Klaas De Scheirder
Volledig scherm
© Klaas De Scheirder

Huurprijzen op recordhoogte: Netwerk tegen Armoede wil breder toegankelijke huurpremie

De gemiddelde huurprijs voor een appartement in Vlaanderen is in het voorjaar van 2021 voor het eerst boven 750 euro per maand gestegen. Het Netwerk tegen Armoede spreekt in een persbericht vandaag van een wooncrisis. De organisatie pleit voor een breder toegankelijke huurpremie en dringende maatregelen en investeringen in de private en sociale huurmarkt.

43 reacties

 • Fonske Beys

  12 maanden geleden
  Belastingen op huur i.p.v kadastraal inkomen .
 • Ludwig De Witte-Steen

  1 jaar geleden
  Decennialang is eigendom aangemoedigd (wat goed is), maar is ook de huurder te veel beschermd. Daardoor is het aanbod gedaald, want je moet als verhuurder echt wel gemotiveerd zijn om op te boksen tegen de rechten van (minder begoede) huurders. Als overheid moet je dan de verantwoordelijkheid nemen om de aanbodkant te verhogen met sociale woningen. Dat is niet gebeurd. Die premies en subsidies zijn daardoor weggegooid geld.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Behoorlijk wonen is een recht dat in de grondwet staat, artikel 23. Ook op dat vlak falen de regeringen in ons land. Voor basiszaken moet de overheid regulerend optreden. Om te beginnen zou dat al kunnen om speculatie met investeringsvastgoed te ontmoedigen. Verder door prijs regulerend op te treden. De hoge kosten voor wonen - aankoop of huren - hebben ook een negatieve weerslag op de rest van de economie.
 • Hilde Peeters

  1 jaar geleden
  Eigenaars krijgen ook steeds meer regels en kosten en die gaan huurders betalen begrijpelijk..Ik huur en als ik hetzelfde zou kopen betaalde ik minder per maand.
 • piet devlieger

  1 jaar geleden
  Het probleem van de hoge huren is nu net dat hele huurpremie- en subsidiebeleid. Zodra er ergens een huurpremie verschijnt laten de eigenaars de huurprijzen stijgen. Dan worden die weer te hoog en dan zijn er weer nieuwe premies nodig. Indien al dat premiegedoe niet bestond zouden de prijzen normaal zijn - anders geraken de eigenaars hun panden niet verhuurd. Er werd al een recordbedrag 'geïnvesteerd' volgens DIependale. Dat moet zijn : er werd al een recordbedrag afgepakt van wij die werken.