In 2023 kan 70 procent van Belgische bevolking toegang hebben tot 5G-netwerk
Tegen halfweg 2023 kan 70 procent van de Belgische bevolking toegang hebben tot het 5G-netwerk voor sneller mobiel internet. Dat heeft minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) woensdag laten verstaan in de Kamer. Daarbij gaat ze ervan uit dat de spectrumveiling kan plaatsvinden ten laatste begin 2022.
Delen per e-mail
De Sutter wil werk maken van een volwaardige lancering van 5G. Door politiek gekibbel over de verdeling van de opbrengst werd de veiling van radiofrequenties voor 5G uitgesteld. Bovendien verzetten sommigen - vooral in het zuiden van het land - zich omdat een deel van de bevolking zich zorgen maakt over de gezondheidsimpact van de straling. Daardoor is de technologie nog maar zeer beperkt beschikbaar in ons land, terwijl in andere landen 5G al ruim wordt uitgerold.
De Sutter wil tegen juni wetgeving gepubliceerd krijgen, waarna de telecomregulator BIPT nog 5 à 6 maanden tijd nodig heeft om de veiling te organiseren. Volgens de regels zullen de operatoren die spectrum kopen, na een jaar al 70 procent van de bevolking moeten dekken met 5G. Na twee jaar zou dat al 99,5 procent moeten zijn en na 6 jaar 99,8 procent.
Tegen midden 2023 zou die 70 procent dus al een feit moeten zijn, rekende De Sutter. Nog een jaar later zou bijna de hele Belgische bevolking toegang moeten hebben. “De ambitie is hoger dan die van de Europese Unie”, benadrukte de minister.
Complottheorieën
De Sutter hoopt de bezorgdheden rond 5G weg te werken. Er komt een website met vragen en antwoorden en een campagne op sociale media. “We zullen daarbij aandacht hebben voor de gezondheidsaspecten, omdat dat een bezorgdheid is van een deel van de bevolking, maar ook actie ondernemen tegen ‘fake news’. Er gaan nogal wat complottheorieën rond over 5G. We moeten dat aanpakken”, zei ze in de Kamercommissie Economie.
Ook de lokale overheden zal De Sutter proberen overtuigen, zei ze. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de vergunningen van telecommasten. Het waren een aantal lokale besturen in Wallonië die zich vorig jaar verzetten toen operator Proximus her en der een light-versie van 5G installeerde. Intussen is dat netwerk bijna in heel Wallonië weer uitgezet.
Bekijk ook - 5G: technologie die duizenden Belgen de kast op jaagt
Huawei
De Sutter zei ook dat de regering geen ondernemingen of landen viseert als het gaat over telecominfrastructuur. Ze reageerde daarmee op het charmeoffensief van Huawei. De Chinese netwerkleverancier, door de Amerikanen beschuldigd van spionage, wil de broncode van essentiële onderdelen van zijn 5G-apparatuur openstellen voor ons land.
Die code is wel maar een deel van het beveiligingsvraagstuk, gaf De Sutter aan. “Beveiliging is veel ruimer dan de betrouwbaarheid van een broncode.” Maar de minister wil de komende weken wel met het Chinese bedrijf rond de tafel gaan zitten, net als met andere spelers. Ze mikt op “objectieve maatregelen” rond veiligheid, en wil die naar eigen zeggen in het parlement bespreken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Apple lanceert iPhone met 5G, maar heeft het nut om nu al zo'n toestel te kopen in België? Onze techspecialist legt uit
Dinsdag lanceerde Apple de iPhone 12, 12 Pro (Max) en 12 Mini. Vier nieuwe toestellen met één grote gemeenschappelijke factor: 5G. Smartphonefabrikanten lijken klaar te zijn voor het nieuwe en vooral snellere mobiele internet, maar is België dat ook? “Wanneer 5G er effectief bij ons komt, is koffiedik kijken omdat de deelstaten het niet eens raken over wie hoeveel geld krijgt van de opbrengsten”, aldus onze techspecialist. Is het dan wel een goed idee om al te investeren in een smartphone met 5G? En is het überhaupt belangrijk om over te schakelen? -
Zoveel verdient een advocaat
-
90
OVERZICHT. Kracht van epidemie neemt toe: 25 procent meer besmettingen, 400 patiënten op intensieve zorgen
De stijgende trend in de coronacijfers zet zich door. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen stijgt al voor de zesde dag op rij (+25%). Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het reproductiegetal bedraagt nu 1,12 wat betekent dat de epidemie in kracht toeneemt. Volgens de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano liggen 1.838 mensen in het ziekenhuis (+4%), waarvan 400 op intensieve zorgen (+8%). -
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
PREMIUMNazareth
25 jaar geleden gebeurde het zwaarste verkeersongeval ooit in ons land, de kettingbotsing op de E17: “We bleven maar mensen bevrijden”
-
KMI waarschuwt komende nacht voor rijmplekken
Komende nacht kan hier en daar aanvriezende mist optreden, vooral na middernacht. Dit kan zorgen voor enkele rijmplekken, waarschuwt het KMI. Aan de kust en in de provincie Luxemburg wordt geen gladheid verwacht.
23 reacties
Marco Maerten
Paul Philippaerts
Geert Landsman
Louis Holmes
anna vandenberg