IN KAART. Besmettingen dalen weer in meeste provincies. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus stabiliseert verder op een hoog niveau. De kaart van ons land kleurt daardoor bont, met enkel nog Henegouwen en Brussel als sterke stijgers. Elders dalen de besmettingen weer. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Delen per e-mail
Hoeveel besmettingen zijn er in uw provincie?
Per dag worden nu gemiddeld 2.359 nieuwe besmettingen geregistreerd in België. Dat is een stijging van nog slechts 2 procent in een week tijd. Om van versoepelingen te kunnen spreken, zouden we moeten dalen tot onder de 800, en dat lage niveau minstens drie weken moeten aanhouden.
De besmettingskaart toont nu grote verschillen tussen de provincies onderling, met soms grote dalingen, elders nog stevige stijgingen.
West-Vlaanderen registreert in Vlaanderen de grootste daling met 8,5 procent, van elke dag 254 besmettingen vorige week naar 232 deze week. Ook in Vlaams-Brabant dalen de cijfers weer, nu met 8,01 procent van 210 naar 194 dagelijkse besmettingen, net als in Limburg, waar 7,28 procent minder besmettingen worden opgetekend. Daar komen nu elke dag 120 besmettingen bij, tegenover 130 een week geleden. Oost-Vlaanderen (-3,61 procent, van 388 naar 377) en Antwerpen (+3,4 procent, van 315 naar 326) kennen stabielere cijfers.
Ook in Wallonië zijn er grote verschillen, van een daling van meer dan 23 procent in Luxemburg tot een stijging van nog 32 procent in Henegouwen.
In Brussel worden nu elke dag gemiddeld weer 322 besmettingen geregistreerd. Dat is een stijging van 15,84 procent ten opzichte van de 278 besmettingen een week geleden.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken:
Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. De situatie kan in een provincie verbeteren, met dus een groene kleur op de kaart, maar tegelijkertijd nog precair zijn.
In onderstaande grafiek tonen we wel het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, bovendien afgezet tegenover het inwoneraantal. Dat is de zogenaamde incidentie, en die is dus minstens even belangrijk als de kaart:
Positiviteitsratio
De positiviteitsratio - het aandeel positieve testen op het totaal - ligt nergens nog onder de 5. Vooral onder de taalgrens ligt het cijfer hoger dan het gemiddelde, behalve in Luik.
Hoe hoger de positiviteitsratio, hoe slechter. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen. Onze regering schoof 3 procent naar voren als norm om te kunnen spreken over versoepelingen.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken en te zien hoeveel testen er worden uitgevoerd:
Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente?
Hieronder op de kaart stellen we het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente op iets langere termijn voor: hoe donkerder de kleur, hoe meer geregistreerde besmettingen in het totaal van de laatste 14 dagen. Dat noemen we de incidentie. Sciensano maakt voor de gemeenten enkel deze parameter publiek.
De kaart kleurt nog steeds erg rood. Dat komt omdat de incidentie nog altijd erg hoog is in ons land. Heel wat gemeenten bevinden zich boven de hoogste Europese alarmdrempel van 240 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Op de kaart vallen nu vooral lokale clusters op in een aantal groepen gemeenten.
Onderstaande tabel toont dezelfde cijfers, maar dan gerangschikt van de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners naar beneden. U kan in het zoekvenster uw eigen gemeente opzoeken, of de tabel sorteren volgens de verschillende categorieën.
Hoeveel patiënten worden elke dag opgenomen in de ziekenhuizen?
Op onderstaande grafiek tonen we hoeveel patiënten er elke dag door Covid-19 worden opgenomen in de ziekenhuizen, opgesplitst per provincie en via het zevendaags gemiddelde.
Hoeveel patiënten liggen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek hieronder tonen we ook de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie. Vooral de stijging in Oost-Vlaanderen en Brussel valt hier op.
Lees ook:
Bekijk ook deze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tellen kinderen mee voor buitenbubbel van 10? Moeten het dezelfde 10 personen zijn? En mag ik 10 mensen uitnodigen in tuin van mijn rijhuis? De antwoorden op jullie meestgestelde vragen
-
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
56
Ben Weyts over kotbubbel waarover gisteren met geen woord gerept werd: “Het blijft ook voor mij een beetje onduidelijk”
Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA) blijft erbij dat studenten rechtszekerheid moeten krijgen als ze kiezen voor een kotbubbel en niet meer naar huis gaan tijdens de pandemie. Dat heeft hij gezegd in De Ochtend op Radio 1. De studenten reageerden gisteren ontgoocheld omdat er met geen woord over gerept werd na het Overlegcomité gisteren. -
-
PREMIUM12
“Barbecueën met 10 in iemands tuin mag, maar niet om schouder aan schouder pintjes te drinken”
Wat vorige vrijdag nog te vroeg was, kan nu wel: de regel van vier wordt uitgebreid. Vanaf maandag mogen we in de openlucht met tien samenkomen. In het bos of park dus, maar ook in iemands tuin. Al is één ding heel belangrijk om te onthouden: “Het is niet om schouder aan schouder een pint te drinken en intussen een babbeltje te slaan.” -
"De sneltesten kunnen belangrijk deel worden van de exitstrategie”
Hoe, waar en wanneer ze precies zullen worden ingezet, moet nog blijken, maar snel- en zelftesten zullen breed beschikbaar gesteld worden zodat ze een rol kunnen spelen bij het opnieuw mogelijk maken van meer binnenactiviteiten in de maand mei. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd na afloop van het Overlegcomité. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
10
Studenten: “Hadden gehoopt op kotbubbel, maar tevergeefs”
De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) noemt het betreurenswaardig dat de kotbubbel ook op het Overlegcomité van vrijdag nog niet afgeklopt is. "Al enkele weken geleden hebben we daarover een akkoord gesloten met de verschillende ministers van Onderwijs", zei Sander Vanmaercke van de VVS in een eerste reactie aan VTM Nieuws. "Iedereen staat daarachter, maar toch komt die er nog altijd niet."