Viroloog Steven Van Gucht.
Volledig scherm
Viroloog Steven Van Gucht. © BELGA

Huisartsen bezorgd over haalbaarheid van testen tijdens verkoudheidsgolf en griepseizoen: experten stellen nieuw systeem voor

Er rolt een verkoudheidsgolf over ons land en dat zullen onze huisartsen geweten hebben. Ze worden overstelpt door patiënten met klachten die echter evengoed op een besmetting met het coronavirus kunnen wijzen. En dan moet het griepseizoen er nog aankomen. “De huisartsen zijn terecht bezorgd of het wel realistisch is om iedereen te blijven testen”, aldus viroloog Steven Van Gucht. “We hebben vanuit de wetenschappelijke adviesgroep dan ook aangedrongen op een nieuw testsysteem, dat ook al gebruikt wordt in het buitenland.”

  1. Het lijkt alsof je griep hebt, maar je bent ‘gewoon’ verkouden: “Er ís nog geen griep in ons land”
    PREMIUM

    Het lijkt alsof je griep hebt, maar je bent ‘gewoon’ verkouden: “Er ís nog geen griep in ons land”

    Je snottert en hoest, je voelt je lamlendig en koortsig? Dan ben je één van de velen die door een verkoudheid zijn geveld. De incidentie van ‘griepachtige aandoeningen’ die bij de huisarts werden vastgesteld is de voorbije week gestegen van 70 naar 120 per 100.000 inwoners. “Dat is geen griep, maar een verkoudheidsgolf”, benadrukt viroloog en voormalig griepcommissaris Marc Van Ranst. De échte griep duikt schoorvoetend op aan de Europese grenzen, maar het betreft doorgaans stammen die we twee jaar geleden ook zagen. En dat is goed nieuws. Je zit toch nog met vragen? Wij draaien.