Hoe maak je als ouder sexting bespreekbaar? Deze tips kunnen helpen
Sexting komt niet alleen bij volwassenen, maar ook bij jongeren voor. Uit onderzoek van het Kenniscentrum Mediawijs, Mediaraven en de UGent blijkt dat 9 procent van de jongeren uit het secundair onderwijs wel eens pikante beelden van zichzelf doorstuurt. Minister van Media Benjamin Dalle wil jongeren meer bewustmaken van de risico’s van sexting. Hij wijst onder meer op de rol van ouders om hierover te praten met hun tienerzoon of - dochter. Maar hoe maak je als ouder sexting bespreekbaar?
Delen per e-mail
“Uit onderzoek van het Kenniscentrum Mediawijs, Mediaraven en de UGent blijkt dat 9 procent van de jongeren uit het secundair onderwijs wel eens een pikant beeld van zichzelf doorstuurt. In de derde graad is dat zelfs 17 procent. Sexting hoeft op zich geen probleem te zijn. Jongeren zijn op zoek naar wie ze zijn. De seksuele identiteit hoort daarbij. Ze zoeken daarbij de grenzen op”, schrijft Dalle in een bericht op zijn website.
“Wel problematisch is het feit dat 38 procent van de jongeren aangeeft dat ze wel eens een pikante foto kregen doorgestuurd zonder dat de afzender ervan wist. Eén op 8 stuurt het bericht door. Slechts 10 procent brengt het slachtoffer op de hoogte of confronteert wie dat doorstuurt ermee”, luidt het.
10 tips om te praten over sexting
Dalle wil jongeren meer bewust maken van de gevaren van sexting en de digitale wereld. Niet alleen het onderwijs, maar ook ouders spelen hierbij een belangrijke rol. “Ouders kunnen sexting bespreekbaar maken met hun kinderen”, zegt Dalle op Radio 1. Deze tips kunnen ouders helpen om sexting bespreekbaar te maken:
- Leg uit wat toestemming is. Toestemming is één van de criteria voor aanvaardbaar seksueel gedrag. Dat geldt in bed, in bad, maar ook voor alles wat mensen online doen met seks. Je kan je zoon of dochter al op heel jonge leeftijd aanleren dat je nooit iemand mag dwingen tot aanrakingen, naakt zijn et cetera. En dat dat ook geldt in de online wereld.
- Help je tiener om actie te ondernemen of steun hem of haar om dat te doen. Dat kan bijvoorbeeld via een vertrouwenspersoon op school, of via gespecialiseerde hulp.
- Is je zoon of dochter het slachtoffer van iemand die sexy beelden verder verspreidde? Leg de schuld dan niet bij hem of haar. Die beelden zijn in vertrouwen gemaakt en waren niet voor iedereen bedoeld.
- Hoe bezorgd je ook bent over het welzijn van je kind, ook een tiener heeft recht op privacy. Neem dus geen maatregelen waarmee je zelf de privacy van je kind schendt.
- Probeer het gebruik van internet of mobiele toestellen niet te verbieden. Internet is voor jongeren zoals de lucht: die is er gewoon. Jongeren zijn gehecht aan hun toestel en aan hun online vrienden. Grenzen stellen is een goed idee, maar doe dat vooral in gesprek met je tiener. Ben je bezorgd, praat er dan over en probeer je tiener niet achter de rug om te controleren.
- Zeg niet dat het niet mag. Sexy beelden delen of ‘sexting’ maakt deel uit van de seksuele leefwereld van jongeren. Dat betekent niet dat het allemaal onschuldig is of nooit voor problemen kan zorgen. Maar als je als ouder aanvaardt dat het bestaat, dan kun je er met jongeren ook beter over praten.
- Voor meisjes is sexy foto’s delen soms risicovol, meer dan voor jongens. Meisjes zitten een beetje tussen twee vuren. Als ze geen foto’s delen, zijn ze niet cool voor de vrienden, als ze het wel doen en het loopt fout, dan zijn zij de schuldige. Praat met respect over meisjes en wat ze online zoal meemaken.
- Praat over seks. Praten over seks in je gezin zorgt ervoor dat je kinderen beter geïnformeerd zijn en meer respect hebben voor hun lichaam. Jongeren die goed voorgelicht zijn, beginnen meestal later aan seks en zijn minder vatbaar sociale druk, ook online.
- In de pers verschijnen soms heel extreme verhalen over ‘sexting’ die verkeerd afliepen. Gebruik die sensatieverhalen niet om het met je tiener over sexy beelden te hebben. Je tiener heeft aan die verhalen echt geen boodschap.
- Vertrouwen is de boodschap. Zeg niet dat alle boodschappen sowieso doorgestuurd worden, want dat klopt gewoon niet volgens onderzoek. Voor tieners is vertrouwen net superbelangrijk in vriendschappen en relaties. En jongeren gaan daar steeds verstandiger mee om.
Alle tips zijn te vinden op www.medianest.be, een website voor ouders over mediaopvoeding.
Zit je met vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be. Speciaal voor jongeren is er ook Awel, op 102 of www.awel.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Hasselt
Drie hoofdverdachten corruptieschandaal De Voorzorg blijven in de cel
De raadkamer heeft vandaag de vijf hoofdverdachten in het corruptieschandaal van De Voorzorg in Hasselt vrijgelaten. Het parket gaat echter in beroep voor de drie kopstukken waaronder directeur van De Voorzorg Tony Coonen, boekhouder Dirk M. en Daan M. van Immo Top invest. Iedereen in de cel blijft tot de Kamer van Inbeschuldigingstelling opnieuw oordeelt. -
UPDATE
Antwerpse politie klist negen ‘pedohunters’ en neemt wapenarsenaal in beslag
De Antwerpse lokale politie heeft deze week negen vermoedelijke ‘pedohunters’ opgepakt. Dat gebeurde bij simultane huiszoekingen over heel Vlaanderen. De verdachten zouden actief naar pedoseksuelen hebben gezocht op sociale media, met het doel vermeende kindermisbruikers in de val te lokken, te confronteren met hun gedrag en aan de schandpaal te nagelen. -
-
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
PREMIUM
De stad na corona wordt een 15-minuten-stad: “Dat is het lichtpunt van de hele crisis: iederéén wil nu een groene en fietsvriendelijke stad met fijne buurten”
-
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
PREMIUM
Satirische website moet naaktfoto's BV's onmiddellijk verwijderen van rechter
Op basis van een recent artikel in het gerechtelijk wetboek, dat slachtoffers van sexting beter moet beschermen, heeft de rechtbank het satirische, rechtse weekblad 't Scheldt verboden om nog foto's te verspreiden van drie BV's. De mannen zijn erop te zien in naakte of seksueel provocerende poses. De geanonimiseerde beelden stonden bij een artikel over seksfilmpjes van de drie die momenteel massaal gedeeld worden via WhatsApp, iets waar strenge straffen op staan.
3 reacties
Stephan Chef
Jonathan Wouters
Calvin NGUYEN