Luc (85), een vroegere leerkracht uit Leuven, belandde in de schulden doordat de overheid hem jarenlang te veel pensioen uitbetaald had. Op een dag kreeg hij een terugvordering van meer dan 10.000 euro in de brievenbus.
Volledig scherm
Luc (85), een vroegere leerkracht uit Leuven, belandde in de schulden doordat de overheid hem jarenlang te veel pensioen uitbetaald had. Op een dag kreeg hij een terugvordering van meer dan 10.000 euro in de brievenbus. © PIETER-JAN VANSTOCKSTRAETEN

Hoogbejaarde, gepensioneerde leerkracht: “Mijn hele leven belastingen betaald. Nu geeft fiscus me €350 om van te leven”

Sinds 2016 weigert de fiscus systematisch om mensen hun schulden te laten afbetalen op een langere termijn dan twaalf maanden. Luc V.D. uit Leuven is een van de duizenden slachtoffers. 

343 reacties

 • Daisy Daelemans

  4 jaar geleden
  Heb het aan de lijve ondervonden. Altijd belastingen op tijd betaald. Toen kwam er een jaar met alle tegenslagen die men kan bedenken. Dus ik naar de belasting om een betalingsplan te vragen. Kreeg als antwoord : "Mevrouw, als ge zoveel moet betalen, dan zult ge dat wel verdiend hebben ook." Ik ben wel een stapje verder gegaan en heb uiteindelijk mijn belasting kunnen afbetalen, maar er werd mij slechts enkele maanden de tijd gegeven. En dit deed zich voor in 2012.
 • Nancy Vermeire

  4 jaar geleden
  Dit gebeurt vaker bij de belastingdienst, mensen met schulden moeten ze op een onrealiseerbare tijd terug betalen. Binnen het jaar. Ik schrik er niet van dat mensen hierdoor nog meer in armoede belanden !! Eigenlijk is dit onaanvaardbaar wat de fiscus doet ....
 • marie popelier

  4 jaar geleden
  Ik denk dat het een verhaal is met een leugentje erbij !
 • Ben Strubbe

  4 jaar geleden
  Ik heb twijfels bij de geloofwaardigheid van dit soort verhalen. Het ware beter geweest om harde cijfers te vermelden.
 • maxim vanderveken

  4 jaar geleden
  @ Karsten van campenhout, hahaha ge zult rap terug zijn denk ik
 1. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 2. Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
  Mijntelco

  Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoop­ste telecombun­dels

  64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit.
 3. REPORTAGE. Vogelopvangcentrum vangt recordaantal jonge egels en houtduiven op door de droogte: “Zet een bakje water en natte kattenbrokken in de tuin”
  Beernem

  REPORTAGE. Vogelop­vang­cen­trum vangt recordaan­tal jonge egels en houtduiven op door de droogte: “Zet een bakje water en natte kattenbrok­ken in de tuin”

  “Ongezien”, noemt vrijwilliger Marina Jonckheere de situatie in Vogelopvangcentrum Bulskampveld in Beernem. Tussen de 350 en 400 vogels verblijven er momenteel. Ze sterken aan, nadat ze door mensen zijn uitgedroogd zijn binnengebracht. De warme en droge zomer eist zijn tol in de natuur. “We zitten stilaan aan onze limiet", zegt ze.