In kaart: op welke leeftijd gaat de rest van Europa op pensioen?

Nadat de regering-Michel de wettelijke pensioenleeftijd verhoogde tot 67 jaar (vanaf 2030), wil N-VA het debat openen om die binnen afzienbare tijd nog verder omhoog te duwen met de levensverwachting als leidraad. Maar wat is de wettelijke pensioenleeftijd in de rest van Europa?

93 reacties

 • Lieven Philips

  4 jaar geleden
  Als ik me meen te herinneren werd de pensioenleeftijd van 65 jaar ingevoerd door Otto Von Bismarck in de 2xe helft van de 19de eeuw. Toen was de levensverwachting veel korter. Als we de lijn zouden doortrekken is de pensioenleeftijd veel hoger zeker 70 jaar
 • bob jansens

  4 jaar geleden
  graag een volledoge pensioenvergelijking, bv in Nederland zijn de bijdrages merkelijk lager dan in België en toch zijn de pensioenen er merkelijk hoger... Graag ook een bruto-all-in loon ipv een brutoloon + patronale bijdragen; immers die patronale bijdragen maken integraal deel uit van het loon, vandaar bruto-all-in, maar dat willen de politici niet, want dan zou het te duidelijk worden hoeveel er verkwist wordt
 • Jan Claes

  4 jaar geleden
  Oké nu kan het niet meer ontkent worden. We moeten dringend stelselmatig langer gaan werken. Uiteraard speelt de loopbaan duur ook mee.
 • ronny cuypers

  4 jaar geleden
  Veel realistischer zou zijn om te zeggen wat de werkelijke pensioenleeftijd is ipv de wettelijke. En zet er dan ook ineens bij wat het gemiddelde en het laagste pensioenbedrag is. Wie vergelijkt moet alles vergelijken.
 • Alain Catry

  4 jaar geleden
  De wettelijke pensioenleeftijd in Frankrijk is toch 67 ! Maar kunnen vervroegd op 62 !