BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Huisartsen roepen patiënten zonder symptomen op gewoon thuis te blijven: “Met omikron zullen we niet meer iedereen kunnen testen”

“Het huidige testbeleid zal met de nieuwe, besmettelijkere omikrongolf helemaal onhaalbaar worden.” En dus roept huisartsenvereniging Domus Medica op tot een grondige bijsturing. “Door alleen nog maar de mensen met duidelijke coronasymptomen te testen.” Maar ook dan stelt zich een tweede probleem: het huidige PCR-testproces dreigt langer te duren dan de ganse ‘doorlooptijd’ van een omikronbesmetting, die korter in het lichaam blijft hangen. 

 1. Organisatie afgelaste Queer Iftar in De Roma reageert op uitspraken van De Wever: “Gebrek aan empathie van burgemeester is teleurstellend”

  Organisa­tie afgelaste Queer Iftar in De Roma reageert op uitspraken van De Wever: “Gebrek aan empathie van burgemees­ter is teleurstel­lend”

  Hoe concreet waren de bedreigingen die aan de grond lagen van het afgelasten van Queer Iftar in De Roma? Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de politie helemaal niet concreet. Volgens organisatie De Roma en vzw Merhaba dan weer wel. “We betreuren de communicatie van de burgemeester, laat het alsjeblieft weer over inhoud gaan.”
  Antwerpen, Borgerhout
 2. Boostercampagne onder stoom: al bijna 2,5 miljoen Vlamingen kregen derde prik: “Competitie tussen gemeenten heeft alles versneld”
  PREMIUM

  Boostercam­pag­ne onder stoom: al bijna 2,5 miljoen Vlamingen kregen derde prik: “Competitie tussen gemeenten heeft alles versneld”

  De boostercampagne loopt als een trein. Als alles goed gaat, hebben komende donderdag al 2,5 miljoen Vlamingen hun derde prik ontvangen. Dat is een maand vroeger dan gepland. “Onderlinge competitie heeft voor een versnelling gezorgd”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. “Als in de ene gemeente 40-jarigen uitgenodigd worden voor een boosterprik, willen ze dat in de buurgemeente natuurlijk ook.”
 3. Belgische broers trappen Duitser schedelbreuk aan après-skibar in Oostenrijk: “Met skibotten in het gezicht geschopt”
  PREMIUM

  Belgische broers trappen Duitser schedel­breuk aan après-ski­bar in Oostenrijk: “Met skibotten in het gezicht geschopt”

  Twee broers van 23 en 21 jaar uit Berlare hebben na een après-skifeestje in Oostenrijk een tijdlang in de cel gezeten. Een ruzie om een taxi bij de bar ontaardde in een zware vechtpartij. Eén van de slachtoffers, een dertiger, lag een tijdje met een schedelbreuk in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar overleefde de feiten. In principe riskeren de broers 10 jaar cel, al is de kans dat ze die effectief krijgen eerder klein. Ook in eigen land kwamen de twee al meermaals in contact met het gerecht. Een reconstructie van hun gewelddadige skireis.
  Berlare, Dendermonde
 1. Hoe erg is die “muur van besmettingen” nu echt? Biostatisticus Tom Wenseleers analyseert de nieuwste omikroncijfers
  PREMIUM
  ANALYSE

  Hoe erg is die “muur van besmettin­gen” nu echt? Biostatis­ti­cus Tom Wenseleers analyseert de nieuwste omikroncij­fers

  ‘Omikron is even ziekmakend als delta’ versus ‘Kans op ziekenhuisopname is lager bij omikron dan bij delta’. Terwijl de besmettelijkere coronavariant eerst op hel en verdoemenis leek af te steven, suggereren sommige studies nu net het omgekeerde. Biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) schept in De Morgen klaarheid voor wie niet meer kan volgen.
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 3. 3-jarig meisje aan kinderopvang overleed aan schedeltrauma: “Kindje droeg geen helm, maar onduidelijk of voertuig betrokken was”
  UPDATE

  3-jarig meisje aan kinderop­vang overleed aan schedel­trau­ma: “Kindje droeg geen helm, maar onduide­lijk of voertuig betrokken was”

  Het meisje van 3 jaar dat van een kinderstoel op een fiets ten val kwam aan de buitenschoolse kinderopvang in Linter is overleden als gevolg van een zwaar schedeltrauma, dat bevestigt het parket van Leuven. De 29-jarige moeder was in shock en kon nog niet verhoord worden. Het is voorlopig onduidelijk of het voertuig het kindje effectief heeft aangereden nadat ze op de rijbaan terechtkwam.
  Linter