IN KAART. Besmettingen dalen in alle Vlaamse provincies, behalve in Limburg. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daalt weer licht. De kaart van ons land kleurt nu veel groener. Alleen Limburg, Henegouwen, Namen en Brussel tekenen nog stijgingen op, elders dalen de besmettingen weer. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Delen per e-mail
Hoeveel besmettingen zijn er in uw provincie?
Per dag worden nu gemiddeld 2.344 nieuwe besmettingen geregistreerd in België. Dat is een daling van 3 procent in een week tijd.
De besmettingskaart toont nu grote verschillen aan tussen de provincies onderling.
Limburg registreert in Vlaanderen als enige opnieuw een lichte stijging, met 5,85 procent, en gaat zo van elke dag 122 besmettingen vorige week naar 129 deze week. Elders in Vlaanderen dalen de cijfers wel nog, zoals in Antwerpen waar er nu elke dag 321 nieuwe besmettingen bijkomen tegenover 346 vorige week. Dat is een daling van 7,38 procent. Ook West-Vlaanderen daalt weer licht, van 246 dagelijkse besmettingen naar 237, een daling van 3,77 procent. In Vlaams-Brabant komen er elke dag 194 besmettingen bij, een daling van 9,41 procent, en Oost-Vlaanderen kent elke dag 355 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 12,1 procent minder tegenover de 396 een week eerder.
Ook in Wallonië is het beeld erg verschillend. Luxemburg kent nog grote dalende cijfers van meer dan 25 procent naar 57 besmettingen per dag. Ook Luik en Waals-Brabant dalen verder. In Namen en Henegouwen gaan de cijfers wel weer omhoog.
In Brussel worden nu elke dag gemiddeld 327 besmettingen geregistreerd. Dat blijft een stijging van 9,63 procent ten opzichte van de 298 besmettingen een week geleden.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken:
Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. De situatie kan in een provincie verbeteren, met dus een groene kleur op de kaart, maar tegelijkertijd nog precair zijn. Omgekeerd kan de situatie ergens verslechteren, maar nog steeds beter zijn dan elders, zoals bijvoorbeeld nu in Limburg.
In onderstaande grafiek tonen we daarom het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, afgezet tegenover het inwoneraantal. Dat is de zogenaamde incidentie, en die is dus minstens even belangrijk als de kaart:
Positiviteitsratio
De positiviteitsratio - het aandeel positieve testen op het totaal - ligt nergens nog onder de 5. Vooral onder de taalgrens ligt het cijfer hoger dan het gemiddelde, behalve in Luik.
Hoe hoger de positiviteitsratio, hoe slechter. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken en te zien hoeveel testen er worden uitgevoerd:
Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente?
Hieronder op de kaart stellen we het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente op iets langere termijn voor: hoe donkerder de kleur, hoe meer geregistreerde besmettingen in het totaal van de laatste 14 dagen. Dat noemen we de incidentie. Sciensano maakt voor de gemeenten enkel deze parameter publiek.
De kaart kleurt nog steeds erg rood. Dat komt omdat de incidentie nog altijd erg hoog is in ons land. Heel wat gemeenten bevinden zich boven de hoogste Europese alarmdrempel van 240 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Op de kaart vallen nu vooral lokale clusters op in een aantal groepen gemeenten.
Onderstaande tabel toont dezelfde cijfers, maar dan gerangschikt van de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners naar beneden. U kan in het zoekvenster uw eigen gemeente opzoeken, of de tabel sorteren volgens de verschillende categorieën.
Hoeveel patiënten worden elke dag opgenomen in de ziekenhuizen?
Op onderstaande grafiek tonen we hoeveel patiënten er elke dag door Covid-19 worden opgenomen in de ziekenhuizen, opgesplitst per provincie en via het zevendaags gemiddelde.
Hoeveel patiënten liggen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek hieronder tonen we ook de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie.
Lees ook:
Bekijk ook deze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
200-tal huiszoekingen aan de gang in heel het land in kader van groot drugsonderzoek
-
PREMIUM16
COLUMN. Buiten, buiten, buiten? Eén menselijke basisbehoefte dreigt daarbij onder onhoudbare druk te komen, bij gebrek aan toiletten
-
Vlaamse justitieassistenten krijgen opleiding ‘kindreflex’
Alle Vlaamse justitieassisenten krijgen een opleiding ‘Kindreflex’ om sneller problematische thuissituaties van kinderen te detecteren. Dat kondigt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) aan. Uit cijfers van de hulplijn 1712 bleek dat het aantal meldingen van kindermishandeling vorig jaar met 45 procent is gestegen. -
-
1
Asbestfonds keerde 16,4 miljoen euro uit aan slachtoffers en nabestaanden in 2019
Het Asbestfonds heeft in 2019 in totaal 16,4 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers en hun nabestaanden. Dat blijkt uit cijfers van het Asbestfonds. Zo’n 11,1 miljoen euro ging rechtstreeks naar de slachtoffers, terwijl hun eventuele nabestaanden 5,3 miljoen euro kregen. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
PREMIUMWezembeek-Oppem/Puurs-Sint-Amands/Brussel
PORTRET. Met baron Roger Coekelbergs (100) verliest ons land een van haar laatste Breendonk-getuigen: “Als verzetsheld op het nippertje aan de dood ontsnapt”