IN KAART. Besmettingen stijgen sterk in bijna alle provincies. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus stijgt weer. Op de kaart worden steeds meer provincies steeds roder ingekleurd. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Delen per e-mail
Hoeveel besmettingen zijn er in uw provincie?
Per dag worden nu gemiddeld 2.099 nieuwe besmettingen geregistreerd in België. Dat is een stijging van 14 procent op een week tijd. Om van versoepelingen te kunnen spreken, zouden we moeten dalen tot onder de 800, en dat lage niveau minstens drie weken moeten aanhouden.
In bijna alle provincies neemt het aantal besmettingen nu toe, behalve in Henegouwen, dat nog een daling van 1,51 procent laat zien. In Vlaams-Brabant ligt het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen (196) bijvoorbeeld 34,61 procent hoger dan een week geleden (146). Ook in Oost-Vlaanderen stijgen de cijfers fors, van 288 naar 356 of +23,61 procent.
Ook Limburg (+14,2 procent van 113 naar 129 dagelijkse besmettingen), Antwerpen (+13,78 procent van 252 naar 287) en West-Vlaanderen (+4,77 procent van 224 naar 235) laten nu stijgingen optekenen.
Ook in alle Waalse provincies behalve Henegouwen zit het aantal besmettingen in de lift, met Namen (+32,36 procent) en Luxemburg (+24,22 procent) als uitschieters. In Waals-Brabant (+2,48 procent) en Luik (+1,22 procent) is de stijging beperkter.
In Brussel worden nu elke dag gemiddeld 245 besmettingen geregistreerd. Dat is een stijging van 13,22 procent ten opzichte van de 216 besmettingen een week geleden.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken:
Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. De situatie kan in een provincie verbeteren, met dus een groene kleur op de kaart, maar tegelijkertijd nog precair zijn.
In onderstaande grafiek tonen we wel het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, bovendien afgezet tegenover het inwoneraantal. Dat is de zogenaamde incidentie, en die is dus minstens even belangrijk als de kaart:
Positiviteitsratio
De gemiddelde positiviteitsratio - het aandeel positieve testen op het totaal - stijgt overal. Het cijfer ligt nergens nog onder de 5. Oost- en West-Vlaanderen laten boven de taalgrens de hoogste cijfers optekenen, met 6,8 en 6,03 procent.
Onder de taalgrens ligt de positiviteitsratio in Namen al op bijna 9 procent, ook Luxemburg en Henegouwen laten met bijna 7,5 procent een hoog aandeel positieve testen optekenen. Brussel zit op 6,9 procent.
Hoe hoger de positiviteitsratio, hoe slechter. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen. Onze regering schoof 3 procent naar voren als norm om te kunnen spreken over versoepelingen.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken en te zien hoeveel testen er worden uitgevoerd:
Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente?
Hieronder op de kaart stellen we het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente op iets langere termijn voor: hoe donkerder de kleur, hoe meer geregistreerde besmettingen in het totaal van de laatste 14 dagen. Dat noemen we de incidentie. Sciensano maakt voor de gemeenten enkel deze parameter publiek.
De kaart kleurt nog steeds erg rood. Dat komt omdat de incidentie nog altijd erg hoog is in ons land. Heel wat gemeenten bevinden zich nog boven de hoogste Europese alarmdrempel van 240 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Op de kaart vallen nu vooral lokale clusters op in een aantal groepen gemeenten. Ook valt op hoe West- en Oost-Vlaanderen donkerderrood kleuren dan het oosten van Vlaanderen.
Onderstaande tabel toont dezelfde cijfers, maar dan gerangschikt van de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners naar beneden. U kan in het zoekvenster uw eigen gemeente opzoeken, of de tabel sorteren volgens de verschillende categorieën.
Hoeveel patiënten worden elke dag opgenomen in de ziekenhuizen?
Op onderstaande grafiek tonen we hoeveel patiënten er elke dag door Covid-19 worden opgenomen in de ziekenhuizen, opgesplitst per provincie en via het zevendaags gemiddelde.
Hoeveel patiënten liggen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek hieronder tonen we ook de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie. Vooral de stijging in Oost-Vlaanderen valt hier op.
Lees ook:
Bekijk ook deze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
6
Loonoverleg mislukt, bal nu in kamp van de regering (dik tegen haar zin)
Het overleg tussen vakbonden en werkgevers over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de privésector voor de komende twee jaar, is mislukt. Dat melden de werkgevers. "De onderhandelingen zijn stopgezet zonder resultaat", klinkt het in een mededeling. -
Commissie wil Europa beter leren omgaan met "onvermijdelijke gevolgen" klimaatverandering
De Europese Commissie schakelt een versnelling hoger om alle geledingen van de samenleving en de economie te laten omgaan met de klimaatverandering. Omdat zelfs een abrupte, totale stop van de uitstoot van broeikasgassen de impact van een veranderend klimaat niet meer kan tegenhouden, moeten nationale, regionale en lokale besturen, bedrijven en burgers beter weten waar ze aan toe zijn. De nieuwe strategie van de Commissie past in de voorbereiding van de COP26-klimaattop in Glasgow, die op 1 november van start gaat. -
PREMIUM
Met eigen bubbel, binnen Europa en in kleine accommodaties: staat de deur voor reizen weer op een kier?