IN KAART. In geen enkele Vlaamse provincie dalen de besmettingen nog. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal coronabesmettingen in ons land neemt af. Maar in Vlaanderen zien we een ander beeld: Limburg registreert het grootste aantal nieuwe infecties met Covid-19 ten opzichte van de week ervoor, terwijl in Wallonië de grootste dalingen worden opgetekend. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Delen per e-mail
Hoeveel besmettingen zijn er in uw provincie?
Per dag worden nu gemiddeld 1.964 besmettingen geregistreerd. Het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen lag tussen 13 en 19 januari 4 procent lager dan de week daarvoor. Om van versoepelingen te kunnen spreken, zouden we moeten dalen tot onder de 800, en dat lage niveau minstens drie weken moeten aanhouden.
In alle Vlaamse provincies stijgt het aantal besmettingen weer, behalve in Vlaams-Brabant, waar de cijfers stagneren. In Brussel gaat het om nog steeds een stevige daling (-24,38 procent), waar dat twee weken geleden nog meer dan een verdubbeling was.
Limburg noteert met +12 procent nog altijd de grootste stijging. Ook West-Vlaanderen stijgt, nu met 2 procent tegenover een week geleden. In Antwerpen worden er 3,08 procent meer besmettingen per dag dan een week geleden opgetekend. In Oost-Vlaanderen gaat het om een stijging van 5,81 procent. In Vlaams-Brabant stagneren de besmettingen volledig.
Het verschil met de Waalse buurprovincie Waals-Brabant (-18,20 procent) is groot. Daarnaast registreren Luxemburg (-29,12 procent) en Namen (-12,75 procent) een sterke daling. Ook Luik (-6,38 procent) daalt nog verder. Henegouwen tekent weer een stijging op (4,69 procent).
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken:
Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. In onderstaande grafiek tonen we wel het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, bovendien afgezet tegenover het inwoneraantal. Dat is de zogenaamde incidentie:
Positiviteitsratio
Dat er nu meer testen werden uitgevoerd bij terugkerende reizigers heeft ook invloed op de positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totaal. De gemiddelde positiviteitsratio stagneert rond de 5 procent. Hoe hoger het getal, hoe slechter. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen. We blijven nog dicht bij die 5 procent, maar onze regering schoof 3 procent naar voren als norm om te kunnen spreken over versoepelingen.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken en te zien hoeveel testen er worden uitgevoerd:
Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente?
Hieronder op de kaart stellen we het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente op iets langere termijn voor: hoe donkerder de kleur, hoe meer geregistreerde besmettingen in het totaal van de laatste 14 dagen. Dat noemen we de incidentie. Sciensano maakt voor de gemeenten enkel deze parameter publiek.
De kaart kleurt nog steeds erg rood. Dat komt omdat de incidentie nog altijd erg hoog is in ons land, heel wat gemeenten bevinden zich nog boven de hoogste Europese alarmdrempel van 240 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Op de kaart vallen nu vooral lokale clusters op in een aantal groepen gemeenten. Helemaal bovenaan staat de West-Vlaamse gemeente Houthulst, waar er een grote uitbraak met de Britse variant in een woonzorgcentrum werd vastgesteld.
Onderstaande tabel toont dezelfde cijfers, maar dan gerangschikt van de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners naar beneden. U kan in het zoekvenster uw eigen gemeente opzoeken, of de tabel sorteren volgens de verschillende categorieën.
Hoeveel patiënten worden elke dag opgenomen in de ziekenhuizen?
Op onderstaande grafiek tonen we hoeveel patiënten er elke dag door Covid-19 worden opgenomen in de ziekenhuizen, opgesplitst per provincie en via het zevendaags gemiddelde.
Hoeveel patiënten liggen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek hieronder tonen we ook de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie. Zo goed als alle regio’s toonden de laatste weken geleidelijke dalingen (de schommelingen in de curves komen meestal door het weekendeffect), met nu een stabilisatie.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foutje van operator leidt tot stilvallen kernreactor Tihange 2
Een onoplettendheid bij een medewerker van de kerncentrale van Tihange heeft er toe geleid dat een reactor is stilgevallen. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
Gouverneur Cathy Berx: “Cijfers zijn veel slechter dan we te horen krijgen”
Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) maakt zich zorgen over de evolutie van de coronacijfers. "De cijfers op het terrein zien er veel slechter uit dan de cijfers die we te horen krijgen", zei Berx in de coronacommissie van de Kamer. "Er broeit wat. We houden ons hart vast". -
-
OVERZICHT. Niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden, kappers open op 13 februari (als cijfers goed genoeg zijn)
Het Overlegcomité beslist zoals verwacht om niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden. De kappers krijgen dan weer hun gevraagde perspectief: zij zullen de deuren ten vroegste weer mogen openen vanaf 13 februari, op voorwaarde dat de cijfers tegen dan “goed genoeg zijn”. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) vrijdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie. Hier een overzicht van de genomen beslissingen. -
PREMIUM
Corona maakt ons ongelukkig: groot geluksonderzoek schept geen fraai beeld
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee.
2725 reacties
Antoon Desmet
Pat Van Oost
Johny Deketel
Jan hertogs
Raoul Rouma