IN KAART. Positiviteitsratio stijgt in Wallonië tot meer dan 13 procent. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land daalt niet meer, maar het beeld is vertekend door het lager aantal testen tijdens de paasdagen. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Delen per e-mail
Hoeveel besmettingen zijn er in uw provincie?
Per dag worden nu gemiddeld 3.884 nieuwe besmettingen geregistreerd in België. Dat is een stijging van 8 procent in een week tijd. De cijfers zijn wel vertekend door de extra feestdag van paasmaandag, waarop er veel minder is getest. Daardoor ligt het aantal vastgestelde besmettingen in deze week zonder feestdag artificieel hoger dan de week ervoor.
De situatie verschilt van provincie tot provincie. In ons taalgebied noteert geen enkele provincie een daling. West-Vlaanderen noteert de grootste stijging en gaat van 294 gevallen per dag naar 348 (+18,64 procent). Kort gevolgd door Limburg: daar gaat het van 269 gevallen naar 313 (+16,19 procent). In Oost-Vlaanderen stijgt het dagelijkse gemiddelde met 12,79 procent (van 484 naar 546 besmettingen per dag). En ook in Antwerpen stijgt het dagelijkse gemiddelde met 11,17 procent (van 455 naar 506). In Vlaams-Brabant is de stijging het kleinst: van elke dag 251 naar 261 besmettingen (+4,22 procent).
Wallonië kleurt groener, behalve in Luik (+23,14 procent) en in Henegouwen (+9,47 procent), die stijgingen laten zien. De andere provincies noteren dalingen: Luxemburg (-4,27 procent), Namen (-5,13 procent) en Waals-Brabant (-5,01 procent).
Rest nog Brussel: daar worden nu elke dag gemiddeld 428 besmettingen geregistreerd, een daling van 4,68 procent in vergelijking met de 449 besmettingen een week geleden.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken:
Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. De situatie kan in een provincie verbeteren, met dus een groene kleur op de kaart, maar tegelijkertijd nog precair zijn.
In onderstaande kaart tonen we daarom het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, afgezet tegenover het inwoneraantal om een betere vergelijking mogelijk te maken. Dat is de zogenaamde incidentie. Zo stijgen de cijfers bijvoorbeeld het felst in Luik, maar kent die provincie wel de op twee na laagste incidentie. Luxemburg en Namen scoren het slechtst met een incidentie van maar liefst 752 en 720.
Positiviteitsratio
De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totaal, geeft bij minder testen een beter en stabieler beeld. Hoe hoger het cijfer, hoe slechter. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen.
De positiviteitsratio ligt overal flink boven de 5. Vooral onder de taalgrens ligt het cijfer hoger dan het gemiddelde. Alle provincies daar noteren een positiviteitsratio boven de 10 procent, met uitschieters Namen (13,38 procent) en Henegouwen (13,06 procent).
Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente?
Hieronder op de kaart stellen we het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente op iets langere termijn voor: hoe donkerder de kleur, hoe meer geregistreerde besmettingen in het totaal van de laatste 14 dagen. Sciensano maakt voor de gemeenten enkel deze parameter publiek.
Onderstaande tabel toont dezelfde cijfers, maar dan gerangschikt van de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners naar beneden. U kan in het zoekvenster uw eigen gemeente opzoeken, of de tabel sorteren volgens de verschillende categorieën.
Hoeveel patiënten worden elke dag opgenomen in de ziekenhuizen?
Op onderstaande grafiek tonen we hoeveel patiënten er elke dag door Covid-19 worden opgenomen in de ziekenhuizen, opgesplitst per provincie en via het zevendaags gemiddelde.
Hoeveel patiënten liggen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek hieronder tonen we ook de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie.
Lees ook:
Bekijk ook deze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
Grote Coronastudie: “Meeste gevaccineerden blijven zich aan regels houden”
Mensen die al een coronavaccin hebben gekregen, lijken de opgelegde maatregelen nog altijd goed op te volgen. Dat blijkt vrijdag uit de 34ste Grote Coronastudie van de UAntwerpen. -
30
Steven van Gucht: “Plan voor versoepelingen haalbaar, maar zeker niet vanzelfsprekend. Percentage positieve testen was in geen maanden zo hoog”
Het plan voor toekomstige versoepelingen dat het Overlegcomité deze week voorstelde is “haalbaar, maar zeker niet vanzelfsprekend”. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de briefing van het Crisiscentrum over de epidemiologische situatie in ons land. Hij gaf ook mee dat het percentage positieve coronatesten in geen maanden zo hoog was. -
28
Van Quickenborne wil dat gevangenispersoneel prioritair gevaccineerd wordt: “Hun gezondheid staat op het spel”
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil dat het gevangenispersoneel prioritair gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. De kwestie komt maandag aan bod op het interministerieel overleg tussen de ministers van Volksgezondheid. -
-
42
Tom Van Grieken kan weer twitteren: “Censureren van parlementsleden en burgers door multinationals moet stoppen”
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kan weer op Twitter. Zijn account was vorige week vergrendeld nadat hij de voorzitter van Vooruit in het district Antwerpen ervan beschuldigde zijn huis te decoreren “met posters van massamoordenaars zoals Stalin en andere communistische propaganda”. -
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Binnenland6
Meer dan een op de drie werknemers lijdt inkomensverlies door corona
Meer dan een op de drie werknemers heeft in 2020 inkomensverlies geleden door tijdelijke werkloosheid of door een terugval in inkomen uit flexi-jobs. Dat blijkt uit cijfers van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. “De grootste impact stelden we vast bij langdurig tijdelijk werklozen, zoals werknemers uit de horeca of evenementensector”, zegt onderzoeker Stijn Van Houtven.