Pano maakte opnames met verborgen camera in de Congolese Matonge-wijk in de Brusselse gemeente Elsene.
Volledig scherm
Pano maakte opnames met verborgen camera in de Congolese Matonge-wijk in de Brusselse gemeente Elsene. © VRT

In Matonge-wijk vind je volop vlees van bedreigde dierensoorten, stelt Pano vast

In de Pano-reportage 'Aap op het menu' brengt VRT-journalist Stijn Vercruysse de illegale handel in bushmeat, of broussevlees, in kaart. Ook in de Brusselse wijk Matonge (Elsene) wordt vlees van bedreigde dierensoorten verkocht, zo blijkt. Al is het vlees niet altijd afkomstig van de diersoort die de koper voor ogen had.

35 reacties

 • Joachim Albert

  3 jaar geleden
  En dat komt nu pas uit? Is al járen bezig en geweten waarom komt dit nu uit, dat wil ik weten want al +10 jaar geweten door overheden én ngo's dus waarom nu?
 • Paul Eeckhout

  3 jaar geleden
  Illegaal ingevoerd vlees dat te koop is in Belgie. Dus verkoop 'in het zwart'....misschien de moeite om de winkels die dergelijke zaken verkopen eens te controleren? En misschien moeten diezelfde winkels ook eens grondig nagekeken worden door de voedselinspectie...waar is Benny Bax als je hem nodig hebt?
 • Christine Laevers

  3 jaar geleden
  Dat ze een voorbeeld nemen aan Australië. In zo'n bushmeat kan zich een insect hebben genesteld die doodleuk meereist.
 • freddy depaepe

  3 jaar geleden
  en daarom zijn ze in Australie zo streng
 • Zenn Van Wassenhove

  3 jaar geleden
  AIDS hebben we ook al van bushmeat en nu brengen ze het naar hier. En hier kijken ze maar toe. En natuurlijk is het problem weeral niet te zoeken bij de west europeanen zelf, maar bij die buitenstaanders en onze politici voor het vernietigen van ons ooit prachtige continent
 1. De Croo over de weg naar meer vrijheid: "Nodige voorzichtigheid aanhouden tijdens eerste weken van juli”
  8

  De Croo over de weg naar meer vrijheid: "Nodige voorzich­tig­heid aanhouden tijdens eerste weken van juli”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil snel stappen zetten richting meer vrijheid, maar "we moeten de nodige voorzichtigheid de komende weken en tijdens de eerste weken van juli aanhouden", zo waarschuwde hij donderdagmiddag in de Kamer. De reden is het relatief beperkte aandeel mensen met onderliggende aandoeningen die al een tweede vaccindosis heeft gekregen en dus volledig beschermd is.
 2. Risico’s PFOS-vervuiling al in 2017 bekend, maar niemand vertelde dat aan de inwoners van Zwijndrecht: “Burger heeft recht op correctie info”

  Risico’s PFOS-vervuiling al in 2017 bekend, maar niemand vertelde dat aan de inwoners van Zwijn­drecht: “Burger heeft recht op correctie info”

  Al in 2017 was duidelijk dat er PFOS-­gezondheidsrisico's waren in Zwijn­drecht, maar de geplande communicatie aan de inwoners bleef uit. Dat melden verschillende kranten vandaag. Na de doorstart van het Oosterweelproject deed bouwheer BAM/Lantis eigen bodemonderzoek, waaruit in 2017 de zware verontreiniging duidelijk werd. Bijna de volledige toenmalige Vlaamse regering werd van de resultaten op de hoogte gebracht.
 3. "Vooral in tweede helft van EK-match is onweer nergens uit te sluiten", later vanavond kans op onweer met uitzonderlijke supercellen
  26

  "Vooral in tweede helft van EK-match is onweer nergens uit te sluiten", later vanavond kans op onweer met uitzonder­lij­ke supercel­len

  Zon en stapelwolken wisselen elkaar donderdagnamiddag af. Het kwik stijgt tot 25 graden aan zee en 33 graden in de Kempen. Dat zegt het KMI. In de late namiddag neemt overal de kans op enkele zware onweersbuien toe vanaf de Franse grens. “Vooral in het westen neemt de kans op een onweersbui toe tijdens de tweede helft van de EK-match van de Rode Duivels”, waarschuwt weerman David Dehenauw. Het noodnummer 1722 is opnieuw geactiveerd voor niet-levensbedreigende noodsituaties.
 4. Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels over tegenvallende resultaten CureVac: “We raden proefpersonen aan goedgekeurd vaccin te nemen”
  Play
  3

  Vaccino­loog Isabel Le­roux-Roels over tegenval­len­de resultaten CureVac: “We raden proefperso­nen aan goedge­keurd vaccin te nemen”

  Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels reageert “heel teleurgesteld” op het nieuws dat het coronavaccin van CureVac maar 47 procent bescherming biedt volgens een eerste tussentijdse analyse. Daarmee voldoet het niet om ingezet te worden in de strijd tegen het coronavirus. Er waren ook 2.000 Belgen betrokken bij de studie rond het nieuwe vaccin. Het UZ Gent raadt zijn proefpersonen aan om een ander vaccin te nemen bij hun vaccinatiecentrum.