Hof van Cleve bij 50 beste restaurants ter wereld
Het Hof van Cleve van topchef Peter Goossens heeft opnieuw de lijst gehaald van de 50 beste restaurants ter wereld. Het restaurant uit Kruishoutem klokte af op de 43ste plaats.
Delen per e-mail
Het was al de 18de keer dat de prestigieuze lijst van The World’s 50 Best Restaurants - ook wel de Oscars van de gastronomie genoemd - werd samengesteld. Dat gebeurt door een panel van meer dan 1.000 culinaire experts. Deze keer vond de prijsuitreiking plaats in Singapore. En Peter Goossens viel opnieuw in de prijzen.
Hoogste quotering
Het was al de 11de keer dat het Hof van Cleve in de lijst stond. Zijn hoogste quotering haalde het restaurant in 2007, toen het bekroond werd met de 14de plaats. Maar ook in 2010 (17de plaats) en 2011 (15de plaats) haalde het een plekje in de top 20.
Naast het Hof van Cleve slaagden er maar 2 andere Belgische restaurants ooit in om een vermelding te krijgen in de lijst. Comme Chez Soi deed dat in 2003 en 2006 en bekleedde de eerste keer zelfs de 7de plaats, de hoogste quotering ooit voor een Belgisch restaurant. Nadat de zaak overgenomen werd door de schoonzoon van sterrenchef Pierre Wynants, kwam ze niet meer in de top 50 voor. (lees hieronder verder)
De Karmeliet kreeg 3 keer een vermelding, in 2003, 2004 en 2006. Het intussen gesloten restaurant van Geert Van Hecke piekte in 2003 op de 22ste plaats.
Het beste restaurant ter wereld is dit jaar overigens Mirazur van topchef Mauro Colagreco, een exclusieve zaak in de Franse Riviera (Menton) met een boerderij in de achtertuin. De top 5 wordt vervolledigd door Noma uit Denemarken (2), Asador Etxebarri uit Spanje (3), Gaggan uit Thailand (4) en Geranium, ook uit Denemarken (5).
Kritiek
De lijst kreeg in het verleden wel al kritiek als “een zichzelf in stand houdende verzameling van dure, naar de Europese keuken leunende proefmenu-restaurants, die uitgebaat worden door blanke mannen”, dixit de bekende culinaire nieuwssite Eater. Intussen probeert ze meer in te zetten op diversiteit en gendergelijkheid, maar er is nog een lange weg te gaan. Zo staan er in de top 50 maar 5 restaurants die geleid worden door een vrouw in de keuken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benoit & Bernard Dewitte in top 100 van beste groenterestaurants ter wereld
Het restaurant Benoit & Bernard Dewitte in Ouwegem behoort bij de beste groenterestaurants ter wereld. We’re Smart World ® de Green Guide, een onlinegids die de ranglijst opmaakt, zet Dewitte op de 41ste plaats. -
Apple Watch Series 7 krijgt functie om bloedsuikerwaarden te meten
-
HLN Drive
Ken jij alle autologo’s? Doe de quiz
Automerken veranderen geregeld van logo. KIA is het laatste merk in het rijtje. Kan jij de logo’s van de verschillende automerken uit elkaar houden? Test je kennis in deze quiz, gemaakt door de redactie van HLN Drive! -
-
Zonder boeren geen topchefs: Peter Goossens en co steunen campagne om imago landbouwers op te krikken
11 topchefs lanceren mee de campagne Boerentrots, om het imago van de Vlaamse boeren op te krikken. Onder meer Peter Goossens en Gert De Mangeleer doen eraan mee. Ze vragen meer respect voor onze lokale landbouwers. Want zonder hen, geen eten op ons bord. -
PREMIUM
Zo maken we van derde golf een golfje: strengere maatregelen waarschijnlijk, lockdown nog niet aan de orde
Nu zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal infecties met de besmettelijkere Britse variant in de lift zitten, neemt ook de kans op strengere maatregelen toe. “Met gerichte maatregelen kunnen we van de derde golf een golfje maken. Nu meteen alles op slot doen, is geen optie”, zegt viroloog Steven Van Gucht. -
IN KAART. Michelin deelt weer sterren uit, voor het eerst in 40 jaar maar één driesterrenrestaurant in België
Het is weer sterrenpracht bij de culinaire Michelingids. Maar liefst 139 restaurants in België en Luxemburg worden onderscheiden met één of meerdere sterren. Drie restaurants krijgen voor het eerst twee sterren, zeven restaurants krijgen hun eerste ster. Nu Gert De Mangeleer in ‘Hertog Jan’ de pollepel aan de haak hangt, telt ons land wel maar één driesterrenrestaurant meer. Ontdek op onderstaande kaart en in de verschillende tabellen de (nieuwe) sterrenrestaurants in jouw buurt. -
PREMIUM50
Nu nog besmettelijkere virusmutaties de overhand dreigen te nemen: hoe groot is draagvlak voor nieuwe, harde lockdown in Vlaanderen?
“Trek even snoeihard aan de noodrem - de kort pijn -, om daarna allemaal sneller naar het ‘normale leven terug te kunnen.” Nu nog besmettelijkere virusmutaties de overhand dreigen te nemen, lijkt de nieuwe, strengere lockdown waar onder meer de horeca en eventsector om vragen er vroeg of laat te komen. Hoe denken werkgevers, winkeliers, het onderwijs, verhuurders van vakantielogies en jeugdverenigingen hierover? Bestaat er een draagvlak voor een nieuwe, harde lockdown zoals in maart in Vlaanderen?
15 reacties
victor vandesande
leppens victor
Lucas Vissers
danny janssens
Jan Jets