IN KAART. Besmettingen stijgen vooral in Limburg, ziekenhuisopnames in Oost- en West-Vlaanderen. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in ons land neemt weer toe. Vooral in Vlaanderen zien we nu stijgingen: Limburg registreert het grootste aantal nieuwe infecties met Covid-19 ten opzichte van de week ervoor. De ziekenhuisopnames tonen dan weer vooral stijgingen in Oost- en West-Vlaanderen. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Delen per e-mail
Hoeveel besmettingen zijn er in uw provincie?
Per dag worden nu gemiddeld 2.051 besmettingen geregistreerd. Het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen lag tussen 15 en 21 januari stabiel tegenover de week daarvoor, maar wel hoger dan het gemiddelde dat gisteren werd gemeld. Om van versoepelingen te kunnen spreken, zouden we moeten dalen tot onder de 800, en dat lage niveau minstens drie weken moeten aanhouden.
In bijna alle Vlaamse provincies stijgt het aantal besmettingen weer. Limburg noteert met +27,03 procent net als gisteren de grootste stijging tot gemiddeld elke dag 195 besmettingen.
Ook Oost-Vlaanderen stijgt, nu met bijna 10 procent tegenover een week geleden tot 300 dagelijkse besmettingen. In West-Vlaanderen worden er 8,62 procent meer besmettingen per dag dan een week geleden opgetekend (279). In Antwerpen gaat het om een stijging van 4,38 procent tot 306 besmettingen per dag. Enkel Vlaams-Brabant toont nog een stabiel beeld met ongeveer evenveel besmettingen (157) als een week geleden.
In Brussel gaat het om nog steeds een stevige daling (-19,80 procent), waar dat twee weken geleden nog meer dan een verdubbeling was.
Ook de meeste Waalse provincies laten nu stijgingen optekenen, zoals Henegouwen (+6,28 procent), Luik (+4,13 procent) en Namen (+3,64 procent). Waals-Brabant daalt wel nog, net als Luxemburg waar de daling nog 17,61 procent bedraagt.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken:
Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. In onderstaande grafiek tonen we wel het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, bovendien afgezet tegenover het inwoneraantal. Dat is de zogenaamde incidentie, en ook hier zien we Limburg steeds hoger opschuiven:
Positiviteitsratio
Dat er nu meer testen werden uitgevoerd bij terugkerende reizigers heeft ook invloed op de positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totaal. De gemiddelde positiviteitsratio stagneert rond de 5 procent. Hoe hoger het getal, hoe slechter. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen. We blijven nog dicht bij die 5 procent, maar onze regering schoof 3 procent naar voren als norm om te kunnen spreken over versoepelingen.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken en te zien hoeveel testen er worden uitgevoerd:
Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente?
Hieronder op de kaart stellen we het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente op iets langere termijn voor: hoe donkerder de kleur, hoe meer geregistreerde besmettingen in het totaal van de laatste 14 dagen. Dat noemen we de incidentie. Sciensano maakt voor de gemeenten enkel deze parameter publiek.
De kaart kleurt nog steeds erg rood. Dat komt omdat de incidentie nog altijd erg hoog is in ons land, heel wat gemeenten bevinden zich nog boven de hoogste Europese alarmdrempel van 240 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Op de kaart vallen nu vooral lokale clusters op in een aantal groepen gemeenten. Helemaal bovenaan staat de West-Vlaamse gemeente Houthulst, waar er onder andere een grote uitbraak met de Britse variant in een woonzorgcentrum werd vastgesteld.
Onderstaande tabel toont dezelfde cijfers, maar dan gerangschikt van de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners naar beneden. U kan in het zoekvenster uw eigen gemeente opzoeken, of de tabel sorteren volgens de verschillende categorieën.
Hoeveel patiënten worden elke dag opgenomen in de ziekenhuizen?
Op onderstaande grafiek tonen we hoeveel patiënten er elke dag door Covid-19 worden opgenomen in de ziekenhuizen, opgesplitst per provincie en via het zevendaags gemiddelde.
De algemene stijging van de ziekenhuiscijfers uit zich vooral in meer opnames in Brussel, Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Zo is het aantal dagelijkse opnames in West-Vlaanderen gestegen van 20 een week geleden naar bijna 25 nu. In Oost-Vlaanderen stijgen de cijfers van 15 opnames per dag naar bijna 22 nu.
Hoeveel patiënten liggen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek hieronder tonen we ook de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie.
Lees ook:
Bekijk ook deze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
107
Druk om scholen te sluiten neemt toe: “Ingrijpen om ramp te vermijden”
Moeten de scholen opnieuw gesloten worden? Die vraag dringt zich nadrukkelijk op, nu steeds meer scholen in quarantaine moeten door een corona-uitbraak. Voor de gerenommeerde Belgische onderwijsexpert Dirk Van Damme valt er geen tijd meer te verliezen: alle scholen moeten dicht. “Je moet vandaag maatregelen nemen om een ramp later te snel af te zijn”, zegt de OESO-expert. -
Wandelaars en fietsers in grensgebied "zullen niet streng aangepakt worden”
Wandelaars en fietsers die tijdens hun wandeling in een grensgebied even over de grens wandelen, zullen niet streng aangepakt worden. Dat zegt de woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). -
Livios
Corona zorgt indirect voor forse stijging doden bij woningbrand
Ook al zijn rookmelders verplicht, toch is het aantal fatale woningbranden in 2020 fors gestegen. Wat is de oorzaak van deze stijging en wat als je zelf met brandschade te maken krijgt? Bouwsite Livios zocht het voor uit en geeft je de belangrijkste info mee, inclusief tips om brand thuis te vermijden. -
-
53
HET DEBAT. Moeten de scholen opnieuw sluiten? Dit is jullie mening
De druk om de scholen te sluiten neemt toe nu steeds meer scholen in quarantaine moeten door een corona-uitbraak. Het aantal besmettingen met het coronavirus is bij de 0- tot 9-jarigen op een week tijd met 84 procent toegenomen. Wat denk jij? Moeten de scholen opnieuw sluiten? Eerder vandaag lieten we onze experts aan het woord. Nu is het jullie beurt. -
OVERZICHT. Aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen neemt voor tweede dag op rij toe, reproductiegetal opnieuw gestegen tot 1,06
Voor de tweede dag op rij neemt het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen verder toe. Tussen 16 en 22 januari werden gemiddeld 127,4 nieuwe patiënten opgenomen. In vergelijking met de week daarvoor is dat een toename met 5 procent. In de ziekenhuizen liggen nu 1.923 mensen, wat wel nog een daling is, met 1 procent. Op intensive care liggen 338 mensen. Dat blijkt zaterdag uit de recentste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. -
Werkplek
Ga je binnenkort in zwangerschapsverlof? Zo zorg je voor een vlekkeloze overdracht
Een zwangerschap is natuurlijk een leuke gebeurtenis. Voor de baby er is, moet er meestal nog veel geregeld worden, zowel thuis als op het werk. Een zwangerschapsverlof brengt op de werkvloer wel wat uitdagingen met zich mee. Jobat.be legt uit hoe jij de overdracht vlot kan laten verlopen, zodat je zonder zorgen in verlof kan gaan. -
Hoeveel kost het om onder nul te gaan?
2805 reacties
Guy Peeters
Cathy Van Rompuy
Rachel Cousse
xavier lemeire
PLANCKAERT Johan