Hoop gloort aan de horizon: wereldwijd meer vaccindosissen gezet dan er coronabesmettingen zijn
Laat het een nieuwe symbolische glinster van hoop zijn: wereldwijd zijn er nu meer vaccindosissen gezet dan dat er al coronabesmettingen geweest zijn. Met 103,81 miljoen dosissen overstegen we zonet de 103,29 miljoen besmettingen die sinds het begin van de pandemie zijn opgetekend. In België zijn we echter nog lang zo ver niet.
Delen per e-mail
In verschillende landen is de symbolische drempel al eerder genomen, zoals in de Verenigde Staten, waar er nu 26,32 miljoen coronabesmettingen zijn geweest, maar de laatste weken ook al meer dan 32,22 miljoen vaccindosissen zijn gezet. Dat cijfer komt niet exact overeen met het aantal gevaccineerde mensen, aangezien er voor een volledige vaccinatie twee dosissen nodig zijn van de vaccins die vandaag al beschikbaar zijn.
In Israël, dat een zeer snelle vaccinatiestart kende, is de verhouding zelfs nog veel groter en zijn er nu meer dan zeven keer meer vaccins gezet dan er besmettingen zijn geweest: 4,99 miljoen dosissen zijn er al toegediend, goed voor 3 miljoen minstens deels ingeënte mensen, waarvan bijna 1,8 miljoen volledig zijn gevaccineerd. Het aantal coronabesmettingen ligt op iets meer dan 650.000.
Het Verenigd Koninkrijk kent eveneens al veel meer gevaccineerden dan er besmettingen zijn geweest: 9,79 miljoen dosissen versus 3,85 miljoen besmettingen, en ook Duitsland nam de kaap al. Daar zijn al 2,47 miljoen vaccins gezet, terwijl er 2,23 miljoen coronabesmettingen zijn geweest het afgelopen jaar.
België kent door zijn tragere opstart van de vaccinatiecampagne, maar vooral doordat we in beide golven zwaar getroffen zijn, nog een volledig omgekeerde verhouding. Bij ons zijn er nu 327.088 vaccins toegediend, maar daartegenover staat de teller voor het aantal besmettingen nog op meer dan het dubbel: 711.427.
Staart Europees peloton
Vergelijken we trouwens het aantal toegediende vaccindosissen met de totale bevolking, dan bevindt België zich ondertussen in de staart van het peloton van EU-landen, maar de verschillen zijn klein. Per 100 inwoners werden er bij ons 2,65 dosissen gezet, waarmee we het net beter doen dan Frankrijk en Oostenrijk. .
Het kleine eiland Malta staat helemaal bovenaan met nu meer dan 6,5 dosissen per 100 inwoners: 5,55 procent van de bevolking kreeg al minstens één dosis, 1,01 procent van de bevolking kreeg er ook al een tweede prik.
Denemarken staat op de tweede plaats met nu 4,88 dosissen per 100 inwoners, of 3,27 procent van de bevolking dat deels is ingeënt, en 1,62 procent volledig ingeënte personen.
Met de niet-EU-landen erbij geteld komt België nog lager te staan. Bovenaan staat nog steeds Israël, dat per 100 inwoners meer dan 58 vaccins heeft gezet. Meer dan 37 procent van de bevolking is er minstens deels ingeënt, 21 procent volledig. In het Verenigd Koninkrijk, waar er honderdduizenden vaccins per dag worden gezet, gaat het nu om 14,94 toegediende dosissen per 100 inwoners, goed voor 14,21 procent deels ingeënte inwoners, en 0,73 procent volledig.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Jong architectenkoppel renoveert eigen rijwoning: "Complete transformatie”
Architectenkoppel Eline en Simon verbouwden drie jaar geleden hun rijhuis uit de jaren 20 in Hasselt. De voorgevel werd bewaard voor het straatbeeld, maar achter de façade onderging de woning een complete transformatie. Bouwsite Livios mocht binnenkijken in de compacte en energiezuinige stadswoning met veel daglicht en comfort. -
Sparen
Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen rentenieren?
De FIRE-beweging - financially independant and retire early - wordt ook in ons land steeds populairder. Droom jij er ook van om zo snel mogelijk van je spaarcenten te kunnen leven? Spaargids.be zocht uit hoeveel kapitaal je ongeveer nodig hebt en verduidelijkt waarom beleggen een must zal zijn. -
25
OVERZICHT. Daling nieuwe gevallen en hospitalisaties zet zich door, fors meer overlijdens
De voorbije zeven dagen zijn er gemiddeld 253 patiënten met Covid-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. De lichte daling van de voorbije dagen zet zich daarmee door, maar de druk op de ziekenhuizen blijft groot. Ook het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen daalt verder, terwijl het aantal overlijdens oploopt. Dat blijkt vanochtend uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. -
-
PREMIUM145
Overlegcomité wordt ‘terrascomité’: ook buitenbubbel en contactberoepen morgen weer op tafel
Dat de scholen na de paasvakantie deels heropenen, staat zo goed als vast. De vraag is wie volgt, nu de coronacijfers na de ‘paaspauze’ nog steeds niet goed zijn. Het winkelen op afspraak blijkt geen succes en ook de kappers willen liefst zo snel mogelijk weer knippen. Ook over de horeca is het laatste woord niet gezegd. Een overzicht van wat morgen op tafel ligt tijdens het Overlegcomité. -
Farmaceut Johnson & Johnson omlaag op Wall Street
Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) stond dinsdag bij de verliezers op Wall Street door het nieuws dat de Verenigde Staten tijdelijk stoppen met het gebruik van het coronavaccin van dochterbedrijf Janssen uit Leiden. Verder verwerken beleggers in New York cijfers over de oplopende Amerikaanse inflatie. -
7
Soja en palmolie binnenkort niet meer in biobrandstoffen
Vanaf midden 2022 zal in biobrandstoffen voor de transportsector geen palmolie meer mogen zitten. Vanaf 2023 is dat ook voor soja het geval. Minister van Leefmilieu en Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) scherpt daarvoor de duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen aan. -
Multimedia
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een call begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers.