IN KAART. 121 nieuwe trajectcontroles in werking in Vlaanderen tegen volgende lente
VerkeerTegen de lente van 2020 treden 121 trajectcontroles in werking op de Vlaamse wegen. De camera’s van 54 trajectcontroles zijn reeds geïnstalleerd, de plaatsing van 67 andere is nog aan de gang. Dat zegt Veva Daniels, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Op een precieze datum wil het AWV zich niet vastpinnen, omdat de start van deze controles al zo vaak is uitgesteld.
Het was wachten tot de federale politie de gunningsprocedure had afgerond voor het verkrijgen van softwarelicenties om aan de slag te gaan met het systeem, en die horde is intussen genomen.
Naast de 121 controleplaatsen die in de lente geconnecteerd worden met de politiecomputers, plant AWV nog camera's op 31 andere trajecten in de loop van volgend jaar, zodat er eind volgend jaar 152 trajectcontroles geïnstalleerd zullen zijn. Het is de federale politie die instaat voor de verwerking van de gegevens van de trajectcontroles.
(Geïnstalleerd (groen): volledig aangesloten en klaar voor gebruik. (55) / Installatie bezig (blauw): we zijn bezig op het terrein met voorbereidingen. (66) / In voorbereiding (geel): toekomstige locatie, nog niet bezig op het terrein. (25))
Naast de AWV-camera's zijn er nog een beperkt aantal trajectcontroles die ingesteld zijn door lokale besturen en een aantal door de federale politie. Die laatste kaderen in het zogeheten nationale schild van ANPR-camera's (ANPR staat voor Automatische nummerplaatherkenning, nvdr), die onder andere dienen om geseinde voertuigen op te sporen, eerder dan het uitvoeren van snelheidscontroles.
Trajectcontroles vs. losse camera’s
Vias verricht de technische eindkeuringen van trajectcontroles. Die bestaan uit een reeks tests om zeker te zijn dat de camera's en de computers van de trajectcontrole exact de juiste snelheid meten en berekenen. Zo kan er op geen enkele manier een betwisting zijn over hun goede werking. Na de eindkeuring door Vias kan de politie beginnen verbaliseren.
Vias-woordvoerder Stef Willems wijst erop dat trajctcontroles een groter en heilzamer effect hebben op het wegverkeer dan andere flitscamera's. Bij de resultaten van vaste en losse flitscamera's valt op dat er een sterke daling is van de snelheid en het aantal overtreders ter hoogte van de camera, maar geen sterke verschillen op de locaties voor en na de flitspaal. Bestuurders remmen vaak af voor de camera, om daarna terug te versnellen naar hun oorspronkelijke snelheid.
Wetenschappelijke evaluatie
Bij trajectcontroles is dat niet het geval. Uit een wetenschappelijke evaluatie van de 7 kilometer lange trajectcontrole op de E40 tussen Wetteren en Erpe-Mere bleek dat de snelheid op het traject daalde met gemiddeld 5 kilometer per uur ten opzichte van de situatie voordien. Het aantal overtreders en zware overtreders daalde respectievelijk met gemiddeld 71 procent en 85 procent. Ook in een ruime zone voor en na de trajectcontrole daalde de snelheid en het aantal overtredingen. Over een langere afstand zorgen trajectcontroles voor een rustiger wegbeeld. Bestuurders wisselen ook minder van rijstrook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Watervoorraden zijn goed, maar we moeten spaarzaam blijven”, waarschuwt De Watergroep
-
Bestuurder die mensen aanreed in Bergen beschuldigd van zesvoudige moordpoging
De man die zes personen verwondde toen hij in de omgeving van de Grote Markt van Bergen (Mons) opzettelijk op hen inreed, is aangehouden op beschuldiging van zesvoudige moordpoging. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
Voor je denkt aan de plaatsing van een airco of omgekeerde warmtepomp, kijk je best eerst eens naar wat je zelf al kan doen. Met deze negen tips van bouwsite Livios kan je je huis ook koelen: want door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen, laat je de temperatuur in je woning een aantal graden zakken. -
-
Seizoensarbeiders krijgen uitzicht op minimumloon
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
Coucke koopt skelet van 150 miljoen jaar oude allosaurus: al derde dinoskelet voor “belevingscentrum” in Durbuy
Ondernemer Marc Coucke heeft deze week een skelet van een 12 meter lange allosaurus gekocht, en breidt daarmee zijn collectie dinoskeletten uit tot drie. Dat schrijven L’Echo en De Tijd. Luidop droomt Coucke van een belevingscentrum over dino’s in “zijn” Durbuy. -
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
45 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBert Van Elst
Lucien Mertens
Gino Denil
Chris Adriaenssens
Jean-Marie Devos