De opkomst voor de tweede editie van ‘Spijbelen voor het klimaat’ overtrof de verwachtingen. Na de 3.000 spijbelende leerlingen van vorige week, trokken er nu liefst 12.500 jongeren door Brussel.
Volledig scherm
De opkomst voor de tweede editie van ‘Spijbelen voor het klimaat’ overtrof de verwachtingen. Na de 3.000 spijbelende leerlingen van vorige week, trokken er nu liefst 12.500 jongeren door Brussel. © BELGA

Immense opkomst voor tweede “spijbelen voor het klimaat”: 12.500 jongeren wandelen protestmars door Brussel

Leerlingen van over heel België zijn vandaag voor de tweede week op rij door Brussel getrokken om er te spijbelen voor het klimaat. De opkomst was enorm. Maar liefst 12.500 jongeren waren op post, meldt de woordvoerster van de Brusselse politie, Ilse Van de keere. Een pak meer dan vorige week. Toen spijbelden 3.000 jongeren voor het klimaat.

 1. Brusselse regering vindt akkoord over slimme kilometerheffing vanaf 2022, Gatz verdedigt maatregel: “Tarieven niet te nemen of te laten”
  Brussel

  Brusselse regering vindt akkoord over slimme kilometer­hef­fing vanaf 2022, Gatz verdedigt maatregel: “Tarieven niet te nemen of te laten”

  De Brusselse regering is tot een akkoord gekomen over Smart Move, de slimme kilometerheffing die ze vanaf 2022 wil invoeren. Het model werd goedgekeurd voor overleg, wat betekent dat de dialoog met de verschillende overheden op federaal en regionaal niveau en met de socio-economische partners kan worden opgestart. Vlaanderen en Wallonië uiten ondanks het aanbod tot overleg nu al forse kritiek op de aankondiging, maar volgens Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) is die onterecht. “We hebben nu een voorstel en je kan niet praten zonder voorstel. Het is niet te nemen of te laten”, zegt hij.
 1. Klimaatjongeren tevreden over gesprek met Vlaamse regering, maar spijbelacties worden niet stopgezet

  Klimaatjon­ge­ren tevreden over gesprek met Vlaamse regering, maar spijbelac­ties worden niet stopgezet

  Bij het gesprek tussen de klimaatjongeren en de Vlaamse regering zijn woensdagavond enkele misverstanden uitgeklaard. "Zo leefde het idee dat België de conclusie van de klimaattop in Katowice niet zou hebben ondertekend", zegt minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). "Dat is uitgeklaard." De jongeren reageren tevreden na het gesprek, maar blijven voorlopig elke donderdag - tijdens de schooluren - op straat komen.
 1. Franstalig nieuwsanker krijgt slappe lach tijdens nieuwsuitzending
  Play

  Franstalig nieuwsan­ker krijgt slappe lach tijdens nieuwsuit­zen­ding

 2. Simon (48) krijgt elke dag bezoek van deze vos en haar jongen
  Play

  Simon (48) krijgt elke dag bezoek van deze vos en haar jongen