Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) komt met nieuwe regels voor sociale huurders die te groot wonen.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) komt met nieuwe regels voor sociale huurders die te groot wonen. © BELGA

Hogere 'boetes' voor sociale huurders die te ruim wonen, opdat ze zouden verhuizen. Oppositie spreekt van “pestbeleid”

Sociale huurders die meer kamers hebben dan gezinsleden, zullen meer druk ervaren om te verhuizen naar een kleinere sociale woning. Op initiatief van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) verhoogt de Vlaamse regering de ‘boetes’ per kamer naar gemiddeld 57 euro, waardoor sociale huurders die niet verhuizen makkelijk 100 euro per maand extra zullen betalen. “Maar de bedoeling is natuurlijk dat ze wél verhuizen.” De oppositie reageert afwijzend.

434 reacties

 • Vanhoutte Werner

  1 maand geleden
  Mevrouw Vancompernolle heeft 100% procent gelijk.Eigenaars van een woning hebben geen probleem met de subsidies die ze beslist niet afwijzen.Studenkamers verhuren in het zwart,akkoord gaan met de makelaar om een gedeelte ," zwart te betalen",werken aan hun sociale woning ( eigendom) laten uitvoeren liefst in het zwart. Maar sociale huurders zijn profiteurs? Hoeveel draagt u af voor uw woonst in Spanje, Turkijje? Stop uw hypocrisie !
 • Lisette Theunis

  1 maand geleden
  Een goede screening en een degelijk puntensysteem met een systematische opvolging voor nieuwe huurders, lijkt mij zinvoller te zijn. Hoge boetes en uitzettingen liggen sowieso altijd zeer moeilijk, vooral bij mensen die vrij weinig of bijna niets meer bezitten.
 • Linda De Baer

  3 maanden geleden
  Er zijn duizende mensen die met een kleine wedde in te kleine appartementen, slaapkamer waar nog geen kleerkast kan staan, geen kelder of zolder, plaats voor een kleine tafel in de living of geen plaats wonen en 700, 800€ of meer per maand moeten betalen en amper toekomen. Het is dan maar normaal dat wie een normale wedde heeft en in een sociale woning woond een normale huishuur moet betalen of opslag krijgt als er kamers vrij zijn.
 • Xsarilde Willis

  3 maanden geleden
  Hah dat hebben ze hier ook geprobeerd een aantal jaar geleden. Ze zijn er weer vanaf gestapt. Wat ik wel redelijk vind is mensen die nu bijvoorbeeld 2 kamers 'te veel' hebben proberen te verhuizen naar een kleinere sociale woning. Maar dat moet in samenspraak gebeuren. Je kan deze mensen niet zomaar in de particuliere markt gooien, daar hebben ze het budget niet voor. Pas op er moet wel nagekeken worden hoe het zit met spaargeld natuurlijk.
 • Noella Vancompernolle

  3 maanden geleden
  Kamers teveel in zowel private eigendommen als huurwoningen moeten opengesteld worden voor sociale huurders die dan hun deel doen als gezinshulp en in het onderhoud. Sociale huurders profiteurs? Wie zelf eigenaar is van een woning heeft evengoed geprofiteerd van de gemeenschap: aftrekpost belastingen, kadastraal inkomen dat al decennialang niet geïndexeerd wordt, woonbonussen, allerlei subsidies, premies, enz.
 1. “Ik heb wapens voor het lichaam van Ali”: mannen die restaurant van drugsconcurrent onder vuur nemen krijgen 7 jaar cel
  PREMIUM
  Deurne/Antwerpen

  “Ik heb wapens voor het lichaam van Ali”: mannen die restaurant van drugscon­cur­rent onder vuur nemen krijgen 7 jaar cel

  Tien verdachten van de aanslag op The Pasta House in Deurne zijn deze ochtend veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot zeven jaar. Die horecazaak op de Turnhoutsebaan werd in augustus 2020 onder vuur genomen. Het restaurant was eigendom van Ali O., een concurrent in het Antwerpse drugsmilieu. De kopstukken Bilal B., Mohamed N. en Nederlander Isaac B. kregen de zwaarste straffen van zeven en zes jaar. Een reconstructie.
 1. “Het is Matroesjka’s, maar dan de Chinese variant”: 25 verdachten gearresteerd bij grootschalige politieactie in Alhambrawijk
  PREMIUM
  Brussel

  “Het is Matroesjka’s, maar dan de Chinese variant”: 25 verdachten gearres­teerd bij grootscha­li­ge politieac­tie in Alhambra­wijk

  De federale politie is maandagnacht binnengevallen op verschillende locaties in de Brusselse Alhambrawijk. Daar zouden ze een mensensmokkelnetwerk met Chinese prostituees hebben opgerold. “De criminele organisatie ronselt vrouwen in China en brengt hen over naar Europa, waar ze in de prostitutie geplaatst worden om hen seksueel uit te buiten”, aldus het federaal parket. Een reconstructie van hoe het enorme netwerk in elkaar zit.
 2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.
 3. Niet alleen Imke Courtois kiest voor leven als BAM: “We zien aan de lopende band veertigplussers”
  PREMIUM

  Niet alleen Imke Courtois kiest voor leven als BAM: “We zien aan de lopende band veertig­plus­sers”

  “Ik wist al vroeg dat ik ooit mama wilde worden, maar wou daar toch zeer doordacht mee omspringen.” Voetbalanaliste Imke Courtois (34) is voor het eerst zwanger en wordt Bewust Alleenstaande Moeder (BAM). En daarin is ze lang niet alleen. Ook Maïté Janssens (35) uit Putte koos voor een leven als BAM: “De zwangerschapstest heb ik samen met mijn mama gedaan, zodat ik toch meteen iemand had om het geluk mee te delen.”