Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. © BELGA

Hoogbegaafde kleuters en middelbare scholieren krijgen aangepaste schoolloopbaan

De minimumleeftijd om te kunnen starten in de lagere school verdwijnt: makkelijk lerende of hoogbegaafde kinderen zullen voor de leeftijd van vijf jaar in het eerste leerjaar kunnen starten. Hoogbegaafde leerlingen in het middelbaar onderwijs zullen vrijstellingen kunnen krijgen voor één of meerdere vakken. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maandagochtend. “We willen vermijden dat hoogbegaafde leerlingen schoolmoe worden en afhaken”, zegt Weyts.

9 reacties

 • Chris Vandorpe

  1 jaar geleden
  Dan zet ge als leerkracht die hoogbegaafden bij de mindere om te helpen ,onze leraar wiskunde " of jullie gaan allemaal naar het volgend jaar of er gaat niemand" bluf natuurlijk maar het heeft zeker geholpen.aub Weyts hou u bezig met de mindere zoals uzelf vroeger (en nu)
 • Jean De Grande

  1 jaar geleden
  Aangepaste schoolloopbaan, nieuwe richting Moderne talen, ... Misschien eerst eens zorgen dat er leerkrachten zijn. Maar dan moet er een herwaardering komen en dat kost geld.
 • Lenne Harding

  1 jaar geleden
  Door deze kinderen sneller te laten springen los je het probleem niet op. Wat met de kinderen die niet mee zijn? We weten wat er nodig is, alleen ontbreken de middelen.
 • Gil Schaerlaecken

  1 jaar geleden
  Zeer juiste reactie van L.Ceuppens, ikzelf ben ook een jaar te vroeg in het eerste leerjaar gezet jaren geleden. Ik was een goede leerling en heb nooit moeilijkheden gehad met de aangeboden leerstof. Maar ik heb wel mentaal grote verschillen gekend, wat mijn medestudenten betreft. ik voelde zelf aan dat ik nog te speels was en andere reacties had dan mijn vrienden . Dat wordt heel dikwijls over het hoofd gezien en daarom was ik vast besloten dat mijn kind nooit een jaar te vroeg zou starten in 1
 • Bert Rochus

  1 jaar geleden
  @liesbeth cuppens zeer juist dat is vaak ook een probleem bij kinderen die een jaar overslaan. Pipo Weyts kan het allemaal mooi uitleggen maar het schoentje wringt elders en daar doet hij niks aan! Voor een laptop krijgt ge niemand warm, enkel een pensioen op 58 en een deftige wedde zijn de sleutel naar het onderwijs!