Hoogste aantal verkeersdoden in Vlaanderen sinds 2016, opvallende verschillen tussen provincies
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Vlaanderen bijna een kwart meer mensen om het leven gekomen bij verkeersongevallen dan in dezelfde periode van 2020. Het gaat bovendien om de hoogste tol sinds 2016. In de andere gewesten is de tendens helemaal verschillend, zo blijkt uit de verkeersbarometer van Vias. Maar ook binnen de Vlaamse provincies zijn er opvallende verschillen in de trends. “De cijfers zijn absoluut niet goed”, reageert Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).
Volgens het verkeersinstituut waren er in de eerste zes maanden van dit jaar 109 verkeersdoden ter plaatse in Vlaanderen, tegenover 88 in het eerste semester van 2020 (+24 procent). De coronacrisis maakte die periode uiteraard heel uitzonderlijk, maar de tendens verschilt toch ook sterk van die in andere gewesten.
In Wallonië daalde het aantal verkeersdoden van 88 in het eerste semester van 2020 tot 70 dit jaar (-20 procent) en in Brussel van 10 tot 4. In die twee gewesten was het cijfer de laatste tien jaar nooit zo laag in de eerste zes maanden van het jaar, terwijl Vlaanderen het hoogste aantal verkeersdoden sinds 2016 (132) noteert.
Sluipmoordenaar
"De cijfers zijn dus zeker voor Vlaanderen niet gunstig, zeker in de wetenschap dat de horeca nog lange tijd dicht was dit voorjaar en er gedurende verschillende maanden nog een avondklok was", stelt Vias. Het instituut verwijst onder meer naar de versoepelingen in juni, zoals de heropening van de horeca, en het EK voetbal.
Samen met het feit dat mensen zich opnieuw meer verplaatsten heeft dat in Vlaanderen een impact gehad, aldus Vias. In juni waren er 27 doden, 14 meer dan in dezelfde maand vorig jaar. “Het verkeer is een echte sluipmoordenaar”, zegt Stef Willems van Vias op Radio 1 over de slechte cijfers. Samen met het aantal doden dat binnen de 30 dagen na een ongeval overlijdt, cijfers die nog niet in deze statistieken zitten, zal er zo allicht gemiddeld elke dag één dode zijn gevallen in juni. "Dat is elke dag één iemand die ‘s ochtends aan de ontbijttafel zit en daar de volgende ochtend niet meer zit.”
Vlaanderen heeft de ambitie om het aantal verkeersdoden op lange termijn, tegen 2050, naar 0 te brengen. Op korte termijn moet het aantal doden volgens het regeerakkoord zo dicht mogelijk bij de doelstelling van 2020 van maximaal 200 eindigen, een ambitie die nooit werd gehaald.
Peeters: “Cijfers zijn absoluut niet goed”
“De cijfers zijn absoluut niet goed”, beaamt ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan onze redactie. Ze voegt er aan toe dat de vergelijking met 2020 weliswaar moeilijk is: “Het was een zeer atypisch jaar, met voornamelijk essentiële verplaatsingen, veel telewerk en afstandsonderwijs. Dat is dus geen goede referentie, maar nogmaals: elk verkeersslachtoffer is er uiteraard één te veel.”
Waarom er wel een daling bestaat in het aantal dodelijke slachtoffers in Wallonië en Brussel, maar niet in Vlaanderen, is niet duidelijk op basis van het rapport. “Daarvoor moet meer diepte-onderzoek gebeuren, bijvoorbeeld naar de plaats van de ongevallen en de omstandigheden”, aldus Peeters.
Ze verwijst ook naar haar nieuwe verkeersveiligheidsplan, waarin volgens Peeters volop wordt ingezet op de actieve weggebruikers - fietsers, voetgangers - en de sensibilisering van gemotoriseerde tweewielers. Deze maand wordt het startsignaal gegeven voor de uitvoering van dat plan.
Verdubbeling in Vlaams-Brabant
Ook binnen Vlaanderen zijn er opvallende verschillen. West- en Oost-Vlaanderen zijn de enige provincies die wel nog een daling lieten optekenen. In West-Vlaanderen vielen er 13 doden tegenover 15 vorig jaar, het laagste aantal tot nog toe. West-Vlaanderen is daarmee ook de enige provincie met een aanhoudende structurele daling sinds 2013, toen er nog 43 doden vielen.
