issuu.com
Volledig scherm
© issuu.com

'Hoe pak ik mijn eerste kus aan?': Jongerengids beantwoordt prangende vragen over sexting, vluchtelingen en verliefdheid

Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar krijgen volgende week de 'Jongerengids' cadeau. In het boekje krijgen ze een betrouwbaar antwoord op alle mogelijke vragen die ze kunnen hebben. Bijzondere aandacht gaat in de nieuwe editie onder meer naar sexting en vluchtelingen.

 1. Studenten ontwikkelen epilepsie-app voor kinderen

  Studenten ontwikke­len epilepsie-app voor kinderen

  Zeven studenten van hogeschool UC Leuven-Limburg hebben een app ontwikkeld die ervoor zorgt dat er preventief kan opgetreden worden bij epilepsieaanvallen bij kinderen. De app detecteert moeilijk waar te nemen epilepsieaanvallen zodat ouders, leerkrachten en dokters te weten komen wanneer zich een aanval voordoet. De studenten kregen voor de app een Moving Minds Award, een prijs die UCLL uitreikt aan studenten die zich op een bijzondere wijze als 'Moving Mind' getoond hebben.
 2. Groot aantal "spijbelende" kleuters: dit zijn de oorzaken

  Groot aantal "spijbelen­de" kleuters: dit zijn de oorzaken

  Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben gisteren twee studies voorgesteld die pijnpunten blootleggen bij kleuters uit kansengroepen die voor het eerst naar school gaan. "We zetten al 10 jaar in op hogere kleuterparticipatie en politici kiezen om kindergeld te koppelen aan de voorwaarde om het kind naar school te sturen", zegt professor Michel Vandenbroeck. Die heeft met collega Piet Van Avermaet vooral bestudeerd waarom die kinderen vaker afwezig zijn en of het onderwijs wel is aangepast aan bepaalde kansengroepen. De onderzoekers lanceren een oproep naar Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits. "Je kan moeilijk eisen dat er sancties volgen als je niet kan garanderen dat het onderwijs die kleuters wel vooruit helpt."
 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.