IN KAART. Zilte van chef Viki Geunes krijgt drie Michelinsterren, ontdek hier alle sterrenrestaurants
Ons land is een nieuw driesterrenrestaurant rijker. Chef Viki Geunes van het Antwerpse restaurant Zilte heeft drie sterren gekregen van de prestigieuze Michelingids. Peter Goossens behoudt zijn drie sterren met Hof van Cleve, voor de zeventiende keer op rij. Er komen in de gids ook twee nieuwe tweesterrenrestaurants bij. Ontdek hier alle Belgische en Luxemburgse sterrenrestaurants op kaart.
Delen per e-mail
Volgens de inspecteurs van Michelin is een maaltijd bij Zilte een “emotionele ervaring, intiem en elegant” en is Geunes, die een grootmeester wordt genoemd, erin geslaagd om het restaurant “te stroomlijnen tot pure essentie”.
‘Ultieme droom’
De topchef zelf reageerde alvast enthousiast op het heuglijke nieuws. “Dit had ik niet verwacht, zeker niet in deze bizarre tijden waarin het heel moeilijk is om die motivatie, die boost erin te houden”, aldus een geëmotioneerde Viki Geunes, die zijn derde ster omschreef als de “ultieme droom van een chef-kok”.
Opgegeven en weer terug
Twee restaurants maakten promotie naar twee sterren: Castor van chef Maarten Bouckaert in Beveren-Leie, de voormalige souschef van Peter Goossens van Hof van Cleve, en Bartholomeus van chefs Bart Desmidt & Philip Vandamme in Knokke-Heist. Desmidt had vroeger jarenlang twee Michelinsterren, maar heeft die enkele jaren geleden weer opgegeven voor een kleinschaliger concept. Alleen heeft hij ze op amper twee jaar tijd dus weer terug.
Daarmee telt de nieuwe gids nu in totaal 24 restaurants met twee sterren.
Eén ster
Tien nieuwe restaurants kregen hun eerste ster, waaronder Libertine in het Oost-Vlaamse Erpe van chef Dominique Tondeurs. Hij werd in 2009 al eens onderscheiden met een Michelinster, toen als chef van Fleur sur L’Eau in Dendermonde. Ook Willem Hiele van het gelijknamige restaurant in het West-Vlaamse Koksijde kreeg een ster, net als Melchior van Gilles Melchior in Tienen (Vlaams-Brabant). Melchior werkte eerder o.a. bij Hof van Cleve (Peter Goossens) en Luzine (Jeroen Meus).
Ook restaurant Boo Raan van chef Dokkoon Kapueak uit Knokke-Heist viel in de prijzen. Boo Raan is een authentiek Thais restaurant en betekent letterlijk ‘volgens de traditie’. Chef Dokkoon, die in huilen uitbarstte bij de bekendmaking, kookt volgens de recepten van haar moeder en maakt geen onderscheid tussen voor- en hoofdgerechten. Alles belandt samen én tegelijk op de tafel.
De andere nieuwe sterrenrestaurants zijn L’Envie van chef David Grosdent uit Sint-Denijs (West-Vlaanderen), Le Pré des Oréades van chef Nicolas Bodart in Spa (Luik), Lettres Gourmandes van chef Christophe Lambert in Montignies-Saint-Christophe (Henegouwen), Bar Bulot van chef Pieter Lefevere in Sint-Michiels (West-Vlaanderen), Attablez-vous van chef Charles Jeandrain in Namen en Le Pristine van chefs Chris Blom en Thomas D’Hooghe in Antwerpen.
Le Pristine is het nieuwe geesteskind van Sergio Herman. Hoewel officieel Blom en D’Hooghe met een eerste ster onderscheiden worden, is het toch vooral Sergio Herman zelf die er momenteel in de keuken de plak zwaait.
