IN KAART. Besmettingen in Brussel stijgen nu met 86 procent, onder meer door teruggekeerde reizigers. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen zit opnieuw in stijgende lijn, voor de zesde dag op rij al. Brussel registreert nog altijd het grootste aantal nieuwe infecties met Covid-19 ten opzichte van de week ervoor, maar het gaat niet meer om een verdubbeling zoals gisteren. De verklaring van de hoge cijfers ligt deels in het toenemend aantal testen op het einde van de kerstvakantie, waarbij veel teruggekeerde reizigers positief werden getest. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Delen per e-mail
Hoeveel besmettingen zijn er in uw provincie?
Het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen stijgt weer tegenover een week geleden, voor de tweede dag op rij. Per dag worden nu gemiddeld 2.083 besmettingen geregistreerd, een stijging van 28 procent. Om van versoepelingen te kunnen spreken, zouden we net moeten dalen, tot onder de 800, en dat lage niveau minstens drie weken moeten aanhouden.
Soms zijn er grote verschillen tussen provincies, maar de besmettingscijfers stijgen wel overal. In Antwerpen wordt er nu 12,1 procent meer besmettingen per dag dan een week geleden opgetekend, in Limburg 13,4 procent (veel meer dan de 7,4 procent van gisteren), in Oost-Vlaanderen 15,2 procent, in West-Vlaanderen 20,3 procent en in Vlaams-Brabant nu 43 procent. In de Waalse buurprovincie Waals-Brabant (+24,4 procent) lijkt de situatie nu plots fel verbeterd (gisteren nog 45,3 procent), maar in absolute cijfers is het verschil tussen het gemiddelde van gisteren en vandaag slechts 4 besmettingen (75 vs 71). In het Brussels gewest (+86 procent) is de stijging nog wel het grootst, maar ook minder uitgesproken dan de 115 procent die gisteren werd opgetekend ten opzichte van een week eerder.
De felle stijging in Brussel lijkt mee het gevolg te zijn van de testen die zijn afgenomen bij de terugkerende reizigers tijdens de kerstvakantie. Voor heel België vulden net geen 150.000 mensen die terugkeerden uit een rode zone een Passenger Locator Formulier in tijdens de kerstvakantie. Van hen lieten er 33.000 een test uitvoeren, van wie er op hun beurt 999 of 3 procent positief testten. Meer dan een derde van alle terugkeerders (54.000) kwam uit Brussel, en 11.000 van hen lieten een test uitvoeren. Van hen testten er 347 of 3,1 procent positief. Het is dat cijfer dat het Brusselse gemiddelde nu mee omhoog trekt. Bovendien zit er in de vergelijkingsperiode nog een feestdag (1 januari) en in de huidige gerapporteerde periode (tussen 4 en 10 januari) niet. Op een feestdag worden minder mensen getest. Het aantal tests is intussen ook fel gestegen, van ongeveer 25.000 naar meer dan 40.000, wat eveneens de hogere besmettingscijfers deels verklaart.
In Wallonië kennen alle provincies een stijging: Luik (+22,5 procent), Henegouwen (+31,5 procent), Luxemburg (+ 10,7 procent) en Namen (+37 procent).
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken:
Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. In onderstaande grafiek tonen we wel het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, bovendien afgezet tegenover het inwoneraantal. Dat is de zogenaamde incidentie:
Positiviteitsratio
Dat er nu meer testen werden uitgevoerd bij terugkerende reizigers heeft ook invloed op de positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totaal. Dat daalt verder tot 5,37 procent. Hoe hoger het getal, hoe slechter. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen. Onze regering spreekt zelfs over 3 procent om te kunnen spreken over versoepelingen.
De felle stijging in het aantal besmettingen in Brussel moet dan ook genuanceerd worden met de positiviteitsratio. Brussel zit met 4,3 procent zelfs onder de WHO-drempel en doet het daar nu ook net iets beter dan Vlaams-Brabant met 4,4 procent. De andere Vlaamse provincies zitten grofweg tussen de 5 en 6 procent. West-Vlaanderen (5,7 procent) blijft de Vlaamse provincie met het hoogste aandeel positieve testen.
Het cijfer ligt in alle Waalse provincies hoger dan in de Vlaamse. Henegouwen kent nog de hoogste positiviteitsratio met 7,3 procent, iets meer dan Namen (7 procent) en Luik (7 procent). Tegelijkertijd voeren de Waalse provincies nog altijd minder testen uit dan de Vlaamse.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken en te zien hoeveel testen er worden uitgevoerd:
Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente?
Hieronder op de kaart stellen we het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente op iets langere termijn voor: hoe donkerder de kleur, hoe meer geregistreerde besmettingen in het totaal van de laatste 14 dagen. Dat noemen we de incidentie. Sciensano maakt voor de gemeenten enkel deze parameter publiek.
