Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is houtverbranding verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot van fijn stof in Vlaanderen.
Volledig scherm
Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is houtverbranding verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot van fijn stof in Vlaanderen. © Thinkstock

Houtkachels moeten tegen 2030 helft minder schadelijke stoffen uitstoten

Verwarmen met hout moet tegen 2030 een pak milieuvriendelijker worden. Houtkachels, pelletkachels en open haarden moeten tegen dan de helft minder schadelijke stoffen uitstoten dan in 2016. 

228 reacties

 • MICHEL LOMBAERTS

  4 jaar geleden
  Ik vind dat maar normaal, dat ze iets aan die stank van oude kachels doen! Wij hebben indertijd bij onze nieuwbouw ramen met ventilatieroosters moeten wettelijk plaatsen, extra kost, en als de buren hun oude kachels branden krijgen we deze stank binnen via die roosters en ook die schadelijke stoffen waar wij niet mee gediend zijn...
 • Marc Statham

  4 jaar geleden
  5 op de 10 stoken er geen zuiver hout in op, maar gewoon alle bewerkte vuiligheid dat ze kunnen vinden, zoals afbraakmaterialen,paletten ,geverfd en gebeitst hout etc..zie het met eigen ogen ,mijn oude buurmand zelfs om de 2 weken zijn PMD in zijn allesbrander.
 • Luc Stickers

  4 jaar geleden
  Op hout betaal je geen accijnzen en dat in nu net het probleem . Het levert de heren in Brussel niet op . Het is ook zo dat de regeltjes altijd zijn voor de gewone werkende man en over de vervuiling door de grootindustrie hoor je niets .
 • Ian Vandenbossche

  4 jaar geleden
  En de vele honderduizenden diesel-bedrijfswagens met gratis tankkaart, die samen met honderduizenden vrachtwagens elke dag honderden km in file staan? Maar de vlaamse overheid (schauvliege, cd&v) vindt het heel erg dat wij 4 maanden per jaar een blokje hout in de kachel gooien.
 • Herman Cohen

  4 jaar geleden
  Dat men eindelijk eens de industrie onder de loep neemt. Altijd alles afschepen op mensen die 50% van hun inkomen aan belastingen betalen en er niks voor in de plaats krijgen onder deze ultra rechtse liberale regering. De E commerce met duizenden bestelwagens die de grootste onzin aan uw deur brengen tegen belachelijke prijzen. De scheepvaart, de goedkope vliegreizen, de transport sector,de georganiseerde files, het voormalige oost Europese treinbestand en openbaar vervoer in dit land.
 1. Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
  Jobat

  Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts

  Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.
 2. 40 kachelhandelaars reiken premie uit. “Als vervanging van Vlaamse premie die er nog niet is”
  Wonen

  40 kachelhan­de­laars reiken premie uit. “Als vervanging van Vlaamse premie die er nog niet is”

  Vorig jaar pakten 25 Vlaamse bedrijven uit met een premie van 300 euro voor wie zijn oude houtkachel vervangt. Dit jaar bieden niet 25 maar 40 Vlaamse kachelhandelaars opnieuw deze premie aan. Bij gebrek aan initiatief vanuit de overheid reiken ze zelf een vervangingspremie uit. “Want één op de twee kachels in Vlaanderen is aan vervanging toe”, vertelt initiatiefnemer Ludwig Van Wonterghem op de bouwsite Livios.