Green Star
Voor het eerst werd dit jaar ook een Michelin Green Star uitgereikt in ons land. Het gaat om restaurants die een bijzondere nadruk leggen op duurzaamheid. Winnaars van een ‘groene ster’ zijn Humus & Hortense in Elsene, Graanmarkt 13 in Antwerpen, Hofke van Bazel in Bazel, Souvenir in Gent, De Jonkman in Sint-Kruis, Hors-Champs in Gembloux, L’air du Temps in Liernu, Atelier De Bossimé in Loyers, Arabelle Meirlein in Marchin en La Distillerie in Bourglinster.
De award voor Jonge Chef van het jaar gaat naar Manon Schenck van La Table de Manon in Grandhan, deelgemeente van Durbuy in de provincie Luxemburg.
Dertien sterrenrestaurants uit de lijst
In totaal dertien restaurants verloren hun sterren of ster, de meeste door een sluiting van de zaak. Het gaat onder andere om tweesterrenzaak Sea Grill in Brussel, Chambre Séparée van Kobe Desramaults, Bij Lam & Yin in Antwerpen, The Glorious in Antwerpen en Ter Leepe in Zedelgem (allemaal één ster).
Verwacht werd dat mogelijk ook La Source en Nuance dit jaar een derde ster zouden krijgen, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. Beide restaurants behouden hun twee sterren.
Aan het begin van de ceremonie werd al aangekondigd dat de traditionele Michelingids ook via een app beschikbaar is. “Iedereen kan vanop zijn gsm de restaurants vinden, via een kaart”, aldus directeur Gwendal Poullenec.
Alle sterrenrestaurants in Belgie en Luxemburg in één tabel. U kan in het zoekvenster op zoek gaan naar een gemeente of een restaurant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Krijgt België er vandaag twee driesterrenzaken bij?
Vandaag krijgt ons land er mogelijk niet één, maar twee nieuwe driesterrenrestaurants bij. Dat weerklonk de voorbije weken steeds luider in de coulissen van de gastronomie. De twee topfavorieten: nu nog tweesterrenchefs Ralf Berendsen van La Source in Lanaken en Thierry Theys van Nuance in Duffel. -
Bertem Ouders reageren aangeslagen na ongeval waarbij 16-jarige om het leven kwam: “Jongens hebben ‘s nachts sleutel gepakt en zijn weggereden”
Het is nog steeds onduidelijk wie er aan het stuur zat tijdens het dodelijk ongeval in Bertem zondagochtend waarbij T.S (16) om het leven kwam. Twee minderjarige jongens overleefden de zware crash. De 16-jarige jongen uit Herentals is zwaargewond en kon nog niet verhoord worden. De 17-jarige A.M uit Leefdaal is terug thuis, maar herinnert zich niets van het ongeval. -
Ontslag Dit moet je weten als je werkgever failliet gaat
Door de coronacrisis zitten veel Belgische bedrijven en organisaties in moeilijke papieren. Economen voorspellen dan ook dat ons nog veel herstructureringen te wachten staan in 2021 en 2022. Maar wat als het jou overkomt en je werkgever effectief failliet gaat? Jobat.be bekijkt de regels en jouw rechten. -
-
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Bad of douche? Dit zijn de voor- en nadelen
-
PREMIUM
Tussen ster en corona. Peter Goossens van Hof van Cleve: “Nadat ik de politici ‘een bende kiekens’ had genoemd, belde de premier”
Moet Peter Goossens (56) van Hof van Cleve een nieuwe driesterrenchef naast zich dulden? Dat is de enige vraag die er maandag bij de bekendmaking van de nieuwe Michelinsterren écht toe doet. “Ik zal de eerste zijn om die mens te feliciteren, maar ik zal vooral blij zijn als ik mijn eigen drie sterren behoud.” Ook voor de godfather van de Belgische gastronomie zou dat meteen het eerste lichtpuntje zijn na vele donkere maanden. “Ik begrijp nog altijd niet goed waarom wij dicht moesten.” En dat heeft hij ook aan de premier uitgelegd. -
PREMIUM
Op pad in coronabroeihaard Merkem, waar 2.000 inwoners binnenblijven: “Het is hier nooit zo stil geweest”
49 reacties
Jozef Van Schuerbeeck
marie-rose van der haeghen
pierre Coekaerts
Toon Van Kerckhove
Marcel Bontinck