Een maquette van Hinkley Point, de nieuwe EPR-reactor in Zuid-West-Engeland
Volledig scherm
PREMIUM
Een maquette van Hinkley Point, de nieuwe EPR-reactor in Zuid-West-Engeland © AFP

Hoe ziet de kerncentrale van de toekomst eruit, en waarom bouwen wij ze dan niet?

Terwijl bij ons gebikkeld wordt over gascentrales, wint in het buitenland de idee van het bouwen van nieuwe kerncentrales terrein. Volgens de krant Le Figaro zal de Franse president Macron nog voor eind dit jaar de constructie van 6 nieuwe EPR-reactoren aankondigen. In 2035 zouden die moeten draaien. Met wat voor technologie? En is het eventueel een oplossing voor ons probleem?

133 reacties

 • Tommy Volckaerts

  5 dagen geleden
  De huidige kerncentrales moeten inderdaad sluiten, wegens te oud en alles wat daarbij hoort. Maar bouwt begot nieuwe, en vlug, en veel. En geef die groene klagers enkel en alleen maar echte groene stroom, ze zullen rap om de door kernenergie opgewekte stroom komen smeken.
 • Bart Timperman

  5 dagen geleden
  Kernenergie zoals nu is GEEN klimaatvriendelijke energiebron. Dit word bij veel energieverdelers ook niet verkocht als groene energie. er zijn veel groene alternatieven die kerncentrales volledig kunnen vervangen zonder meerkosten voor de burger maar deze worden al jarenlang tegengewerkt. Kernenergie is ook niet goedkoop zoals sommige mensen denken, de huidige centrales zijn peperduur in onderhoud en de nieuwe generatie die hier word voorgesteld kan België niet eens betalen.
 • Carla Van Geel

  1 week geleden
  Weet men wel dat voor Tjernobyl er 40 landen 1 miljard en een half betaalden, voor de snel gelegde beton rond de kern, beton die het nu begeeft en vervangen wordt. We nog altijd betalen voor de ontmanteling die pas binnen honderd jaar verwezenlijkt zal zijn? Dat de kleinkinderen van onze kleinkinderen nog altijd met het kern afval opgescheept zullen zitten. Kernafval dat bij een lek en in contact met sijpelend water, waterstof geeft? Onze nakomelingen dit misschien zelfs niet meer zullen weten?
 • Roger Bosman

  1 week geleden
  Met de huidige groene stroomvoorzieningen dekken we ongeveer één maand af. Dat betekent dus alles wat we hebben aan windmolens en zonnepanelen maal 12. Nimby.
 • Jef Lois

  1 week geleden
  Deze mensen hebben overschot van gelijk om te staken, het zijn de groenen samen met de sossen die de kerncentrales willen sluiten en ons de bevolking binnen enkele jaren zonder energie gaan zetten of zeer duur gaan laten betalen. Deze mensen verdienen de steun van het hele land . Mijn steun hebben ze in ieder geval. Het beste was dat ze ons eens een week zonder zouden zetten en de groenen met de neus op de feiten zouden drukken.
 1. Ook binnenspeeltuinen moeten sluiten: deze nieuwe coronamaatregelen gaan vandaag in
  Play

  Ook binnen­speel­tui­nen moeten sluiten: deze nieuwe coronamaat­re­ge­len gaan vandaag in

  Het koninklijk besluit (KB) met de coronamaatregelen - zoals beslist door het Overlegcomité van 3 december - is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De maatregelen treden vandaag, zaterdag 4 december, om 11 uur in werking. Voor evenementen is evenwel een overgangsweekend voorzien. Die kunnen dit weekend nog georganiseerd worden tot een maximum van 4.000 bezoekers. In het KB staat dat ook de binnenspeeltuinen dicht moeten. We zetten alle maatregelen op een rij.
 2. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.
 3. OVERZICHT. Overlegcomité komt met strengere maatregelen: kerstvakantie verlengd, binnenevenementen met meer dan 200 personen verboden
  Play
  UPDATE

  OVERZICHT. Overlegco­mité komt met strengere maatrege­len: kerstvakan­tie verlengd, binneneve­ne­men­ten met meer dan 200 personen verboden

  Het Overlegcomité is gisteren opnieuw samengekomen om strengere coronamaatregelen te bespreken. Die extra maatregelen zouden de stijging van de coronacijfers opnieuw moeten afremmen en de druk op de zorgsector moeten verlichten. Het overleg verliep stroef, maar uiteindelijk zijn er toch nieuwe maatregelen beslist. Lees hier wat we weten over de genomen beslissingen. De nieuwe maatregelen zullen vanaf vandaag ingaan.