Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Foto PN

IN KAART. Bekijk hier wanneer jouw gemeente afgeschakeld zou worden bij (dreigend) stroomtekort in 2025

In 2025 sluiten (wettelijk gezien) alle kernreactoren in ons land. Daardoor loert een stroomtekort om de hoek, alsook het afschakelplan. Bij een (dreigend) tekort aan elektriciteit kan zo'n afschakelplan immers in werking treden. Dat gebeurt automatisch of manueel. Bij een deel van de eindafnemers wordt de elektriciteitslevering dan tijdelijk stopgezet om zo de vraag drastisch te verminderen en terug te brengen naar het niveau van het aanbod. Ontdek hier wanneer uw gemeente of straat aan de beurt zou zijn.

  1. De jongste kerncentrales nog meer verlengen of toch maar de oudste? Regering bekijkt 3 scenario’s om stroomtekort vanaf 2025 te vermijden, maar wil Engie mee?
    PREMIUM

    De jongste kerncentra­les nog meer verlengen of toch maar de oudste? Regering bekijkt 3 scenario’s om stroomte­kort vanaf 2025 te vermijden, maar wil Engie mee?

    De federale regering bekijkt vandaag hoe ze het voorspelde stroomtekort in de winters van 2025, 2026 en 2027 gaat tegenhouden. Gaat ze de jongste of de oudste kerncentrales langer openhouden, door ze in de zomer wat vaker af te zetten? Maar de grote vraag is vooral: draait Engie bij? “Wij zijn niet verantwoordelijk voor de bevoorradingszekerheid, dat is de overheid.”