De ravage was enorm na de instorting. De school was op dat moment bijna af.
Volledig scherm
PREMIUM
De ravage was enorm na de instorting. De school was op dat moment bijna af. © Joel Hoylaerts / Photo News

Hoofdaannemer loog tegen stad Antwerpen: geen 27, maar 249 onderaannemers op de werf van ingestorte school Nieuw Zuid

Op de werf van de basisschool in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid, die vorig jaar instortte, waren minstens 249 onderaannemers geregistreerd of aan de slag. Bijna tien keer zoveel als hoofdaannemer Democo aan de stad gezegd had. Dat blijkt uit onderzoek van ‘VTM Nieuws’ en ‘Het Laatste Nieuws’. Ook werkte Democo samen met niet-erkende onderaannemers. Dat alles ten koste van de veiligheid op de werf.

106 reacties

 • Vlander Demulder

  2 maanden geleden
  blijkbaar is er nog geen vakbond der bouwvakkers
 • Franky Vandenberghe

  2 maanden geleden
  Het tekort aan bouwvakkers de nog willen werken, zorgt ervoor dat aannemers uit pure noodzaak en dikwijls onwetend, in het systeem van onderaanneming moeten verder doen
 • marijke deruyck

  2 maanden geleden
  Waarom werd de stiel van ijzervlechter, metser, bekister - stuk voor stuk zware beroepen - een knelpuntberoep ? Omdat niemand dat werk nog wil doen. Dat geeft aanleiding tot het aantrekken van buitenlandse werkkrachten (en er zijn altijd louche figuren die munt slaan uit uitbuiting - zie huisjesmelkers, pooiers, mensensmokkelaars,...) omdat, weer eens, "de kinderen van" op enkele jaren tijd het fortuin willen vergaren dat vroeger door 3, 4 generaties bijeengewerkt en -gespaard werd.
 • Hilde Wuytack

  2 maanden geleden
  In de bouw wordt niet anders dan gesjoemeld. En dan mensen uit het buitenland halen om hier te werken aan een lager loon. Maar wel hogere prijzen vragen want alles is toch wel duurder geworden zeker!
 • Tom De Roeck

  2 maanden geleden
  Zoals den Hoste in den tijd zou zegge: ‘Denkte dat er geschoemeld is bij het aannemen van?’
 1. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 2. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.