Mozkito
Volledig scherm
© Mozkito

In been geschoten: terroristen hadden geen tijd om zich te verzetten

Gisteren vond een grootschalige, succesvolle politieoperatie plaats die tot de arrestatie van Salah Abdeslam, de meest gezochte terrorist van Europa leidde. Naast Abdeslam werden nog vier anderen in de boeien geslagen.

Nabeschouwing

Na een klopjacht van 126 dagen werd Salah Abdeslam, de voortvluchtige terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs op 13 november, eindelijk gearresteerd.

Tijdens een grootschalige politieactie vonden drie huiszoekingen plaats. Daarbij werden naast Abdeslam nog vier anderen gearresteerd: een handlanger, wiens identiteit nog onbekend is, en drie leden van het gezin dat de voortvluchtige en zijn kompaan onderdak bood.

Bij de operatie geraakte Abdeslam gewond aan het been. De man werd overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, dat onder strenge bewaking staat.

De Franse autoriteiten vragen om zijn uitlevering, maar of dat zal gebeuren, is nog niet uitgemaakt. Sowieso moet Abdeslam eerst nog in ons land verhoord worden en voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter.

Ondanks de arrestatie van Abdeslam blijft het dreigingsniveau in ons land gehandhaafd op 3.

Vandaag om 10 uur komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

"Deze nacht naar gevangenis Brugge"

Volgens VTM-expert Faroek Ozgunes zal Salah Abdeslam waarschijnlijk deze nacht nog overgebracht worden naar de gevangenis in Brugge. "Hij zal eerst de nodige zorgen krijgen en wellicht zal hij vannacht nog overgebracht worden naar de gevangenis in Brugge. Daar is ook een speciale afdeling, de hoge veiligheid. Die is bedoeld voor zeer gevaarlijke gedetineerden, ook terreurverdachten. Zijn bed staat bij wijze van spreken al klaar. De Franse president wil hem graag uitgeleverd zien, maar de Belgische speurders zijn natuurlijk ook geïnteresseerd in wat de man te vertellen heeft: hoe heeft hij zich hier al die tijd kunnen schuilhouden? Op wiens steun heeft hij allemaal kunnen rekenen? Wat heeft hij gedaan na zijn vlucht uit Parijs?"

"Te vroeg om te praten over uitlevering"

De Franse president François Hollande vroeg in de gezamenlijke persconferentie met Belgisch premier Charles Michel om Salah Abdeslam en andere verdachten zo snel mogelijk aan Frankrijk uit te leveren. Volgens het federaal parket is het echter nog veel te vroeg om het daarover te hebben. Dat zegt parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt.

"Salah Abdeslam is pas opgepakt", klinkt het. "Hij moet nog verhoord worden door de speurders van de federale gerechtelijke politie en voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Het hele onderzoek naar de aanslagen in Parijs is ook nog volop bezig. Het is voorbarig om het nu al te hebben over de uitlevering van deze of andere verdachten. Wel is het zo dat we morgen een videoconferentie houden met de collega's van het parket van Parijs om het verdere verloop van het onderzoek te bespreken."

Choukri grote onbekende

De naam van Amine Choukri, de man die vanmiddag samen met Salah Abdeslam is opgepakt, was al eerder opgedoken in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. De man blijft echter een grote onbekende. De twee identiteiten die hem worden toegeschreven -Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj- zijn immers allebei vals en zijn vingerafdrukken zijn in geen enkele databank ter wereld teruggevonden. Volgens De Tijd staat zijn naam wel op de lijst van 1.700 IS-strijders die onlangs gelekt is. Lees er hier meer over.

Nieuwe foto van arrestatie

Er waren al beelden van de arrestatie van Salah Abdeslam opgedoken, hier ziet u hoe een andere verdachte opgepakt werd. Ook hij werd in het been geschoten. De terroristen hadden geen tijd meer om zich te verzetten, klonk het tijdens de persconferentie van het federale parket.

