IN KAART. Besmettingen stijgen fors in alle provincies. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus stijgt weer. Op de kaart worden steeds meer provincies steeds roder ingekleurd. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Delen per e-mail
Hoeveel besmettingen zijn er in uw provincie?
Per dag worden nu gemiddeld 2.294 nieuwe besmettingen geregistreerd in België. Dat is een stijging van 24 procent in een week tijd. Om van versoepelingen te kunnen spreken, zouden we moeten dalen tot onder de 800, en dat lage niveau minstens drie weken moeten aanhouden.
In alle provincies neemt het aantal besmettingen nu toe, het meest in Waals-Brabant en Namen.
In Vlaams-Brabant ligt het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen (208) 32,4 procent hoger dan een week geleden (157). Ook Oost-Vlaanderen noteert een forse stijging van 27,19 procent (van 304 naar 386). Ook Limburg (+15,45 procent van 112 naar 129 dagelijkse besmettingen), Antwerpen (+21,48 procent van 259 naar 315) en West-Vlaanderen (+19,11 procent van 213 naar 254) laten nu stijgingen optekenen.
Ook in alle Waalse provincies zit het aantal besmettingen in de lift, met Namen (+39,82 procent) en Waals-Brabant (+38,95 procent) als uitschieters. Daarna volgt Luxemburg (+31,98 procent). In Henegouwen (+14,93 procent) en in Luik (+17,45 procent) is de stijging beperkter.
In Brussel worden nu elke dag gemiddeld weer 274 besmettingen geregistreerd. Dat is een stijging van 21,37 procent ten opzichte van de 226 besmettingen een week geleden.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken:
Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. De situatie kan in een provincie verbeteren, met dus een groene kleur op de kaart, maar tegelijkertijd nog precair zijn.
In onderstaande grafiek tonen we wel het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, bovendien afgezet tegenover het inwoneraantal. Dat is de zogenaamde incidentie, en die is dus minstens even belangrijk als de kaart:
Positiviteitsratio
De gemiddelde positiviteitsratio - het aandeel positieve testen op het totaal - stijgt overal. Het cijfer ligt nergens nog onder de 5. Oost- en West-Vlaanderen laten boven de taalgrens de hoogste cijfers optekenen, met 6,93 en 6 procent. Antwerpen zit op 5,62 procent, Limburg op 5,84 procent en Vlaams-Brabant op 5,79 procent.
Onder de taalgrens ligt de positiviteitsratio in Namen al op 10,43 procent. Ook Luxemburg, Henegouwen en Waals-Brabant laten met percentages rond 8 procent een hoog aandeel positieve testen optekenen. Brussel zit op 7,5 procent, Luik op 6,65 procent.
Hoe hoger de positiviteitsratio, hoe slechter. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen. Onze regering schoof 3 procent naar voren als norm om te kunnen spreken over versoepelingen.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken en te zien hoeveel testen er worden uitgevoerd:
Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente?
Hieronder op de kaart stellen we het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente op iets langere termijn voor: hoe donkerder de kleur, hoe meer geregistreerde besmettingen in het totaal van de laatste 14 dagen. Dat noemen we de incidentie. Sciensano maakt voor de gemeenten enkel deze parameter publiek.
De kaart kleurt nog steeds erg rood. Dat komt omdat de incidentie nog altijd erg hoog is in ons land. Heel wat gemeenten bevinden zich nog boven de hoogste Europese alarmdrempel van 240 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Op de kaart vallen nu vooral lokale clusters op in een aantal groepen gemeenten. Ook valt op hoe West- en Oost-Vlaanderen meer donkerrood kleuren dan het oosten van Vlaanderen.
Onderstaande tabel toont dezelfde cijfers, maar dan gerangschikt van de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners naar beneden. U kan in het zoekvenster uw eigen gemeente opzoeken, of de tabel sorteren volgens de verschillende categorieën.
Hoeveel patiënten worden elke dag opgenomen in de ziekenhuizen?
Op onderstaande grafiek tonen we hoeveel patiënten er elke dag door Covid-19 worden opgenomen in de ziekenhuizen, opgesplitst per provincie en via het zevendaags gemiddelde.
Hoeveel patiënten liggen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek hieronder tonen we ook de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie. Vooral de stijging in Oost-Vlaanderen valt hier op.
Lees ook:
Bekijk ook deze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoveel verdient een advocaat
-
Twee mucomedicijnen voortaan terugbetaald: “impact op levensverwachting en -kwaliteit zeer groot”
De Mucovereniging reageert uiterst tevreden op het nieuws dat twee dure behandelingen tegen mucoviscidose voortaan terugbetaald worden. "De impact op de levenskwaliteit en de levensverwachting is zeer groot", zegt algemeen directeur Stefan Joris zaterdag. Hij verwacht dat de aandoening zo meer en meer zal evolueren naar een chronische ziekte, in plaats van een zeldzame ziekte. -
50
Marc Van Ranst deelt stomende brief die Jeff Hoeyberghs naar Orde der Artsen stuurde om hem te laten schorsen: “Professor met bijberoep waanzinverspreider”
-
-
PREMIUM108
RECONSTRUCTIE. Anderhalf uur vergaderen om niets te beslissen: “Alleen een halve gare versoepelt met deze cijfers”
Eén knoop werd gisteren doorgehakt, namelijk dat er géén beslissing genomen zou worden. Het Overlegcomité koopt een week tijd, omdat het aantal ziekenhuisopnames weer fors gestegen is. En dus laat de buitenbubbel van 8 op zich wachten. “Hopelijk stijgen de cijfers niet exponentieel, anders moeten we misschien zelfs verstrengen.” -
PREMIUM62
8 uur per dag je laptop aan, 3 kopjes koffie, een kwartiertje telefoneren en de verwarming: zoveel betaal je extra op je energiefactuur door telewerk
-
90
OVERZICHT. Kracht van epidemie neemt toe: 25 procent meer besmettingen, 400 patiënten op intensieve zorgen
De stijgende trend in de coronacijfers zet zich door. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen stijgt al voor de zesde dag op rij (+25%). Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het reproductiegetal bedraagt nu 1,12 wat betekent dat de epidemie in kracht toeneemt. Volgens de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano liggen 1.838 mensen in het ziekenhuis (+4%), waarvan 400 op intensieve zorgen (+8%). -
3
Gevangenis Namen in quarantaine: helft gevangenen en personeel besmet
De gevangenis van Namen is getroffen door een zware uitbraak van het coronavirus. Bijna de helft van de gedetineerden en het gevangenispersoneel heeft positief getest op COVID-19. In totaal blijken 61 van de 132 gedetineerden besmet. Ook 57 personeelsleden blijken besmet. De gevangenis is onder quarantaine geplaatst. De gevangenen moeten in hun cel blijven, alle bezoek is opgeschort, er wordt niet gedoucht en er zijn geen wandelingen.