IMF wil ambitieuzer begrotingsplan van Belgische regering
Het International Monetair Fonds (IMF) vindt dat de Belgische regering meer moet doen om de overheidsschuld af te bouwen. De instelling uit Washington meent dat na de coronacrisis vooral aan de uitgaven gesleuteld moet worden, want de belastingdruk is al hoog in België.
Tijdens de coronacrisis heeft de regering de portefeuille opengetrokken om mensen en bedrijven te steunen. Dat was helemaal terecht, aldus het IMF, maar het heeft de staatsschuld wel doen toenemen tot ruim 114 procent van het bruto binnenlands product. In de jaren voor de crisis was dat cijfer net onder 100 procent gezakt. Van de EU mag de schuld eigenlijk niet boven 60 procent van het bbp uitkomen.
“Het huidige plan volstaat niet om de schuld in een neerwaartse trend te krijgen en de nodige buffers aan te leggen voor toekomstige schokken”, zei IMF-missiehoofd voor België Mark Horton tijdens een persconferentie over de jaarlijkse doorlichting. Horton en zijn team spraken de voorbije twee weken met vertegenwoordigers van de regering en het bedrijfsleven.
België stond er niet voor bekend veel fiscale ruimte te hebben toen het in de crisis terechtkwam. Met de crisis achter ons, denken we dat het nodig is om de buffers te herstellen.
Focus weer op begroting
België krijgt complimenten voor de goede aanpak van de coronacrisis en de “indrukwekkende” vaccinatiecampagne, maar de focus moet volgens het IMF nu stilaan weer naar de begroting gaan. “België stond er niet voor bekend veel fiscale ruimte te hebben toen het in de crisis terechtkwam, maar er was wel wat ruimte om het tekort te vergroten om te antwoorden op de Covid-crisis. Met de crisis achter ons, denken we dat het nodig is om de buffers te herstellen”, aldus Horton.
De lage rente helpt wel, maar het IMF maakt zich zorgen dat die toestand kan wijzigen. “We zien al druk op de inflatie en al wat flessenhalzen in de leverketen. Dat kan uiteindelijk tijdelijk blijken, maar de Belgische overheidsfinanciën zitten niet in een positie waarin een scherpe rentestijging eenvoudig aan te pakken zou zijn.” Bovendien is het belangrijk om ruimte te maken voor meer publieke investeringen, vindt het IMF. “Er zijn veel investeringen vertraagd.”
Belastingen
Op vlak van belastingen vindt het IMF dat de vele verschillende specifieke voordelen in de personenbelasting of btw onder de loep genomen moeten worden en indien nodig afgeschaft. De instelling pleit al jaren tegen het voordeel voor bedrijfswagens en herhaalde dat pleidooi opnieuw in het verslag van dit jaar, ondanks de aangekondigde vergroeningsoperatie waarbij vanaf 2026 enkel uitstootvrije bedrijfswagens nog aftrekbaar zijn. Ook de invoering van een vermogenswinstbelasting is een mogelijkheid, aldus Horton.
Het IMF zal ook met belangstelling kijken naar aangekondigde hervormingen voor de arbeidsmarkt en de pensioenen. Die zullen nodig zijn om de ambitie van een werkgelegenheidsgraad van 80 procent te halen tegen 2030, denkt het IMF. Veel initiatieven zitten nog in een pril stadium. Voor de pensioenhervorming kijkt de instelling uit naar voorstellen van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) in september.
Reacties
In een reactie zegt premier Alexander De Croo (Open Vld) dat het regeerakkoord ambitieus is op het vlak van structurele hervormingen. “Sommige hervormingen zijn al opgestart ondanks Covid-19, zoals de herziening van het regime voor bedrijfswagens. De uitdaging bestaat er nu in om te profiteren van de relance om de geplande hervormingen te versnellen”, aldus de eerste minister.
Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) volgt het IMF-standpunt over de schuld. “De aangroei van onze schuld afremmen en stoppen is inderdaad een van de belangrijkste uitdagingen voor deze regering”, zegt ze. De Bleeker pleit voor extra inspanningen als het economisch herstel het toelaat. Ze merkt op dat de begrotingsinspanningen nog meer in coördinatie met de gewesten moeten gebeuren en zegt daarover gesprekken te zullen voeren met haar regiocollega’s.
Langs Vlaamse kant ziet minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) in het IMF-pleidooi voor besparingen een bevestiging van de visie van de Vlaamse regering. “Er is niets mis met een overheid die niet meer uitgeeft dan er binnenkomt. Wij zijn alvast bezig met ons huiswerk en nemen het voortouw om de uitgaven onder de loep te nemen”, zegt hij.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
PREMIUM
Als je voorschot te hoog is, moet je energieleverancier je dat voortaan laten weten
De energieleveranciers zullen voortaan automatisch checken of je voorschotfactuur nog in lijn ligt met de actuele energieprijzen en je verbruik. Dat zijn ze overeengekomen met de federale regering. Wanneer je voorschot afwijkt, word je daar als klant van op de hoogte gebracht en volgt een uitnodiging om het aan te passen. -
PREMIUM
INTERVIEW. Minister van Financiën Van Peteghem over zijn grote fiscale hervorming: “Als u mij de nieuwe Dehaene wil noemen, is dat voor mij goed”
Hij is niet de bekendste, maar minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is wel de grootste minister van de regering. Letterlijk dan, met zijn 2 meter en 5. Al heeft hij ook grootse plannen: hij wil meer doen dan op papier een grondige fiscale hervorming voorbereiden, waarover pas na de verkiezingen beslist wordt. “We moeten het gaspedaal durven indrukken. Ik wil dat mensen over 20 jaar kunnen zeggen: die regering heeft tenminste keuzes durven maken waardoor wij het vandaag beter hebben.” -
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
11
Minister Brouns zet anoniem solliciteren op agenda bij VDAB
Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) wil anoniem solliciteren op de agenda zetten bij de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Dat zei hij vandaag in het parlement na vragen van Imade Annouri (Groen), Axel Ronse (N-VA), Ilse Malfroot (Vlaams Belang) en Tom Ongena (Open VLD). -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Zemst
Fiets van vermiste vrouw (25) gevonden bij sluis in Zemst, speurders lassen pauze in van drie dagen
Aan de sluis op de Zenne in Zemst is deze voormiddag de fiets gevonden van de 25-jarige vrouw uit Eppegem die in de nacht van zaterdag op zondag in de rivier is gevallen. De fiets lag op een twintigtal meter van de sluis en werd herkend door de familie van het slachtoffer. Er is deze middag ook een duiker het water ingegaan, maar de zoektocht bij de eerste perimeter lijkt niets op te leveren. Ondertussen is de zoekactie weer stopgezet. Die zou pas binnen drie dagen hervat worden.
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Vanstraat
Piet Deroover
Jan Desmet
Gino Denil
luc dierick