ID/Photo Agency
Volledig scherm
© ID/Photo Agency

Nationale Veiligheidsraad komt samen

Premier Charles Michel roept morgen om 10 uur de Nationale Veiligheidsraad samen. Dat meldt zijn kabinet. De Nationale Veiligheidsraad bestaat naast Michel en de vicepremiers nog uit de ministers van Justitie en Defensie, aangevuld met toplui van Justitie en de veiligheidsdiensten.

photo_news
Volledig scherm
© photo_news
epa
Volledig scherm
© epa

"Plan was zo laat mogelijk toeslaan"

De politieoperatie die leidde tot de arrestatie van Abdeslam was helemaal niet gepland om door te gaan om halfvier. "Het plan was om zo laat mogelijk toe te slaan", zegt VTM Nieuw-journalist Faroek Özgünes. Maar het nieuws over de vingerafdruk die gevonden werd in Vorst, zette alles in een stroomversnelling. "Dat werd overal opgepikt door internationale media en dan heeft men heel snel moeten beslissen. De operatie was goed voorbereid, maar het moest sneller uitgevoerd worden."

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon wilde op het VRT-Nieuws enkel kwijt dat de actie "sinds gisterenavond" gepland was, maar de politie beslist autonoom wanneer ze in actie schiet. Volgens hem was er ook geen enkel sprake van een lek naar de pers, zoals her en der wordt geopperd. "Het klopt niet dat we de actie moesten vervroegen door een lek. Die actie was al gepland van gisteravond. Toen wisten we al dat er vandaag actie zou worden ondernomen. De aanwijzingen waren van die aard dat de actie werd opgezet om Abdeslam te vatten."

belga
Volledig scherm
© belga

Verklaring van Witte Huis

Het Witte Huis heeft een verklaring vrijgegeven over het telefoongesprek tussen president Barack Obama en premier Michel. De Amerikanen prijzen het werk van de Belgische veiligheidsdiensten en de samenwerking tussen België en Frankrijk in de arrestatie van Salah Abdeslam. "De president herhaalde dat de Verenigde Staten België en Frankrijk bijstaan in onze gezamenlijke strijd tegen de gesel van de terreur. Hij beloofde nogmaals de volledige samenwerking en steun van de VS in deze strijd en bevestigde ons gedeelde engagement in de vernietiging van IS."

Kos
Volledig scherm
© Kos

Vandalisme

Jongeren in Molenbeek hebben onder meer de satellietwagen van BBC-journalist James Morgan zwaar beschadigd.

"Dreigingsniveau zal niet snel dalen"

Het ziet er niet naar uit dat het dreigingsniveau in ons land snel zal dalen. "Het is het OCAD dat daarover beslist. Maar het is niet omdat je een, twee of drie verdachten eruit pikt dat dit direct een invloed heeft op het dreigingsniveau", aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Premier Charles Michel stelde dat men zich geen illusies mag maken. "We worden in Europa geconfronteerd met een nieuwe vorm van bedreiging. We zullen blijvend waakzaam moeten zijn", aldus de eerste minister. "De strijd tegen terrorisme en voor onze vrijheid eindigt vanavond niet."

photo_news
Volledig scherm
© photo_news

In totaal 5 personen opgepakt

Er zijn drie huiszoekingen geweest, leert de persconferentie van het federale parket: twee in Molenbeek en een in Jette. De huiszoekingen begonnen om 16.30 uur en zijn afgelopen sinds 20.30 uur.

Salah Abdeslam is omstreeks 16.40 opgepakt in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Hij was niet gewapend, maar gehoorzaamde de bevelen van de politie niet. Die neutraliseerde hem daarop door in zijn been te schieten. Hij werd snel overmeesterd en raakte daarbij lichtgewond, samen met een kompaan, Monir Ahmed Al Hadj, alias Amine Choukri.

