (rechts) ons leerde hoe we mondmaskers moesten dragen, was het soms even zoeken. Links: minister Koen Geens raakt danig in de knoei met een maskertje. Midden: minister De Block bezorgde fotografen de beelden van hun leven met haar opvallende masker. © Photonews/RV

IN MEMORIAM. Vaarwel mondmasker. Levensverhaal van attribuut dat 1,5 jaar geleden plots in ons leven opdook

Eerst was je onnodig. Dan weer aangeraden. Vervolgens verplicht, onvindbaar, onbetaalbaar en - zeker bij brildragers - gehaat. Vandaag word je na het nieuwe Overlegcomité op de meeste plaatsen in Vlaanderen mogelijk ten grave gedragen na amper anderhalf jaar. Rust zacht. Als laatste eerbetoon: je veel te korte levensverhaal.

49 reacties

 • pol rodens

  2 maanden geleden
  We zullen zien of het ook wel echt afgeschaft gaat worden, politici staan erom bekend om op hun woorden terug te komen. Waarom dat onding pas in oktober afschaffen, en niet meteen? Het is een onding dat juist voor ziekte zorgt ipv voorkomt. Het had nooit verplicht mogen worden! De mensen die voorstander zijn van het permanent verplicht dragen van zo een onding, stel jezelf de vraag, hoe heb je het overleefd in de tijd toen dat onzinnige mondmasker nog geen mode-ding was?..
 • werner vanhoutte

  2 maanden geleden
  Ongelooflijk dat sommigen naar een vierde golf vragen. Verstand verloren ? De beslissingen van het Overleg comité zijn correct. Moeten wij hier in Vlaanderen boeten , omdat 1 ( ja een ! ) Brussels ziekenhuis dag in dat uit gaat jammeren over zijn 5 ! corona patienten op IC ? terwijl het ongenoegen duidelijk de verloning van de zorgverplegers betreft . Dat een organisatie zoals Sciencano over de versoepelingen zeurt: hier spelen, net als bij Pedro Facon, persoonlijke belangen , dat is duidelijk
 • Frank Van den broecke

  2 maanden geleden
  Ik vind dat niet enkel nu , maar ook in de toekomst, een mens zo bewust zou moeten zijn een masker te dragen zodra men weet dat je een ziekte hebt die besmettelijk kan zijn op plaatsen waar veel mensen lopen. Zelfs voor een gewone griep. Bij hoesten en niezen . Zo vermijd iedereen anderen te besmetten. Niet voor elke ziekte natuurlijk.
 • Pat VT

  2 maanden geleden
  Ik zal het blijven dragen op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Gezond verstand gebruiken is de boodschap. Sommige politiekers (JJ, ..) zijn gewoon platte opportunisten.
 • Jurgen Lenaerts

  2 maanden geleden
  Opnieuw een schandalig domme beslissing, wellicht met dank aan opperpopulist jambon. Alle experts geven aan dat het, vlak voor de herfst/winter geen goed idee is, pfff zo vermoeiend.. Ik blijf mijn ffp2 dragen alleszins, en ik ben blij te lezen dat er gelukkig nog mensen met gezond verstand zijn..
 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 2. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.