Een biogascentrale in Schwaigern bij Heilbronn in Duitsland. Archiefbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Een biogascentrale in Schwaigern bij Heilbronn in Duitsland. Archiefbeeld. © EPA

In dit Duitse boerendorpje hebben ze geen gas meer nodig. Kan Vlaanderen dat kopiëren?

In het Beierse Großbardorf maken ze zich geen zorgen om stijgende energieprijzen. Het dorp leeft zonder gas. En dat hebben de inwoners altijd al gedaan, want gasleidingen zijn er nooit geweest. Maar hoe is dat in godsnaam mogelijk? En kunnen we dat in Vlaanderen ook?

 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. VTM NIEUWS spreekt met minister-president Jambon na de moeilijkste week uit zijn politieke carrière: “Het was beschamend om daar maandag zonder Septemberverklaring te staan”
  Play
  72

  VTM NIEUWS spreekt met minister-president Jambon na de moeilijk­ste week uit zijn politieke carrière: “Het was beschamend om daar maandag zonder September­ver­kla­ring te staan”

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft met enkele dagen vertraging dan toch zijn Septemberverklaring afgelegd in het Vlaams Parlement. Een politieke crisis werd voorkomen, maar dat wil niet zeggen dat er overal gejuicht wordt. De reacties op het akkoord tussen Open Vld, C&V en NV-A zijn zeer gemengd. VTM NIEUWS spreekt met minister-president Jan Jambon (N-VA) na de moeilijkste week uit zijn politieke carrière. “Het was beschamend om daar maandag zonder septemberverklaring te staan.” Volg de uitzending hier live.
 1. In Frankrijk gaan in winkels deuren dicht en lichten uit: komen energiebesparende maatregelen ook naar België?
  PREMIUM

  In Frankrijk gaan in winkels deuren dicht en lichten uit: komen energiebe­spa­ren­de maatrege­len ook naar België?

  In Frankrijk worden winkels beboet als ze hun deuren open laten staan terwijl de airco draait, ook de lichten van reclameborden gaan er ‘s nachts uit. Met de maatregelen wil de Franse minister van energie “absurde” energieverspilling tegengaan. Ook ons land moet zijn energieverbruik minderen door de oorlog in Oekraïne. Zal België dit ook invoeren? En hoe effectief is het?