Nog drie andere personen werden opgepakt, het gaat om drie leden van een gezin dat Abdeslam huisvestte. De twee andere huiszoekingen leverden geen resultaat op.

Op 3 oktober 2015 werd Abdeslams kompaan al samen met hem gecontroleerd in het Duitse Ulm. Tijdens die controle werden de vingerafdrukken van Choukri afgenomen, die ook teruggevonden werden in een safehouse in Auvelais. De politie bevestigt ook dat er dinsdag een valse identiteitskaart en een vals paspoort gevonden zijn in Vorst, op naam van Choukri.

AFP
Volledig scherm
© AFP
Mozkito
Volledig scherm
© Mozkito
Mozkito
Volledig scherm
© Mozkito

Ziekenhuis streng bewaakt

In de Brusselse Hoogstraat wordt de in-en uitgang van het Sint-Pietersziekenhuis zeer streng bewaakt nadat Salah Abdeslam er werd binnengebracht met een schotwonde in het been. Voertuigen die de toegang willen in- of uitrijden worden grondig gecontroleerd. Ook ziekenwagens ontsnappen de dans niet. Rond 20 uur was er heel even wat opschudding toen enkele jongeren met voetzoekers gooiden en de politie probeerden uit te dagen, maar de herrieschoppers werden snel weggejaagd. Of Salah Abdeslam vanavond nog het ziekenhuis verlaat is voorlopig niet duidelijk.

Mozkito
Volledig scherm
© Mozkito

Actie Molenbeek afgelopen

De actie in Molenbeek is ondertussen volledig afgelopen, meldt VTM Nieuws. Verschillende straten zijn opnieuw vrijgegeven. Bewoners kunnen terug naar huis. De politie heeft de blokkades opgeheven.

"Identiteit kompaan wordt meegedeeld"

De persconferentie van het federaal parket gaat pas van start als die van premier Michel en de Franse president Hollande afgelopen is. Op die persconferentie zal wel de identiteit meegedeeld worden van een van de twee personen die samen met Salah Abdeslam opgepakt zijn. Het gaat alvast niet om Mohammed Abrini, die net als Salah Abdeslam betrokken was bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs.

epa
Volledig scherm
© epa
epa
Volledig scherm
© epa

"De strijd is nog niet afgelopen"

Premier Michel bevestigt op een persconferentie met de Franse premier Hollande dat Salah Abdeslam levend is opgepakt. Er zijn in totaal drie verdachten gearresteerd. Michel benadrukte dat hij de veiligheidsdiensten heel dankbaar was. "Ze hebben de laatste maanden in moeilijke omstandigheden heel veel werk geleverd. Ik stel vast dat ze meer dan 100 huiszoekingen hebben gedaan in moeilijke omstandigheden, zoals dinsdag in Vorst."

De Franse president François Hollande bevestigde nog dat Abdeslam formeel is geïdentificeerd. Frankrijk zal ook om zijn uitlevering vragen aan ons land. Gaat België akkoord, dan zal Abdeslam in Frankrijk worden berecht. Volgens Hollande is Abdeslam direct betrokken geweest bij de aanslagen van 13 november in Parijs.

Hij noemde de Frans-Belgische samenwerking "intens en een bewijs van efficiëntie" en bedankte de Belgische justitie en bevoegd minister Koen Geens. Hollande benadrukte nog eens dat zijn gedachten ook bij de slachtoffers van de aanslagen in Parijs en hun nabestaanden zijn.

"De strijd is nog niet afgelopen", klonk het ook nog. "We moeten doorzetten. We weten dat er linken zijn richting Syrië en IS."

EPA
Volledig scherm
© EPA

Obama feliciteert Michel

De Amerikaanse president Barack Obama heeft premier Michel en de Franse president Hollande gefeliciteerd met de arrestatie van Salah Abdeslam. Dat zegt Michel zelf op Twitter.

