Hoeveel uren werken leerkrachten nu echt? Crevits start grootschalig onderzoek
BinnenlandDe leerkrachten in Vlaanderen zullen vanaf volgende week kunnen deelnemen aan een grootschalig onderzoek dat een duidelijk beeld moet schetsen van de werkdruk in het onderwijs. De vakbonden roepen de leraren op om massaal deel te nemen aan Het Grote Tijdsonderzoek, dat wordt uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Het onderzoek kan een belangrijke rol spelen bij de onderhandelingen over het loopbaanpact.
Het onderzoek gaat op 15 januari van start en loopt tot het begin van de paasvakantie. Alle leraars in het gewoon en buitengewoon secundair, lager en kleuteronderwijs krijgen de mogelijkheid om deel te nemen.
Concreet zullen de deelnemende leraars in groepen worden onderverdeeld. Elke groep zal dan een andere week toegewezen krijgen. Het is de bedoeling dat tijdens die volledige week alle werkuren worden bijgehouden. Voorts moet onder meer worden opgeschreven welke taken er worden uitgevoerd, waar dat gebeurt en met wie er wordt samengewerkt. De deelnemers krijgen ondersteuning van software die ontwikkeld is door de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
"Het doel is om op die manier een duidelijk beeld te krijgen van de tijdsbesteding van de leraren, ook de uren dat er geen les wordt gegeven", zegt Koen Van Kerkhoven van de christelijke onderwijsbond COC. "Dat elke leraar de kans krijgt om hieraan mee te doen is uniek. We roepen met alle vakbonden op om dat massaal te doen."
Onderscheid tussen graden
Het onderzoek is van belang bij de onderhandelingen over het loopbaanpact in het onderwijs. Die gesprekken waren in maart afgesprongen nadat de minister Crevits onder andere had voorgesteld om leerkrachten in de tweede en derde graad 22 uur les te laten geven, in plaats van nu respectievelijk 21 en 20 uur. "We vonden het toen niet aan te raden om de lesuren zonder nader onderzoek op te trekken", zegt Van Kerkhoven. "Want je kan niet zomaar zeggen dat de werkdruk overal even hoog is. We zullen nu met objectieve gegeven kunnen zien of het onderscheid tussen de eerste, tweede en derde graad te verantwoorden is."
"Er bestaat een brede consensus over de noodzaak van dit onderzoek", klinkt het dan weer bij Hilde Crevits. "De meest recente gedetailleerde gegevens over de tijdsbesteding van een leraar dateren al van het jaar 2000. In achttien jaar tijd is veel veranderd, zowel in het onderwijsveld als in de samenleving, denk maar aan de digitalisering en technologisering."
Leraars kunnen zich vanaf 15 januari registreren op www.hetgrotetijdsonderzoek.be. De resultaten worden tegen het einde van de zomer verwacht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Weer gek idee uit Rotterdam: zet werklozen in als leerkracht
-
Mijnenergie
Kunnen micro-omvormers de opbrengst van je zonnepanelen verhogen? En wat is de meerprijs?
Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloeden het rendement op negatieve wijze. Een oplossing bestaat erin om niet te kiezen voor één centrale omvormer, maar te opteren voor micro-omvormers per paneel. Al kent dat systeem ook minpunten. Sectorfederatie ODE maakt voor Mijnenergie.be de afweging. -
PREMIUM
Vriendinnen van Ilse Uyttersprot getuigen over Jurgen D.: “Ik vond zijn gedrag niet oké. ‘Het is geen kind’, zei ik haar”
De anekdotes over Jurgen D. die de vriendinnen van Ilse Uyttersprot vertelden, waren veelzeggend. Dat zag ook onze reporter in de assisenzaal. Het verhaal van vriendin Katrin over het glas wijn, de anekdote van vriendin Carla over het incident met het wedstrijdje petanque... Achter de façade bleek een bezitterig man te zitten. -
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Kunstonderwijs mag aanbod verruimen
Vanaf september 2018 kunnen de kunstacademies hun aanbod verruimen. Het gaat onder meer om opleidingen met instrumenten als mondharmonica, mandoline of historische harp, maar eveneens cabaret, comedy, dj of urban en werelddans. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Dat schrijft De Morgen vandaag. -
Wat doe je best als je een jong vogeltje vindt? “Probeer nooit het jong zelf groot te brengen”
Het is weer die tijd van het jaar. Je bent aan het wandelen of in de tuin aan het werken en plots kom je een jong vogeltje tegen. Eentje waarvan je denkt: die hoort eigenlijk nog in zijn nest te zitten. Ons eerste instinct is vaak om onmiddellijk te helpen, maar is dit ook de juiste reflex? Wat doe je het best? Wetenschapsjournalist Martijn Peters zocht het uit. -
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?
68 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJacqueline Sels
Staaf De Slovere
Hubert Vanmechelen
GERARD DE PELECIJN
Gino Denil