Kersvers minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne, overtuigd republikein, legt de eed af bij koning Filip.
Volledig scherm
Kersvers minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne, overtuigd republikein, legt de eed af bij koning Filip. © BELGA

“Ik was, ben en blijf republikein”: wie is Pierre-Yves Dermagne, rijzende ster binnen de PS en overtuigd anti-monarchist?

Opvallende uitspraak van kersvers vicepremier en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). “Ik was, ben en blijf republikein”, zei de PS’er deze namiddag in ‘Villa Politica’. Wie is deze jonge politicus die gezien wordt als een rijzende ster in de PS, symbool staat voor een nieuwe politieke cultuur in zijn partij én ook bekend staat als overtuigd republikein?

7 reacties

 • Karel Dierckx

  2 jaar geleden
  Ik heb het ook niet voor het concept van een monarchie, maar als ik presidentiële republieken zoals de VS en Frankrijk bezig zie is dat voor mij op politiek vlak een serieuze stap achteruit. Hou dan ons koningshuis maar, maar maak het moderner, efficiënter en goedkoper. Of zoek een andere staatsvorm waarbij het staatshoofd voor 90-100% een protocollaire functie heeft.
 • Theo Dereu

  2 jaar geleden
  Hij heeft gelijk. De koning is er niet voor alle Belgen, net zoals onze "democratie" trouwens. Vive La Republiek dan maar, dat is beter dan die positief-discriminerende brol die we nu moeten ondergaan als Vlamingen.
 • Willem Van Onsem

  2 jaar geleden
  Dat is toch niet vreemd. Hoe kan men nu in 2020 nog voor een koninkrijk zijn. Pas op, Koning Filip doet dat beter dan zijn vader. Maar een koninkrijk, dat is niet meer van deze tijd. De Romeinen hadden dat al rond 509 vC afgeschaft.
 • Patrick Lambrechts

  2 jaar geleden
  Het buitenbeentje van de PS, republikeins en vrijzinnig, ieder zijn overtuiging
 • Kevin Vandaele

  2 jaar geleden
  Een republikein hoort niet thuis in een federale regering van een koninkrijk ! Noch aan Vlaamse, noch aan Waalse zijde !