"België verantwoordelijk voor aanslagen"

De Franse oud-politicus Alain Marsaud, die in de jaren tachtig aan de wieg stond van de Franse antiterreurdienst, heeft hard uitgehaald naar de Belgische autoriteiten. "België heeft echt behoefte aan een enorme revolutie van de veiligheidsdiensten, want ze zijn medeverantwoordelijk, nee, helemaal verantwoordelijk voor de aanslagen van 13 november. Het was tijd dat de Belgen er een eind aan zouden maken", vervolgde Marsaud. "Het is toch niet te geloven dat die man nog steeds vrij rondliep?"

Marsaud noemde het bovendien kwalijk dat Abdeslam levend is opgepakt. "Je had hem moeten neerknallen, nu komt zijn proces op z'n vroegst in 2020."

epa
Volledig scherm
© epa
belga
Volledig scherm
© belga

Mary wil Abdeslam verdedigen

Sven Mary is bereid om Salah Abdeslam te verdedigen, als die dat zelf wil. Dat bevestigde de Brusselse strafpleiter telefonisch aan VTM Nieuws. Kort na de arrestatie had Mary contact met iemand uit de omgeving van de terrorist.

"Iemand uit zijn nauwe omgeving heeft me gevraagd om hem te verdedigen, dat klopt", klonk het. "Ik heb dat toegezegd, onder de voorwaarde dat hij natuurlijk akkoord is om mijn diensten te gebruiken. Als ik die bevestiging gekregen heb, zal ik hem kunnen zien."

Mary was in de weken na de aanslagen in Parijs ook al gecontacteerd door mensen die zich voorstelden als kennissen van Salah Abdeslam, met de vraag om de man te verdedigen.

ap
Volledig scherm
© ap

Schoten in huis

De actie lijkt erop te zitten. De derde verdachte kon overmeesterd worden dankzij het lawaai van de flash grenades, er werd naar verluidt ook nog geschoten in het huis.

afp
Volledig scherm
© afp

"Derde verdachte opgepakt"

Een officiële bevestiging is er nog niet, maar er zou nu ook een derde man opgepakt zijn.

epa
Volledig scherm
© epa

Opnieuw knallen

Op dit moment werden twee nieuwe knallen gehoord. De actie is dus nog steeds niet voorbij.

Verscheidene straten rond de Vier-Windenstraat blijven volledig afgesloten. Aan de blokkades staan heel wat kijklustigen, de sfeer is voorlopig gelaten bij de omstanders.

Anonieme politiewagens rijden af en aan. De politie houdt pers en publiek kordaat op een afstand.

AP
Volledig scherm
© AP
laad oudere berichten
 1. Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels over tegenvallende resultaten CureVac: “We raden proefpersonen aan goedgekeurd vaccin te nemen”
  Play
  3

  Vaccino­loog Isabel Le­roux-Roels over tegenval­len­de resultaten CureVac: “We raden proefperso­nen aan goedge­keurd vaccin te nemen”

  Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels reageert “heel teleurgesteld” op het nieuws dat het coronavaccin van CureVac maar 47 procent bescherming biedt volgens een eerste tussentijdse analyse. Daarmee voldoet het niet om ingezet te worden in de strijd tegen het coronavirus. Er waren ook 2.000 Belgen betrokken bij de studie rond het nieuwe vaccin. Het UZ Gent raadt zijn proefpersonen aan om een ander vaccin te nemen bij hun vaccinatiecentrum.
 2. Derde overlijden na inenting met AstraZeneca in ons land
  Play
  21

  Derde overlijden na inenting met AstraZene­ca in ons land

  In ons land is voor de derde keer een overlijden vastgesteld nadat de persoon in kwestie ingeënt werd met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken over het aantal bijwerkingen dat door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Geneesproducten (FAGG) wordt bijgehouden. In totaal zijn er in België nu vier overlijdens gelinkt aan een inenting met een coronavaccin, waarvan drie aan AstraZeneca.