IN KAART. Knokke herovert titel van duurste woongemeente in Vlaanderen, zoveel kost een huis bij jou
Kustgemeente Knokke-Heist heeft in 2020 de titel heroverd van duurste gemeente in Vlaanderen - en België - om een huis te kopen. De mediaanprijs die kopers moesten neertellen voor een huis in Knokke-Heist bedroeg vorig jaar 675.000 euro, zo blijkt uit gegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel. Ook de goedkoopste gemeente ligt in West-Vlaanderen: Mesen, met een mediaanprijs van 88.000 euro.
In 2019 was Sint-Martens-Latem Knokke-Heist voorbijgestoken als de duurste gemeente van Vlaanderen om een huis te kopen. Maar de Oost-Vlaamse gemeente belandde vorig jaar op de derde plaats, met een mediaanprijs van 557.500 euro voor een huis. Op de tweede plaats staat de Vlaams-Brabantse gemeente Kraainem (583.500 euro).
De mediaanprijs is de prijs die zich pal in het midden situeert en waarbij de helft van de verkochte huizen dus goedkoper is en de helft duurder. Die prijs maakt vergelijkingen makkelijker, omdat de impact van extreme verkoopprijzen kleiner is dan bij de gemiddelde prijs.
Vlaams-Brabant telt zes vertegenwoordigers in de top tien van duurste gemeenten (Kraainem, Wezembeek-Oppem, Sint-Genesius-Rode, Overijse, Tervuren en Oud-Heverlee), en is dan ook weinig verrassend de duurste provincie in Vlaanderen. Een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er vorig jaar 290.000 euro, voor een huis in open bebouwing lag de mediaanprijs op 385.000 euro en voor een appartement was dat 228.000 euro.
In de provincie Limburg waren de huizen of appartementen het goedkoopst: 200.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 262.500 euro voor een open bebouwing en 193.500 euro voor een appartement.
De eerste Limburgse gemeente in de top van goedkoopste woongemeenten staat nochtans pas op de vierde plaats. Dat is Tongeren met een mediaanprijs van 171.000 euro voor een huis. Bovenaan staan de West-Vlaamse gemeenten Mesen en Menen (respectievelijk 88.000 - al waren er daar vorig jaar ook amper transacties - en 157.150 euro), gevolgd door het Oost-Vlaamse Ronse (158.000 euro).
Wie buiten Vlaanderen kijkt, kan een nog goedkoper huis vinden in de gemeenten Hastière (provincie Namen, mediaanprijs 65.000 euro) en Froidchapelle (Henegouwen, 85.000 euro). Duurder dan Knokke-Heist is er daarentegen niet. Het dichtst in de buurt komen de Brusselse gemeenten Elsene (668.000 euro) en Ukkel (632.500 euro), en Lasne, in Waals-Brabant (630.000 euro).
Voor heel Vlaanderen werd vorig jaar voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing een mediaanprijs genoteerd van 249.000 euro, een toename van 9.000 euro of 3,8 procent in vergelijking met 2019. Huizen in open bebouwing (349.000 euro) werden 5,8 procent duurder, de mediaanprijs van appartementen ging zelfs 7,7 procent omhoog tot 210.000 euro.
Vlaanderen ligt qua prijzen tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest. Brussel is de duurste regio voor alle types woningen, met een mediaanprijs vorig jaar van 435.000 euro voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing, en van 228.000 voor een appartement. In het Waals Gewest, het goedkoopste van het land, was dat vorig jaar in beide gevallen 155.000 euro. Een vrijstaand huis kostte er 254.000 euro (tegen 960.000 euro in het Brussels gewest).
Statbel geeft nog mee dat de coronacrisis een beperkte impact had op het aantal vastgoedtransacties: "het lagere aantal transacties ten gevolge van de lockdown werd gecompenseerd door een sterk vierde kwartaal", klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
PREMIUM
Hoeveel betaal je voor een huis in de verschillende provincies? De 10 goedkoopste en duurste gemeenten op een rij
De gemiddelde woningprijs in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 306.629 euro (bron: notaris.be). In Brussel lag die een pak hoger met een gemiddelde van 499.488 euro. Maar tussen de gemeenten onderling zitten nog veel spectaculairdere verschillen. Waar betaal je het meest en waar het minst? En wat krijg je voor dat geld? Onze woonexpert Björn Cocquyt zoekt het uit. -
PREMIUM
Binnenkijken bij de superrijken: een blik achter de gevels van de meest exclusieve panden in België
Luxevastgoed blijft verkopen als zoete broodjes. Helaas zie je maar zelden hoe de happy few in ons land wonen. Daarom ging onze woonexpert Björn Cocquyt op zoek naar de meest exclusieve huizen die nu op de markt staan. Het resultaat is een unieke blik op de interieurs en domeinen die achter de gevels van luxevastgoed schuilgaan, van een villa met privéstrand aan het meer van Keerbergen tot een architectenwoning van de hand Nachman Kaplansky uit de jaren 30. -
-
Streamz
Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama. -
Lochristi
Opnieuw straffe dashcambeelden uit Lochristi met links en rechts voorbijstekende wagens
Eén dag nadat er straffe dashcambeelden van een levensgevaarlijk inhaalmanoeuvre van een bus op Denen opdoken in Lochristi, zijn er opnieuw opmerkelijke beelden. Ditmaal op de N70 richting Oostakker. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
PREMIUM
PORTRET. Kolonel Roger Housen (61). “Als de Britten en de Amerikanen doen wat ze zeggen, betekent dit de Derde Wereldoorlog”
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLouis Holmes
Johny vanderlinden
Johnny Chanet
Tim De Meester
CEDRIC PROOT