De kaart kleurt nog steeds erg rood. Dat komt omdat de incidentie nog altijd erg hoog is in ons land: 194 gemeenten bevinden zich nog altijd boven de hoogste Europese alarmdrempel van 240 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Vooral een aantal grensgemeenten en gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen kleuren donkerder dan de andere.
Onderstaande tabel toont dezelfde cijfers, maar dan gerangschikt van de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners naar beneden. U kan in het zoekvenster uw eigen gemeente opzoeken, of de tabel sorteren volgens de verschillende categorieën.
Hoeveel patiënten worden elke dag opgenomen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek tonen we hoeveel patiënten er elke dag door Covid-19 worden opgenomen in de ziekenhuizen, opgesplitst per provincie en via het zevendaags gemiddelde.
West-Vlaanderen kent nog steeds de meeste dagelijkse opnames met iets meer dan 22 hospitalisaties. In Antwerpen komen er gemiddeld 17 hospitalisaties per dag bij. Een week geleden waren dat er nog 13,6. In Oost-Vlaanderen komen er elke dag 16 nieuwe ziekenhuisopnames bij, terwijl dat er tweetal weken geleden nog 29 waren. Limburg zit aan ruim 12 opnames per dag. In Vlaams-Brabant zijn er de laatste dagen 6,3 opnames per dag.
Van de Waalse provincies kent Henegouwen nog de meeste opnames: gemiddeld 15,6 per dag. In Luik zijn er 14,3 hospitalisaties per dag, in Brussel nu bijna 15.
Hoeveel patiënten liggen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek hieronder tonen we ook de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie. Zo goed als alle regio’s toonden de laatste weken geleidelijke dalingen (de schommelingen in de curves komen meestal door het weekendeffect).
In de provincie Henegouwen liggen nu 262 mensen in het ziekenhuis, na een piek van 1.408 patiënten begin november. In Brussel liggen er momenteel 241 mensen in de ziekenhuizen. Dat is een pak minder dan de piek van 1.175 patiënten twee maanden geleden. In de zwaar getroffen provincie Luik liggen nu 182 mensen in het ziekenhuis.
In de Vlaamse provincies ligt de bezetting in Antwerpen op 326, in Oost-Vlaanderen op 293 patiënten, in West-Vlaanderen op 291. In Limburg liggen 148 en in Vlaams-Brabant 81 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Vooral in Limburg is de opwaartse curve (in het geel op de grafiek) de laatste weken opvallend. Aan het begin van de kerstvakantie was de bezetting daar gedaald tot 110 patiënten. Na de stijging die volgde, was er vijf dagen een daling te zien, en sinds 10 januari weer een lichte stijging.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
PREMIUM
“Wat mogen wij niet weten? We moeten ons toch kunnen verdedigen”: De Pauw wil ‘geheime verklaring’ van Maaike Cafmeyer en Liesa Naert inkijken
-
IN KAART. Vlaamse vaccinatiecentra zijn bekend: hier kan u binnenkort terecht voor een coronavaccin
De locaties van de Vlaamse vaccinatiecentra zijn bekend. Zo wordt er binnenkort onder meer in grote locaties als Flanders Expo in Gent en de Mechelse Nekkerhal gevaccineerd. Maar ook in lokale feestzalen, sporthallen, oude ziekenhuizen en militaire gebouwen zullen mensen terecht kunnen voor hun coronavaccin. Hier een overzicht van alle priklocaties. -
-
ASSISEN. Little John veroordeeld tot 27 jaar cel voor moord op Vietnamese studente
Het West-Vlaamse hof van assisen heeft John Vandoolaeghe (31) veroordeeld tot 27 jaar opsluiting voor de moord op Thi Xuan Nguyen (28). De Zonnebekenaar bracht de Vietnamese op 21 november 2016 in Ledegem om het leven. Het openbaar ministerie had 28 jaar opsluiting gevorderd. -
Een op de 7 jonge bestuurders gebruikt regelmatig lachgas achter het stuur
Zes procent van de Belgische bestuurders rijdt minstens één keer per maand met de wagen na het gebruiken van lachgas. Bij jonge bestuurders is het probleem nog groter: 1 op de 7 bestuurders tussen 18 en 34 jaar en in Brussel zelfs 1 op de 3 jongere mannelijke bestuurders gebruikt dit product maandelijks alvorens de weg op te gaan. Dat blijkt uit een enquête bij een staal van 6.000 Belgen van Vias institute. Het verkeersinstituut waarschuwt donderdag samen met het Antigifcentrum voor de gevolgen op korte en lange termijn van lachgas, zowel op het vlak van verkeersveiligheid als gezondheid. -
OVERZICHT. Coronabesmettingen stijgen nog tegenover vorige week, maar stabilisatie tegenover gisteren
Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw fors gestegen tegenover vorige week, al is er op dagbasis een stabilisatie te zien. De trend van het aantal opnames en overlijdens is wel nog steeds dalend, maar minder uitgesproken, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11?
2672 reacties
Mario Dewitte
Johan Apatride
Geert Vanderyse
krasti de ward
Leopold Degallaix