In Oost-Vlaanderen vielen er 19 doden tegenover 25 in 2020. In Vlaams-Brabant verdubbelde het aantal dodelijke slachtoffers daarentegen, van 13 naar maar liefst 26, de hoogste dodentol in zeven jaar tijd. Limburg steeg van 13 naar 23, Antwerpen van 18 naar 28.
Bij de inzittenden van auto's stijgt het Vlaamse cijfer van 33 naar 44 doden. Daarnaast kwamen er ook meer fietsers (van 14 naar 18) en bromfietsers (van 3 naar 6) om het leven. Ook bij ongevallen met een lichte vrachtwagen steeg het aantal doden van 12 naar 16. Op nationaal niveau stijgt het aantal fietsdoden en doden in ongevallen met lichte vrachtwagens eveneens, maar sneuvelden minder inzittenden van auto's.
Overal stijging bij gewonden
Door de betere cijfers in Wallonië en Brussel daalde op nationaal niveau het aantal doden op onze wegen met twee procent in vergelijking met vorig jaar. Het aantal letselongevallen en gewonden nam in heel België wel stevig toe, met respectievelijk 12 en 11 procent. In Vlaanderen steeg het aantal ongevallen met 11 procent (van 8.585 naar 9.509), in Brussel met 6 procent (van 1.481 naar 1.568) en in Wallonië met 16 procent (van 3.824 naar 4.441).
Bromfietsen
Opvallend daarbij is de stijging van het aantal letselongevallen bij bromfietsen, met 39 procent (41 procent in Vlaanderen). Het voorbije decennium was het aantal ongevallen nochtans met meer dan de helft gedaald. Aan het succes van de speed pedelecs ligt het volgens Vias niet, want slechts 8 procent van de 1.517 slachtoffers in deze categorie reed met een speed pedelec.
Vias stelt vast dat er zeker in Vlaanderen een revival van de bromfiets bij jongeren aan de gang is, en dat vertaalt zich in meer ongevallen. Vooral bij de jongeren tot 24 jaar zit het aantal ongevallen met bromfietsen de laatste jaren weer in de lift, besluit het verkeersinstituut.
Bij de fietsers is er een kleine stijging met 3 procent van het aantal ongevallen met een gewone fiets, bij elektrische fietsen steeg het aantal letselongevallen met 24 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
N-VA stuurt Matthias Storme naar Vlaams Mensenrechteninstituut
N-VA stuurt advocaat Matthias Storme naar de raad van bestuur van het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut. Storme zit momenteel in de raad van bestuur van het federale instituut Unia. -
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
15
Europa steunt plan voor nachttrein van Brussel naar Barcelona
De Europese Commissie heeft tien pilootprojecten voor nieuwe treinverbindingen tussen grote Europese steden geselecteerd. Zo steunt ze onder meer de plannen voor een nachttrein van Amsterdam via Brussel naar Barcelona. -
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
23
Vlaamse ministers rijden in drie jaar “33 keer rond de aarde” met hun dienstwagens
De ministers van de Vlaamse regering hebben sinds 2020 met hun dienstwagens 1.325.379 kilometer afgelegd. Dat is het equivalent van 33 keer rond de aarde rijden, leert Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) uit cijfers die hij opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA). Slechts twee ministers, Bart Somers (Open VLD) en Benjamin Dalle (CD&V), rijden met een elektrische wagen, terwijl hun collega's met een plug-in hybride rondrijden. "En dat terwijl ze zelf de burger steeds meer dwingen om elektrisch te rijden", reageert Claes. -
Onverzekerd rijden: tot 8.000 euro boete en in beslagname auto
Zodra je met een auto de openbare weg opgaat, is in België een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid bij wet verplicht. Onverzekerd rondrijden is niet alleen een strafbaar feit, het kan je ook heel duur komen te staan. Independer.be legt je uit wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.
156 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerroger Rymen
alain debels
René Janssen
Ron Leclerc
Wilfried Suys