Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.
Volledig scherm
Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. © Photo News

Horeca al honderd dagen dicht, 46% vreest het nog maar twee maanden vol te houden: “Extra steun is logica zelve, anders is dit schuldig verzuim”

De verplichte sluiting van de horeca op 19 oktober 2020 heeft de kaap van de honderd dagen gerond. Ondanks de steunmaatregelen zorgt dit voor een immense impact voor de sector. Al 41% van de horecaondernemers moet gebruikmaken van het eigen spaarboekje om het hoofd boven water te houden. Als er niets verandert, vreest liefst 46% binnen dit en twee maanden voor het einde van hun zaak.

35 reacties

 • nicole desseyn

  1 jaar geleden
  Jammer degenen die jaren gewerkt hebben om een goede zaak op te richten en voor hun personeel het word tijd om het kaf van het koren te scheiden
 • Jean Schepens

  1 jaar geleden
  een bepaald % van het gemiddelde aan de BTW- en belastingdiensten aangegeven omzet van de laatste 5 jaar én beperkt in de tijd lijkt mij billijk voorstel ; de zwartwerkers die zo 0,0 krijgen zullen dan pas ondervinden wat eerlijke solidariteit betekend ... NONKELJEAN
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Dat is het gevolg van altijd weer te vroeg willen versoepelen. De schuld ligt bij deze die geen strenge aanpak wilden om geen schade te lijden. Die is nu groter en zal nog groter worden als we met de nieuwe varianten nog een ergere pandemie laten ontstaan.
 • Fonske Beys

  1 jaar geleden
  Zoals ook alle burgers die een woning huren . Horeca betaalt immers veel te veel huur . Bedragen van 3000 € tot 10.000 € en meer . Hallo vastgoed immo ?
 • Yves Goossens

  1 jaar geleden
  De nog gesloten sectoren krijgen toch ongelooflijk respect van sommigen ze, denken jullie echt dat je met da beetje steun toekomt voor de vaste kosten? En een wagen op leasing is mss om producten te halen enz? Denken jullie echt dat deze sectoren niet bijdragen? Meer en veel meer dan iemand die werknemer is.., deze sectoren zijn onterecht nog steeds gesloten voor ieders gezondheid , beetje respect is een kleine moeite, of gaan we echt solidair zijn en iedereen een jaar op 0 e inkomen zetten?
 1. CEO Belfius krijgt forse kritiek na uitspraken over horeca: “Af en toe nood aan saneringsgolf, hebben we niet te veel cafés en restaurants in België?”

  CEO Belfius krijgt forse kritiek na uitspraken over horeca: “Af en toe nood aan sanerings­golf, hebben we niet te veel cafés en restau­rants in België?”

  Belfius-CEO Marc Raisière heeft met zijn uitlatingen in de pers over de financiële levensvatbaarheid van de horecasector forse kritiek geoogst van politici en horecafederaties. “Het spijt me dat dit het geval was, want het was geenszins mijn bedoeling een sector die ik respecteer te stigmatiseren of personen te kwetsen”, zo reageert hij maandag.
 2. Ondernemers klagen over “maffiapraktijken” bij banken: “Uitstel voor lening? Haal eerst spaarrekening van uw zoontje maar leeg”
  PREMIUM

  Onderne­mers klagen over “maffia­prak­tij­ken” bij banken: “Uitstel voor lening? Haal eerst spaarreke­ning van uw zoontje maar leeg”

  Een restaurantuitbater uit het Antwerpse had onlangs een afspraak bij de bank waar ze al tien jaar trouwe klant is. Omdat haar financiële buffer tijdens de tweede lockdown zienderogen slinkt, wou ze bespreken of de aflossingen voor haar lening een paar maanden uitgesteld konden worden, zoals in de eerste lockdown. Het antwoord van de bankier? ‘Haal eerst het geld op de spaarrekening van uw zevenjarig zoontje leeg en kom dan eens terug.’ De vrouw en haar collega-ondernemers reageren boos: “Hoe sommige banken in deze zware tijden met ons omgaan, dat is er los over.”